Οι περισσότεροι γονείς κάνουν λάθος στις δόσεις των φαρμάκων

Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των γονέων κάνουν λάθος όταν μετράνε τη δόση των φαρμάκων των παιδιών τους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 500 γονείς και ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλοι έκαναν κάποιο λάθος στη μέτρηση της δόσης και σχεδόν ένας στους τρεις έκανε σοβαρό λάθος.

Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι όταν δίνονται ακριβείς και λεπτομερείς οδηγίες στους γονείς αλλά και δοσομετρητής, τότε κάνουν λιγότερα λάθη. Η έρευνα προτείνει ότι η ασφαλής χορήγηση του φαρμάκου των παιδιών βασίζεται στη χρήση απλούστερων δοσομετρητών.

Όταν δίνεται στους γονείς κάποιο εργαλείο μέτρησης, όπως η σύριγγα ή το κουτάλι με τη μεζούρα, επηρεάζεται θετικά η ακριβής χορήγηση της δόσης του φαρμάκου. Αν το εργαλείο είναι πολύ μεγάλο, τότε οι γονείς έχουν την τάση να δίνουν μεγαλύτερη δόση.

Αν το εργαλείο είναι πολύ μικρό για να το χρησιμοποιήσουν οι γονείς μια φορά για ολόκληρη τη δόση, τότε οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις μαθηματικές τους δεξιότητες για να υπολογίσουν τη σωστή δόση, με αποτέλεσμα να κάνουν λάθη.

Για την έρευνα αξιολογήθηκαν 491 γονείς με παιδιά κάτω των 8 ετών και χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε ένα ψεύτικο φάρμακο με γραπτές οδηγίες χρήσης και εικονόγραμμα, εξηγώντας πως να χορηγήσουν τη σωστή δόση και έναν δοσομετρητή σε mL αλλά και σε κουταλιές.

Στις άλλες ομάδες δόθηκαν λιγότερο ξεκάθαρες (και πιο ρεαλιστικές) οδηγίες χρήσης- γραπτό κείμενο χωρίς εικόνες και δόσεις σε mL μόνο, για παράδειγμα.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τους γονείς να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην ετικέτα και να χορηγήσουν τη σωστή δόση του ψεύτικου φαρμάκου. Αν απείχαν περισσότερο από το 20 τοις εκατό της δόσης, τότε θα σημείωναν “μικρό σφάλμα”. Αν η δόση ξεπερνούσε το διπλάσιο, τότε θα σημείωναν “μεγάλο σφάλμα”. Το 83,5 τοις εκατό σημείωσα απλό σφάλμα, ενώ το 29,3 τοις εκατό σημείωσε “μεγάλο σφάλμα” στη δόση του φαρμάκου.

Οι γονείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν κάποιο λάθος στη δόση όταν υπάρχουν σαφείς οδηγίες στην ετικέτα του φαρμάκου.

Για παράδειγμα, οι γονείς έκαναν λιγότερα λάθη όταν έπρεπε να χορηγήσουν 2 mL σε σύριγγα των 5 mL και περισσότερα λάθη όταν έπρεπε να κάνουν το ίδιο σε σύριγγα των 10 mL. Επίσης, οι γονείς μπερδεύτηκαν όταν έπρεπε να διαχειριστούν σύριγγες με περισσότερες κλίμακες δοσομέτρησης, αποδεικνύοντας ότι το πιο σύνθετο δε σημαίνει και το πιο αποτελεσματικό.

Οι ερευνητές συστήνουν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο πως οι φαρμακοβιομηχανίες σχεδιάζουν τις ετικέτες των φαρμάκων και τα μέσα μέτρησης των δόσεων. Αλλά στο μεταξύ, πως οι γονείς θα ξέρουν ότι χορηγούν τη σωστή δόση φαρμάκου στα παιδιά τους;

Η λύση είναι να χρησιμοποιούν σύριγγα και όχι κουτάλι, καθώς και να μάθουν τις διαφορές ανάμεσα στα μέσα μέτρησης των δόσεων αλλά και να αποκτήσουν τη συνήθεια να ελέγχουν διπλά τη δόση πριν τη χορηγήσουν στο παιδί τους.

Η καλύτερη λύση είναι να αφιερώσουν χρόνο στο να ρωτήσουν για το ποια είναι η σωστή δόση. Θα αποτελέσει μεγάλη διαφορά και θα διασφαλίσει την υγεία των παιδιών

Διαβάστε την έρευνα εδώ.