Πώς να διδάξετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα

Πριν οι γονείς προσπαθήσουν να διδάξουν στα παιδιά τους να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, πρέπει να μάθουν οι ίδιοι να αναγνωρίζουν τα δικά τους.

Οι γονείς τείνουν να πιστεύουν ότι οι βασικές ανάγκες των παιδιών είναι μόνο το φαγητό, τα ρούχα, το σπίτι και η εκπαίδευση.

Επίσης, παρόλο που γνωρίζουν ότι η αγάπη και η τρυφερότητα είναι σημαντικές, μπορεί να υποθέσουν ότι είναι αρκετό να το δείχνουν.

Όμως πολλές φορές ξεχνούν κάτι ουσιαστικό: πώς να διδάξουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους.

Δυστυχώς ζούμε σε μία κοινωνία που γίνεται όλο και πιο απαιτητική, επιθετική και ανταγωνιστική.

Ως εκ τούτου οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους σαν μικρούς ενήλικες. Θέλουν να είναι πιο έτοιμα, πιο μορφωμένα και να κερδίζουν πάντα.

Στην περίπτωση που τα συναισθήματα μπορούν να ερμηνευτούν ως μία αδυναμία, η διδασκαλία των παιδιών να μπορούν να εντοπίσουν τα συναισθήματά τους είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους γονείς στη διάρκεια της ανατροφής τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παιδιά εκπαιδεύονται από την νεαρή ηλικία να σκέφτονται την σύγκριση, την επιτυχία και την αποτυχία.

Οι πιο αδύναμοι αποθαρρύνονται, είναι ένα σύστημα που σχεδιάστηκε για να παράγει νικητές που βρίσκονται πάντα σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Η σημασία της διδασκαλίας για τα παιδιά, ώστε να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα.

Σε ένα σύστημα που βασίζεται στο επίτευγμα, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τον εαυτό τους. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, θα είναι σε θέση να δουλέψουν βάσει αυτών και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους χωρίς να «πεθάνουν στη διαδικασία».

Η γνώση του εαυτού σου σημαίνει ότι μπορείς να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα και τα αισθήματά σου. Είναι σημαντικό να μπορέσετε να αφομοιώσετε, να δεχτείτε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Για το σκοπό αυτό πρέπει:

 • Να γνωρίσετε και να εξοικειωθείτε με το συναισθηματικό λεξιλόγιο.
 • Να μπορείτε να ονομάσετε αυτό που αισθάνεστε σε μία συγκεκριμένη στιγμή.
 • Να γνωρίσετε πώς να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με τον σωστό τρόπο.
 • Αναγνωρίστε πως αισθάνονται οι άλλοι με βάση τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται.
 • Προσδιορίστε τι επηρεάζει την συναισθηματική σας κατάσταση και πως.

Η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Από τη στιγμή της γέννησης, τα συναισθήματα μας περιβάλλουν. Ενσωματώνονται στη ζωή μας και διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Γι΄αυτό είναι απαραίτητο να επικοινωνούμε με ενήλικες. Το παιδί, θα μιμηθεί τις συναισθηματικές εκδηλώσεις των ανθρώπων που συναναστρέφεται σε όλη τη ζωή του.

Το πρώτο κοινωνικό πρότυπο που έχει ένα μωρό είναι φυσικά η οικογένειά του. Ωστόσο αυτό το μοντέλο αλλάζει όσο μεγαλώνει. Όταν αρχίζει το σχολείο, εμφανίζονται νέα συναισθηματικά πρότυπα (δάσκαλοι, συνομήλικοι κ.λπ.) Στην εφηβεία, τα πρότυπα τους θα είναι οι φίλοι τους.

Λόγω της αλλαγής αυτής των προτύπων ρόλων, τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν γρήγορα τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις. Έτσι μπορεί να προκύψει ασυνέπεια και αβεβαιότητα, γεγονός που ίσως εμποδίσει τη διαδικασία μάθησης και τη διαδικασία των σπουδών τους.

Συναισθηματική γλώσσα και αναγνώριση.

Από τα έξι έως δώδεκα χρονών, η γλώσσα ενσωματώνεται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Καθώς αναπτύσσονται οι γνωστικές ικανότητες των παιδιών, αυξάνονται οι κοινωνικοί δεσμοί τους.

Στο τέλος αυτού του σταδίου, οι έφηβοι αποκτούν τις απαραίτητες κοινωνικές γνώσεις για να αξιολογήσουν τις προσωπικές τους μεταβλητές, διαμορφώνοντας την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή τους. Επομένως είναι σημαντικό να:

 • Να προωθήσουν οι γονείς τη χρήση της γλώσσας για να μπορούν τα παιδιά να εκφραστούν και να κατανοούν τα συναισθήματα.
 • Να εκφράζουν αγάπη και αφοσίωση μέσα από τη γλώσσα.
 • Να δημιουργήσετε ένα πλούσιο, ζεστό και υποστηρικτικό περιβάλλον.

«Η τέχνη είναι μία εκδήλωση συναισθημάτων και το συναίσθημα μιλάει μία γλώσσα που όλοι μπορούν να καταλάβουν». Somerset Maugham.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ανιχνεύσετε το δικό σας συναίσθημα. Να θυμάστε ότι:

 • Οι άνθρωποι αποκτούν συναισθηματική ωριμότητα μέσω της εμπειρίας. Έτσι είναι σημαντικό για τους ενήλικες να διδάσκουν τα παιδιά τους μέσω της πρακτικής.
 • Διδάξτε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματα με τρόπο κατάλληλο για το γενικό πλαίσιο. Έτσι δεν πρέπει να καταπνίξετε τα συναισθήματά τους, μόνο να τα βοηθήσετε να τα ελέγξουν.
 • Μην κατατάσσετε τα συναισθήματα ως καλά ή κακά. Όλα είναι απαραίτητα και έχουν μία λειτουργία προσαρμογής για τα παιδιά.
 • Μην κάνετε τα παιδιά να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πάντα χαρούμενα και ότι η θλίψη είναι κάτι κακό.

Αυτό θα επηρεάσει την έκφρασή τους και μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μιας κακής εικόνας του εαυτού τους όταν αισθάνονται λυπημένα ή θυμωμένα.

Αν και τα συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθούν, κάθε κατάσταση είναι μία ευκαιρία να συνεχίσουν να μαθαίνουν να τη διαχειρίζονται.

Τα συναισθήματα δεν είναι εθελοντικές πράξεις. Δεν εξαφανίζονται απλά επειδή δεν θέλουμε να τα αισθανόμαστε. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να εξαφανιστούν είναι να τα εκφράσουμε.

Δεν αισθάνονται όλοι το ίδιο σε πανομοιότυπες καταστάσεις.

Έτσι, δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο στις ίδιες καταστάσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στη ζωή τους.

Λοιπόν, πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να ανιχνεύσει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο αισθάνεται έτσι.

Για παράδειγμα, ρωτήστε το τι σκέψεις έρχονται στο νου του όταν είναι λυπημένο, τι αισθάνεται στο σώμα του και τι το βοηθά να αισθανθεί καλύτερα.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αισθάνεται και να εκφράζεται συναισθηματικά. Έτσι είναι σημαντικό για το παιδί σας να αισθάνεται ότι το ακούτε και το καταλαβαίνετε όταν το χρειάζεται.