Σκαλίζει το παιδί τη μύτη του; Ίσως είναι ευεργετικό!

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι δεν αρμόζει να «σκαλίζεις» τη μύτη σου. Πόσο μάλλον να τρως το περιεχόμενο.

Αλλά το σκάλισμα της μύτης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ιδιαίτερα στα παιδιά – είτε σταματά η συνήθεια μέχρι την ενηλικίωση είτε απλά το κάνουμε σε ιδιωτική στιγμή (στις περισσότερες περιπτώσεις).

Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Independent, θα πρέπει να τρώμε τις μύξες μας και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο.

Ο λόγος είναι ότι η ρινική βλέννα (μύξες) έχει στην πραγματικότητα μια σειρά από οφέλη για την υγεία, που θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η βλεννώδης ουσία περιέχει μύκητες του σάλιου, που αποτελούν ασπίδα ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες στα δόντια, αναφέρει το Kidspot.

Οι ερευνητές αναζητούν ακόμη τρόπο δημιουργίας συνθετικής βλέννας, που θα μπορούσε να γίνει τσίκλα ή οδοντόκρεμα για να προσφέρει τα ίδια οφέλη.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ρινική βλέννα μπορεί να υπερασπιστεί τον οργανισμό ενάντια στην αναπνευστική λοίμωξη, τα έλκη στο στομάχι και τον ιό HIV.

Ο Αυστριακός πνευμονολόγος καθηγητής Friedrich Bischinger πιστεύει ότι οι άνθρωποι που σκαλίζουν τις μύτες τους είναι πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και ίσως σε καλύτερο συντονισμό με το σώμα τους από τους άλλους.

“Η κατανάλωση των ξηρών ρινικών υπολειμμάτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Ιατρικά έχει μεγάλη λογική και είναι απολύτως φυσικό να το κάνουμε», είπε ο πνευμονολόγος.

“Από την άποψη του ανοσοποιητικού συστήματος, η μύτη είναι ένα φίλτρο στο οποίο συλλέγονται πολλά βακτήρια και όταν αυτό το μείγμα φτάσει στα έντερα, λειτουργεί ακριβώς όπως ένα φάρμακο”.

Πιστεύει ότι πρέπει να καταργήσουμε το κοινωνικό στίγμα γύρω από το ψαχούλεμα της μύτης και λέει ότι οι γονείς θα πρέπει πραγματικά να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να το κάνουν.

Αυτό συμβαίνει παρά τις προηγούμενες αναφορές και συμβουλές από τους γιατρούς που ισχυρίζονται ότι το ψαχούλεμά της μύτης, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και στην ανάπτυξη μικροβίων.

πηγή: sigmalive.com