Πώς διαχειρίζομαι τη ματαίωση του παιδιού μου;

mataiosi paidi

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκες και επιθυμίες και όταν δεν ικανοποιείται μια ανάγκη ή μια επιθυμία αισθανόμαστε ματαίωση.

Όσο μικρότερο σε ηλικία είναι ένα παιδί τόσο πιο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του, γιατί μέσω αυτής της αίσθησης δομείται μια καλή αυτοεικόνα. Από την άλλη, συχνά στη ζωή υπάρχουν συνθήκες οι οποίες προκαλούν ματαιώσεις.

Τι μπορεί να εμποδίσει ένα γονιό από το να διαχειριστεί κατάλληλα τη ματαίωση του παιδιού.

Η ανάγκη να λύνουμε όλα τα προβλήματα εμείς ή να τα προλαμβάνουμε, μη επιτρέποντας στο παιδί να ωριμάσει διαχειριζόμενο το ίδιο τα προβλήματά του.

Μια ανάγκη να μην πονέσει ή βιώσει κάτι αρνητικό το παιδί μας. Έτσι δεν μπορεί να μάθει ότι είναι ικανό να το αντέξει και να το διαχειριστεί.

Φόβος του θυμού και να κάνεις τα πάντα για να τον αποφύγεις: παραιτείσαι, ενδίδεις, υπομένεις. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι ο θυμός είναι κακός και ότι πρέπει να τον αποφεύγουν ή ότι μπορούν να τον χρησιμοποιούν για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Εγωισμός ή Αυτοθυσία: Το να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας, συχνά μας προκαλεί ενοχές.

Η ματαίωση μπορεί να προέλθει:

Από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν προσπαθώ να κάνω κάτι και δεν τα καταφέρνω ή όταν το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από το προσδοκώμενο.

Από το κοινωνικό μας περιβάλλον. Συμπεριφορές ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε ή απλά διασταυρωνόμαστε μας προκαλούν το αίσθημα της ματαίωσης.

Από μια φυσική συνέπεια. Π.χ. Έβαλα ένα χάρτινο τουβλάκι μέσα στο νερό και χάλασε.

Από ένα σημαντικό άλλο. Π.χ. Θέλω να μείνω με τη μαμά/ το μπαμπά και αυτή/ αυτός πρέπει να φύγει.

Πώς ακούω πραγματικά το παιδί;

Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που χρειάζεται να υπάρχουν στην εσωτερική στάση του γονιού για να μπορέσει να ακούσει πραγματικά το παιδί του.

Ενσυναίσθηση

Αποδοχή

Αυθεντικότητα – Ειλικρίνεια

 

Αυτά και άλλα πολλά ακούστε στο podcast της συζήτησης κάνοντας κλικ στο πλαίσιο κάτω από την εικόνα. Επίσης, μπορείτε να κατεβάσετε την εκπομπή και να την ακούσετε χωρίς ίντερνετ.