Πώς το νήπιο παιδί μου με έμαθε να τρέφομαι σωστά

Πατέρας έγινα πριν 4 χρόνια. Το θέλαμε πολύ, δεν το περιμέναμε ακριβώς, σε κάθε περίπτωση όμως είναι η χαρά της ζωής μου, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την κόρη μου και μαζί είμαστε μία πλήρης οικογένεια.

Μία οικογένεια με γονείς που πριν έρθει το παιδί στη ζωή της, δεν είχαμε ιδέα τι σημαίνει τρώω σωστά. Ήμασταν κάπως… «χύμα».

Ήρθε λοιπόν η Λυδία και ξαφνικά το kindle μου γέμισε με βιβλία σχετικά με το πως μπορώ να γίνω καλύτερος γονιός. Με έκπληξη παρατήρησα ότι η συμμετοχή μου (και της μητέρας) στην σωστή διατροφή του παιδιού είναι σχεδόν σε όλα τα «εγχειρίδια». Έτσι άρχισα να το ψάχνω λίγο περισσότερο.

Όταν άρχισε να κοινωνικοποιείται η Λυδία, όπως κάθε παιδί ήθελε όλο περισσότερο παιχνίδι κάθε μέρα. Φυσιολογικό αλλά… εγώ είχα να αθληθώ κάτι χρόνια, να φάω σωστά κάποια περισσότερα και στο σύνολο της η φυσική μου κατάσταση ήταν κάπως «αφημένη». Έτσι αποφάσισα να αρχίσω ξανά την γυμναστική και να κόψω το «κακό φαγητό».

Ένα απόγευμα η Λυδία αρνήθηκε κατηγορηματικά να φάει το μήλο που της έκοψε η μητέρα της και φώναζε «όχι όχι ούτε ο μπαμπάς τρώει».

Στιγμιαία κοιταχτήκαμε με την μητέρα της, εκείνη με κοίταζε επικριτικά, εγώ την κοίταζα με έκπληξη.

Τότε ένα άρθρο που είχα διαβάσει μου ήρθε στο μυαλό με τίτλο: «μάθε πως να χρησιμοποιήσεις τον μιμητισμό του παιδιού σου προς όφελός του». Στην ουσία το άρθρο έλεγε ότι κάνουμε κάνουνε, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να τα βοηθήσεις να σε αντιγράψουν παρά να τα εκπαιδεύσεις να μάθουν κάτι.

Διαβάζοντας πολύ από τότε κατάφερα να συλλέξω κάποιες ερωτήσεις με τις απαντήσεις του και σας τις συνοψίζω παρακάτω:

Όντως η καλή διατροφή επηρεάζει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού;

Λοιπόν, τα παιδιά διπλασιάζουν το βάρος τους, περίπου, από τα 6 μέχρι τα 12 έτη τους. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο, είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να τρώνε σωστά. Μία σωστή διατροφή συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξή τους, τα διδάσκει σωστές διατροφικές συνήθειες που θα εφαρμόζουν αυθόρμητα σε όλη της ζωή τους και μειώνει την πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας η οποία έχει λάβει τραγικές διαστάσεις στην Ελλάδα.

Τι περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε βιταμίνη C, Α & Κ, σε φυτικές ίνες, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Γιατί δεν παχαίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά;

Επειδή έχουν πολύ λίγες θερμίδες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό.

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει το παιδί σου καθημερινά;

Περίπου 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η μερίδα δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης των παιδιών και αυξάνεται με την ηλικία.

Πώς να κάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πιο «ελκυστικά» στα παιδιά;

Εδώ θα σας πω τι έκανα εγώ με τη Λυδία μου που απέρριψε το μήλο. Την πήρα ένα απόγευμα και πήγαμε στο Lidl. Τo Lidl, έχει το καλύτερο ειδικό τμήμα με φρούτα και λαχανικά, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από Έλληνες προμηθευτές. Έχει τις καλύτερες επιλογές σαλάτας για εμάς τους ενήλικες αλλά παράλληλα αποτελεί μία πολύχρωμη εμπειρία για κάθε παιδί.

Είπα λοιπόν στη Λυδία να διαλέξει τα φρούτα ή τα λαχανικά που της έκαναν εντύπωση κι εγώ θα της έλεγα κάτι περίεργο για αυτά. Όπως πού φυτρώνει, πότε το βρίσκουμε στη φύση κ.λπ.

Πιστεύετε τρελάθηκε με το «παιχνίδι»; Έπειτα της είπα πω όσα φρούτα ή λαχανικά διαλέγει θα τα πάρουμε μαζί στο σπίτι και θα τα μαγειρέψουμε παρέα.

Συμφώνησε και γέμισε το καρότσι! Πήρε ΚΑΙ μήλο!!

Στο σπίτι το καθαρίσαμε και το φάγαμε παρέα.

Από τότε κάθε απόγευμα μετά τη δουλειά όταν επιστρέφω, τρώμε παρέα ένα φρούτο. Καλό;

Γιατί το παιδί μου τρώει αυτό που τρώω;

Γιατί τη μέρα που έγινα μπαμπάς έγινα αυτόματα ένα παράδειγμα προς μίμηση για τη Λυδία. Συνειδητά και υποσυνείδητα οι δικές μου διατροφικές συνήθειες (όπως και ό,τι άλλο κάνω) έγιναν συνήθειες της κόρης μου.

Άρα ναι… η Λυδία δεν ήθελε το μήλο γιατί όσα χρόνια είμαι μπαμπάς της φρούτο με είδε να τρώω μία-δυο φορές.

Όχι πια όμως. Γιατί αν όντως το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά θα φροντίσω να γίνω «μηλιά άξια προς μίμηση» – Πολύ ποιητικό έ; Μπορεί… όμως αγαπώ την κόρη μου πολύ και θέλω να λάβει από τους γονείς της μόνο θετικές εμπειρίες…

#μπαμπάδεςΕνωμένοιΤρώμεΜήλα