Πώς θα μεγαλώσω ένα παιδί που να αγαπά τα βιβλία;

αγάπη για τα βιβλία

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το διάβασμα αναπτύσσει υπέροχες δεξιότητες στα παιδιά μας. Ένα ερώτημα που λαμβάνουμε συχνά είναι: “πώς κανείς μεγαλώνει παιδιά που αγαπούν τα βιβλία και τη μάθηση”. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips και συμβουλές ώστε να καλλιεργήσετε μια όμορφη σχέση μεταξύ του παιδιού και του βιβλίου !!!

Πώς θα μεγαλώσω λοιπόν, ένα παιδί που να αγαπά τα βιβλία;

1. Η αγάπη του παιδιού για τα βιβλία δεν έρχεται ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη επειδή αποφασίσαμε ότι είναι πολύ καλό να διαβάζει γιατί θα γίνει καλύτερος μαθητής στο σχολείο και ότι πρέπει να κόψει την πολλή τηλεόραση και τα παιχνίδια στο τάμπλετ. Το παιδί θα διαβάσει με χαρά βιβλία κυρίως για την ευχαρίστησή του και για την προσωπική εξέλιξη χωρίς να σημαίνει.

2. Η αγάπη για τα βιβλία πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται από πολύ μικρή ηλικία. Στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού μπορούμε να το φέρουμε σε επαφή με τα πάνινα βιβλιαράκια κι έτσι να αρχίσει να γυρνά τις σελίδες, να βλέπει εικόνες, να τις συνδυάζει με λέξεις, να παρατηρεί, να διασκεδάζει με τους ήχους, τις ομοιοκαταληξίες, τις ιστοριούλες.

3. Αποτελούμε οι ίδιοι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας. Είναι πολύ πιθανότερο το παιδί να επιλέξει να διαβάσει στον ελεύθερό του χρόνο και να αγαπήσει το βιβλίο όταν βλέπει κι εσάς να κάνετε το ίδιο στον ελεύθερο χρόνο σας. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη σε κεντρικό σημείο του σπιτιού δείχνει την αξία που δίνουμε ως οικογένεια στο βιβλίο.

4. Καθιερώνουμε μια φορά το μήνα μια βόλτα σε κάποιο βιβλιοπωλείο σαν μορφή ψυχαγωγίας της οικογένειας. Μπορείτε να επιλέξετε το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας, μια δανειστική βιβλιοθήκη ή κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο από αυτά με τα τραπέζια και τις καρέκλες που μπορείς να καθίσεις με ηρεμία και να ξεφυλλίσεις τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν.

5. Πολύ σημαντικό είναι να μην πιέσουμε το παιδί να διαβάσει, ή να επιλέξει συγκεκριμένα βιβλία που θεωρούμε εμείς καλύτερα, πιο αξιόλογα ή πιο ενδιαφέροντα.

6. Να αντιμετωπίζουμε το διάβασμα ενός βιβλίου ως ψυχαγωγεία και όχι ως μια δουλειά που “πρέπει” να γίνει και κατ’ επέκταση να μη βάζουμε χρονικό όριο για την ανάγνωση ενός βιβλίου και να μην επιβάλλουμε στο παιδί να γράψει περίληψη ή να μας πει το νόημα του βιβλίου μετά το τέλος του!

Ένα βιβλίο είναι μια ιστορία για το μυαλό. Ένα τραγούδι είναι μια ιστορία για την ψυχή. Eric Pio, Αμερικανός ηθοποιός

Το άρθρο συντάχθηκε παρέα με την ομάδα του brainy. Στο brainy, στηρίζουν τα παιδιά σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται να κατακτήσουν το μέλλον που τους ανήκει!!!