Πώς θα διδάξετε την ανεξαρτησία στο νήπιο;

Το νήπιο σας δεν μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα μόνο του όπως να δέσει τα κορδόνια του ή να φτιάξει το πρωινό του. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μόνο ένα δίχρονο παιδί μπορεί να κάνει και είναι σημαντικό να το αφήσουμε να πάρει αποφάσεις όσο μικρές και αν είναι, ρισκάρωντας και συνεπώς κατανοώντας μόνο του τη σημασία του να είσαι ανεξάρτητος.

Μεταξύ μας… σίγουρα θα έρθει η στιγμή που το “κυνήγι της αυτονομίας του παιδιού σας” θα σας φέρει δάκρυα. Απλά στο τέλος, όταν θα το δείτε να τα καταφέρνει και να χρησιμοποιεί μόνο του τουαλέτα πχ, τα δάκρυα θα γίνουν δακρυα χαράς και περηφάνιας.

4 τρόποι για να μάθει το νήπιο σας την ανεξαρτησία.

1. Αφήστε τα να γυρίσουν μόνα τη σελίδα του

Μία μικρή κίνηση η οποία είναι σημαντική είναι στην ώρα του παραμυθιού. Αφήστε το παιδί σας, παροτρύνετέ το να γυρίσει μόνο του τις σελίδες στο ανάγνωσμά σας. Θα μπορούσε επίσης να κρατάει το βιλίο/παραμύθι μονο του. Με αυτόν τον τρόπο το οδηγείτε να συμμετέχει στη διαδικασία ενεργά και όχι να σας κοιτά παθητικά όσο διαβάζετε.

2. Αφήστε τα να αποχωριστούν την πάνα με τον δικό τους ρυθμό

Κάποια παιδιά το μαθαίνουν στο πιτς φιτίλι. Άλλα θέλουν χρόοονο. Το σημαντικό σε αυτή την πρόταση είναι να βρουν τους δικούς τους ρυθμούς. Η δική σας δουλειά είναι να τους δείξετε (όσες φορές χρειάζεται), να τα επικροτήσετε και να έχετε υπομονή. Η δουλειά των παιδιών είναι να συνδέσουν τις τελείες. Πότε πρέπει να πάω και πού πρέπει να πάω για πιπί/κακάκια.

3. Επιβραβεύστε τα!

Όταν κάνουν κάτι μόνα τους για πρώτη φορά είναι λόγος για να ζητωκραυγάσετε! Βέβαια, καλό είναι να διαχωρίζουμε το “είμαστε από πάνω τους μέχρι να κάνουν κάτι” με το “στέκομαι σιωπηλά παραδίπλα και μόλις το δω λέω: ουάου, μπράβο!”. Με αυτόν τον τρόπο τα νήπια μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι το μπράβο και το αίσθημα της υπερηφάνειας όταν το ακούσουν.

4. Αφήστε τα να φάνε όπως οι ενήλικες

Εντάξει, δεν σας λέμε να γίνετε προσωπικοί σεφ του παιδιού μαγειρεύοντας 40 γεύματα την ημέρα όμως είναι σημαντικό να του δίνετε επιλογές. Προτού έρθει η ώρα του φαγητού ρωτήστε το τι θα προτιμούσε. πχ. “Σήμερα έχουμε 2 επιλογές λαχανικών. Αρακά και μπρόκολο, ποιό προτιμάς;”. Η ερώτηση αυτή δίνει στο παιδί την αίσθηση πως το ίδιο ελέγχει τις διατροφικές του επιλογές. Ακόμη του δίνετε έμμεσα την ευθύνη να αποφασίσει για τον ίδιο αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι απλώς ενδεικτικές και προκύπτουν από τη δική μας εμπειρία ως γονείς. Αν θέλετε να σας προτείνουμε ακόμη περισσότερους τρόπους γράψτε μας στα σχόλια ή στο facebook.