5 λόγοι για να πάει το παιδί κατασκήνωση

Το κλείσιμο των σχολείων πλησιάζει, τα παιδιά ήδη έχουν αρχίσει να μετράνε αντίστροφα για την έναρξη των διακοπών.

Από τώρα κιόλας οργανώνουν τι θα κάνουν το καλοκαίρι, σκέφτονται τις διακοπές, τα μπάνια στη θάλασσα, το χαλαρό παιχνίδι με φίλους όλη μέρα.

Εμείς οι γονείς πάλι, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεκινήσουμε τις διακοπές μας, με το κλείσιμο των σχολείων, σκεφτόμαστε πως θα κάνουμε πιο ευχάριστο για τα παιδιά μας το διάστημα που θα μείνουν στο σπίτι πριν την έναρξη των οικογενειακών μας διακοπών.

Μιλάω με πολλούς γονείς και ακούω πολλές διαφορετικές επιλογές. Άλλοι τα στέλνουν κατευθείαν κάπου με τον παππού και τη γιαγιά, άλλοι διαλέγουν κάποιες πρωινές δραστηριότητες για να απασχολούνται τα παιδιά όσο εκείνοι δουλεύουν και άλλοι επιλέγουν κατασκήνωση.
Όλες οι παραπάνω επιλογές είναι καλές και φυσικά είναι σημαντικό όταν επιλέγουμε κάτι για τα παιδιά μας, να αρέσει πρώτα σε εκείνα .
Σήμερα θα σας μιλήσω για τα οφέλη της κατασκήνωσης στα παιδιά και αυτό γιατί πολλοί γονείς έρχονται και μοιράζονται μαζί μου τις ανησυχίες τους και συχνά με ρωτούν “γιατί να πάει το παιδί κατασκήνωση;’

5 λόγοι για να πάει το παιδί κατασκήνωση:

• Το παιδί αυτονομείται. Εμείς οι γονείς συχνά ακούμε στο σπίτι “βοήθησε με να βάλω τις κάλτσες μου” , “είμαι κουρασμένος, μου μαζεύεις τα παιχνίδια;”, “πού είναι η μπλούζα μου;”. Το παιδί στην κατασκήνωση μαθαίνει να ντύνεται μόνο του, να στρώνει το κρεβάτι του, να είναι υπεύθυνο για τα πράγματά του και να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες.

• Γίνεται κοινωνικό. Έρχεται σε επαφή με παιδιά που δεν γνωρίζει, κάνει καινούριους φίλους που μαζί τους μοιράζεται καινούριες εμπειρίες.

• Αθλείται. Το παιδί περνά χρόνο έξω στη φύση, Στην κατασκήνωση τρέχει, παίζει και αθλείται αντί να είναι μπροστά από την οθόνη μιας τηλεόρασης ή ενός υπολογιστή.

• Πιστεύει στον εαυτό του. Κάθε μέρα μακριά από το σπίτι καταφέρνει και κάτι καινούριο, αυτή η διαδικασία το βοηθά να χτίσει την αυτοεκτίμηση του.

• Μαθαίνει να αποδέχεται τους κανόνες. Το παιδί βλέπει στην πράξη ότι μέσα από τους κανόνες μια ομάδα λειτουργεί καλύτερα.

 

Αναστασία Φωκά

Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ήρθε η ώρα να συστηθώ λοιπόν, είμαι η Αναστασία, ψυχολόγος, μαμά του Ερμή και της Ίριδας. Μου αρέσει πολύ η δουλειά μου, αγαπώ να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω, να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά. Λατρεύω τα ταξίδια, το καλό κρασί, τις συζητήσεις και τις βόλτες με τις φίλες μου. Μέσα από αυτό το blog θα μοιράζομαι μαζί σας τις ιστορίες μου και περιμένω να μου πείτε τις δικές σας.