Στάδια προετοιμασίας του ύπνου

how-to-get-kids-to-stop-sleeping-with-teddy-bears-or-blankets

Πολλοί αναπτυξιακοί ψυχολόγοι κάνουν λόγο για την χρησιμότητα της καθιέρωσης μιας ρουτίνας ύπνου στα παιδιά. Με άλλα λόγια, κρίνουν ότι είναι ωφέλιμη η επανάληψη συγκεκριμένων συμπεριφορών σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάθε βράδυ, ώστε τα παιδιά να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη διαδικασία του ύπνου.

ypnos-paidi.blogspot.gr

Στη συνέχεια, παραθέτουμε ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν σε ρουτίνες ύπνου που μπορούμε να καθιερώσουμε στα παιδιά:

1. Φροντίζουμε να δημιουργήσουμε ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι λίγο πριν τον βραδινό ύπνο. Αποφεύγουμε έντονους θορύβους που μπορεί να ανησυχήσουν το παιδί, χαμηλώνουμε τον φωτισμό στο σπίτι και ακούμε χαλαρωτική μουσική.

2. Επιλέγουμε να ασχοληθούμε με μια λιγότερο απαιτητική δραστηριότητα με το παιδί μας, προκειμένου να το βοηθήσουμε να χαλαρώσει.

3. Προειδοποιούμε το παιδί, ενόσω παίζουμε μαζί του, ότι σε λίγα λεπτά πρόκειται να ετοιμαστούμε για ύπνο, ώστε να μην εκνευριστεί στη συνέχεια.

4. Δίνουμε το γάλα στο παιδί να το πιει.

5. Πηγαίνουμε με το παιδί στην τουαλέτα για να κάνουμε το βραδινό μπάνιο (καθημερινά όταν το παιδί είναι σε βρεφική ηλικία), προκειμένου εκείνο να χαλαρώσει και πλύνουμε τα δόντια του στην τουαλέτα.

6. Μπαίνουμε στο παιδικό δωμάτιο, όπου ψιθυρίζουμε στο παιδί ένα τραγούδι – νανούρισμα (αν είναι στην ηλικία μέχρι δύο ετών) ή τού διαβάζουμε ένα παραμύθι απλό και ευχάριστο, προκειμένου να αισθανθεί οικειότητα και ασφάλεια.

7. Εξηγούμε στο παιδί ότι αν κατά τη διάρκεια της νύκτας χρειαστεί νερό, μπορεί να το πάρει από το κομοδίνο του (έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε το παγουρίνο ή ένα ποτήρι με νερό εκεί) ή αν χρειαστεί να πάει στην τουαλέτα, μπορεί να σηκωθεί, να ανάψει το φως και να επισκεφθεί μόνο του την τουαλέτα (αν φυσικά το παιδί δεν κοιμάται σε κούνια και δεν φοράει πάνες).

8. Διαβεβαιώνουμε το παιδί ότι αν χρειαστεί κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της νύκτας, μπορεί να φωνάξει τη μαμά κι εκείνη θα έλθει αμέσως στο δωμάτιό του.

9. Δίνουμε στο παιδί το αγαπημένο του μαλακό παιχνίδι, στη συνέχεια του δίνουμε ένα γλυκό φιλί και του ευχόμαστε «Καληνύχτα και όνειρα γλυκά!».

10. Φροντίζουμε να έχουμε αποχωρήσει από το δωμάτιο του παιδιού, πριν εκείνο αποκοιμηθεί.

Χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία του ύπνου

• Ο ύπνος για το παιδί είναι απαραίτητο να συνδέεται με συναισθήματα θετικά.

Για τον λόγο αυτόν, κρίνεται ωφέλιμο να εξηγούμε στο παιδί ότι το δωμάτιό του είναι υπέροχο, ότι έχει παρέα τον αγκαλίτσα του ή ένα μαλακό παιχνίδι που εκείνο θα επιλέξει, ότι το κρεβατάκι του είναι όμορφο και ζεστό. Έτσι, βοηθάμε το παιδί να χαλαρώσει και να νιώσει ασφαλές στον προσωπικό του χώρο.

• Έχουμε εξηγήσει στο παιδί (αν είναι πάνω από δύο ετών) ότι είναι πια μεγάλο και γι’ αυτό θα πρέπει να κοιμάται στο δικό του δωμάτιο και στο δικό του κρεβάτι και όχι στο κρεβάτι των γονιών του.

Γι’ αυτό, αν τύχει κάποιο βράδυ και το παιδί έρθει στο δωμάτιο των γονιών του, είναι σκόπιμο να το οδηγούμε και πάλι στο δικό του κρεβάτι, διαβεβαιώνοντάς το ότι το πρωί θα παίξουμε και πάλι μαζί του.

Ωράριο ύπνου ανά ηλικία παιδιού.

orarioipnoumorou