Πώς μπορεί ο μπαμπάς να αντιμετωπίσει ελαφριά προβλήματα υγείας του παιδιού

 

Γνωρίζατε πως σε έκτακτα περιστατικά υγείας ενός παιδιού ο γονέας που δείχνει περισσότερη ψυχραιμία είναι ο πατέρας;

Οι μπαμπάδες επιδεικνύουν περισσότερη ψυχραιμία όταν συμβεί κάποιο περιστατικό υγείας στο σπίτι και σε πολλές περιπτώσεις αυτή τους η ψυχραιμία αποδεικνύεται σωτήρια.

Εκτός όμως από την ψυχραιμία είναι απαραίτητο να γνωρίζετε βασικές αρχές πρώτων βοηθειών ώστε να προσφέρετε στο παιδί σας σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε μωρό χρίζει μίας ρουτίνας υγιεινής με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης ασθενειών που μπορεί να επιβαρύνουν καταστάσεις προκαλώντας εντονότερη δυσφορία.

Γνωρίζατε ότι, μια «βουλωμένη» μυτούλα αποτελεί εστία μόλυνσης που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του μωρού/παιδιού αλλά και για την ποιότητα ζωής, τόσο της δικής του όσο και όλης της οικογένειας;

Μία απλώς βουλωμένη μυτούλα που δεν καθαρίζεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει δευτερεύουσες λοιμώξεις, όπως ωτίτιδες, βρογχιολίτιδες κλπ. Επίσης, εμποδίζει τη σωστή θρέψη του παιδιού/ βρέφους (σκεφτείτε π.χ. ένα μωρό να προσπαθεί να θηλάσει χωρίς να μπορεί να ανασάνει από τη μυτούλα του. Θα λαχανιάσει, θα εκνευριστεί, θα κλάψει και τελικά δε θα τραφεί σωστά!) Τέλος, δυσκολεύει τον ύπνο του (και μαζί και τον ύπνο των γονιών).

Τι είναι η ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα συνήθως εμφανίζεται μετά από κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία. Ο βασικός λόγος για τον οποίο η ωτίτιδα εμφανίζεται τόσο συχνά στα παιδιά είναι ότι δεν μπορούν ακόμη να φυσήξουν τη μύτη τους ούτε να αποβάλλουν τη βλέννα. Επιπλέον, ο πόρος που συνδέει τη μύτη με το αυτί φράζει εύκολα γιατί είναι πιο στενός, κοντός και πιο οριζόντιος από των ενηλίκων. Έτσι, αφαιρείται δυσκολότερα η βλέννα που συγκεντρώνεται στο μέσο τους και τα μικρόβια από τη μύτη φτάνουν εκεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει ωτίτιδα;

Τα πιο ξεκάθαρα συμπτώματα σαφώς είναι ο δυνατός πόνος στο αυτί. Επίσης, η προσωρινή μείωση ακοής, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και η ναυτία είναι συμπτώματα της ωτίτιδας. Αν το παιδί σας κλαίει με λυγμούς και είναι ανήσυχο τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί από αυτή την πάθηση.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Σαφέστατα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη οπότε μία καθημερινή υγιεινή ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή. Συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας για τη θεραπεία.

Χρησιμοποιείστε έναν ρινικό αποφρακτήρα.

Χρησιμοποιήστε πρώτα την αμπούλα και μετά τον αποφρακτήρα.

Αφού έχουν ρευστοποιηθεί οι βλέννες όταν  η μυτούλα είναι «βουλωμένη»  ή όταν οι εκκρίσεις είναι ήδη ρευστές- με τη χρήση ισότονης αμπούλας Clinofar

Ο ρινικός αποφρακτήρας Clinofar είναι ιδανικός  για να απομακρύνουμε τις ρινικές εκκρίσεις σε παιδιά/βρέφη που δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους. Έχει εύκαμπτο ρύγχος, κατάλληλο για τις βρεφικές μυτούλες.

Θυμηθείτε: τα ρύγχη να αντικαθίστανται μετά από κάθε χρήση.

Δυσκολία στον ύπνο:

Μια βουλωμένη μύτη συνήθως προκαλείται από έναν ιό ή βακτήρια.

Όταν το παιδί σας έχει βουλωμένη μύτη, αυτόματα έχει δυσκολία στην αναπνοή, που φέρει εκνευρισμό και κλάμα και φυσικά δεν το αφήνει να κοιμηθεί. Αν είναι μωρό, έχει δυσκολία ακόμη και στον θηλασμό ή στο να πιει από το μπιμπερό.

Σε εντονότερες περιπτώσεις μία βουλωμένη μύτη (σε μωρό ειδικότερα, εξαιτίας των μικροσκοπικών αεραγωγών) μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού μας καθώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και δύσπνοια.

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, τα περισσότερα μωρά κρυολογούν περίπου έξι φορές μέχρι να κλείσουν χρόνο. Αυτό οφείλεται στο αδύναμο ακόμη ανοσοποιητικό τους σύστημα που τα κάνει πιο επιρρεπή στα κρυολογήματα.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ισότονες αμπούλες που συμβάλλουν στην πάντοτε καθαρή μυτούλα και παράλληλα απομακρύνουν μικρόβια, ρύπους και αλλεργιογόνα.

Μπορείτε να επιλέξετε τις αμπούλες Clinofar που είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος για τον καθαρισμό της βρεφικής και παιδικής μυτούλας, πάντα και παντού. Οι αμπούλες είναι εύκολες στη μεταφορά και τη χρήση και παραμένουν πάντα αποστειρωμένες. Συγκριτικά με τη χρήση μπουκαλιού φυσιολογικού ορού & σύριγγας, που είναι 1. μη αποστειρωμένο μετά το άνοιγμα, 2. επικίνδυνο για τραυματισμούς  3. δύσχρηστο/ δύσκολο στη μεταφορά.