Στην αγένεια του παιδιού δεν γελάμε. Στην αγένεια συμμορφώνουμε και εξηγούμε


Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Πρώτον γιατί τα παιδιά κληρονομούν ορισμένα χαρακτηριστικά από εκείνους και δεύτερον γιατί τα παιδιά αντιγράφουν ορισμένα χαρακτηριστικά από εκείνους.

Η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του μωρού και οι φράσεις τύπου ίδιος ο πατέρας του δεν είναι υπερβολικές και έχουν βάση. Με τον ίδιο τρόπο που ο πατέρας “χαρίζει” το χρώμα των ματιών του στο παιδί, έτσι του μεταβιβάζει και ψυχικά γνωρίσματα που αναπτύσσουν την προσωπικότητά του. Παρόλα αυτά, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο και η συμπεριφορά των γονιών είναι ο βασικός παράγοντας που ορίζει το χαρακτήρα του παιδιού και τις συνήθειές του.

Ο τρόπος που οι γονείς διαχειρίζονται τις καθημερινές καταστάσεις που τους συμβαίνουν, από τα απλά περιστατικά μέχρι τα πιο σοβαρά, καταγράφονται στο σύστημα του παιδιού και εμφανίζονται ανάλογα με την περίσταση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», έχει καταδειχθεί με έρευνα(!) ότι τα αγόρια και τα κορίτσια οδηγούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει ο πατέρας και η μητέρα τους αντίστοιχα (Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ).

Επίσης, συνήθως (υπάρχουν ευτυχώς εξαιρέσεις) καπνίζουν τα παιδιά των καπνιστών, παχαίνουν τα παιδιά των υπέρβαρων γονιών, παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ τα παιδιά των γονιών που δε σέβονται τον Κ.Ο.Κ και είναι αγενή τα παιδιά των γονιών που συμπεριφέρονται με αγένεια. Ίσως γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε καθημερινά παιδιά στο δρόμο που ζητούν χωρίς παρακαλώ, που ενοχλούν χωρίς συγγνώμη και που λαμβάνουν χωρίς ευχαριστώ.

Και το ενδιαφέρον είναι ότι δίπλα σε αυτά τα παιδιά υπάρχουν γονείς που δεν τους εξηγούν ότι υπάρχουν βασικοί κανόνες συμπεριφοράς, γονείς που δεν συμμορφώνουν τα παιδιά τους! Και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν γονείς που επιβραβεύουν τα παιδιά γελώντας ή χαριτολογώντας.

Στην αγένεια του παιδιού όμως δεν πρέπει γελάμε. Στην αγένεια οφείλουμε να συμμορφώνουμε και να εξηγούμε τη σωστή συμπεριφορά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει η κοινωνία και θα γίνει λίγο πιο “χρωματιστή”. Εάν με ρωτήσεις τί νοσταλγώ από την προ κρίσης εποχή, δεν θα σου πω την οικονομική ευχέρεια αλλά θα σου πω την ευγένεια! Οι άνθρωποι είχαν καλύτερη διάθεση και κάθε πρωί που πήγαιναν στη δουλειά είχαν κίνητρο και φιλοδοξίες. Στην εποχή μας βλέπεις μόνο μια απογοήτευση και ένα μόνιμο θυμό που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία. Περιμένεις στην ουρά για τον πρωινό καφέ και ακούς μόνο την παραγγελία. Ο κόσμος δε λέει πια Καλημέρα και σε καμία περίπτωση δεν ασχολείται να πει Ευχαριστώ. Συνήθως, κάνει ένα νεύμα και ξαναβυθίζεται στη σιωπή και στις έννοιες του.

Τα παιδιά όμως είναι σαν το λευκό χαρτί και περιμένουν από εμάς να βάλουμε τα χρώματα για να ζωγραφίσουμε το χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό εάν τα έχουμε μαζί μας όταν παραγγέλνουμε τον πρωινό μας καφέ, θα δημιουργήσουμε παιδιά που όταν κάποιος τους προσφέρει ένα παγωτό απλά θα κάνουν ένα νεύμα. Ή ακόμα χειρότερα παιδιά που όταν οι γονείς τους προσφέρουν ένα δώρο, απλά θα το παραλαμβάνουν.

Για να γίνει ένα παιδί τρυφερό, θα πρέπει να μεγαλώνει με, δυο και τρεις φορές, πιο τρυφερούς γονείς από εκείνο και για να μάθει να λέει Σ’αγαπώ, θα πρέπει να του λένε Σ’αγαπώ.

Για να μάθει να σέβεται τους φίλους και συμμαθητές του, θα πρέπει να έχει γονείς που του έχουν διδάξει την αξία του σεβασμού και για να μάθει να περιμένει τη σειρά του, θα πρέπει να ζει σε ένα σπίτι που είναι “μαγκιά” να κλέβεις τη σειρά του άλλου .

Όχι αγαπημένοι γονείς, δεν είναι εξυπνάδα να οδηγείτε στη Λ.Ε.Α, ούτε είναι μαγκιά να παρκάρετε στη ράμπα για να μην περπατήσετε, ούτε σας κάνει πιο δυνατούς να μιλάτε άσχημα στην κοπέλα στο ταμείο στο σούπερ μάρκετ. Γιατί μπορεί αύριο το πρωί να χρειαστεί να περάσει το ασθενοφόρο από τη Λ.Ε.Α για να πάρει το δικό σας παιδί ή να χρειαστεί να κατεβάσετε το καρότσι με το εγγόνι σας από τη ράμπα ή να είναι η κόρη σας η κοπέλα του σούπερ μάρκετ. Ή ακόμα χειρότερα μπορεί ένα βράδυ να θέλετε να ακούσετε ένα Σ’ αγαπώ και το παιδί απλά να σας κάνει ένα νεύμα.

Η ευγένεια δεν είναι κληρονομική, είναι μεταδοτική. Ας κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε για να τη μεταδώσουμε!

το άρθρο διαβάσαμε εδώ:  mommy.gr