Στυτική δυσλειτουργία, ένα φαινόμενο δίχως ηλικία …

Πρόκειται για την αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης αρκετά ικανοποιητικής, ώστε να υπάρξει συνουσία.

Η στυτική δυσλειτουργία (Στ.Δ) σχετίζεται με την ηλικία, δεδομένου ότι τα περιστατικά αυξάνονται αυξανόμενης της ηλικίας. Παρόλα αυτά, συναντώνται επεισόδια Στ.Δ και σε νεότερες ηλικίες τα οποία, βέβαια, οφείλονται σε διαφορετικά αίτια.

Πιο συγκεκριμένα, σε ηλικίες κάτω των 40 ετών η Στ.Δ εμφανίζεται σε ένα 5% των ανδρών. Στους νέους άντρες, το πρόβλημα σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες. Η κοινωνική αντίληψη ότι ο άντρας πρέπει να αποδίδει, πάντα, σεξουαλικά, ανεξαρτήτως των συνθηκών, δημιουργεί το άγχος επίδοσης κατά τη σεξουαλική πράξη. Σε συνδυασμό, με πιθανή αμηχανία μπροστά σε μία νέα σύντροφο, με υπερκατανάλωση αλκοολ, με κάποιο επαγγελματικό ή οικογενειακό πρόβλημα, προκύπτει η στυτική δυσλειτουργία. Σε επόμενη προσπάθεια σεξουαλικής επαφής, υπάρχει και το άγχος μήπως προκύψει εκ νέου το φαινόμενο και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Σε ηλικίες 40 έως 60 ετών, η Στ.Δ εμφανίζεται σε ένα 10% των αντρών και σε άνω των 60 ετών σε ένα 20% των αντρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, υπάρχει οργανικό αίτιο. Δεδομένου ότι για να υπάρξει στύση, ο εγκέφαλος λαμβάνοντας εξωτερικά ερεθίσματα, οδηγεί σε αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας στα σηραγγώδη αγγεία του πέους. Έτσι, σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο αγγειακό πρόβλημα, αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη στύση του άντρα. Οργανικές αιτίες που σχετίζονται με τη Στ.Δ είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και υπερτριγλυκεριδαιμία, η παχυσαρκία, νευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η υπέρταση, η υπερπλασία του προστάτη, η ορμονική διαταραχή (χαμηλή τεστοστερόνη). Επιπλέον, υπάρχουν και μερικά αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε Στ.Δ.

Τα οργανικά αίτια σε συνδυασμό με τα ψυχογενή εντείνουν το πρόβλημα.

Σε κάθε ηλικία, θα πρέπει να γίνει επίσκεψη σε ειδικό ουρολόγο. ο οποίος θα εκτιμήσει το αίτιο και είτε θα προτείνει φαρμακευτική ή άλλη αγωγή, αν η αιτία είναι οργανική είτε θα παραπέμψει το άτομο σε σεξολόγο, αν η αιτία είναι ψυχογενής. Η Στ.Δ πρέπει να σταματήσει να είναι ένα θέμα ταμπού! Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να χάνεται η ποιότητα ζωής, αφού υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορεί να προτείνει ο γιατρός.

Υπάρχουν οι εξής διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να προτείνει ο γιατρός: γενικές εξετάσεις αίματος για σάκχαρο και χοληστερίνη για να αποκλειστεί πιθανή στεφανιαία νόσος, προσδιορισμός τεστοστερόνης, triplex αγγείων-πέους για να γίνει έλεγχος των αγγείων του πέους, καταγραφή των νυχτερινών στύσεων με τη βοήθεια ειδικής συσκευής. Δεδομένου ότι σε έναν 8ωρο ύπνο συμβαίνουν 2-6 στυτικά επεισόδια, η συσκευή αυτή τα καταγράφει και στην πορεία ο ουρολόγος τα αξιολογεί για καταλήξει αν τα αίτια της Στ.Δ είναι ψυχογενή ή όχι.

Αν τα αίτια είναι ψυχογενή, ο ειδικός σεξολόγος θα βοηθήσει το άτομο να το ξεπεράσει και δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσει κάποια ειδική αγωγή. Αν τα αίτια είναι οργανικά, τότε υπάρχουν οι εξής πιθανές θεραπείας:

Από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν 4 δραστικές ουσίες για την αντιμετώπιση της Στ.Δ: η σιλδεναφίλη, η αβαναφίλη, η ταδαλαφίλη και η βαρδεναφίλη. Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά στο 50-70% των περιπτώσεων, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος και πολύ ασφαλή. Η μόνη αντένδειξη που έχουν είναι σε συγχορήγηση με νιτρώδη, τα οποία είναι φάρμακα για την αντιμετώπιση της στηθάγχης. Η αβαναφίλη, η ταδαλαφίλη και οι νέες μορφές σιλδεναφίλης και βαρδεναφίλης που διαλύονται στο στόμα, δεν επηρεάζονται από τη λήψη τροφής. Επίσης, η δράση της ταδαλαφίλης διαρκεί 36 ώρες, ενώ των άλλων 4-12 ώρες. Η ταδαλαφίλη, ακόμη, χορηγείται και σε δοσολογία 5mg για καθημερινή λήψη για τη θεραπεία καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη.

Θεραπεία με βάση τα κρουστικά κύματα.

Πρόκειται για μία νέα μέθοδο ανώδυνη και ασφαλέστατη η οποία στοχεύει στην επαναγγείωση του πέους και εφαρμόζεται σε ασθενείς με αγγειακό πρόβλημα. Πρόκειται για έναν κύκλο 12 συνεδριών, διάρκειας 15 λεπτών η καθεμία, μετά το τέλος των οποίων έχει παρατηρηθεί αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%. Είναι μία αποτελεσματική μέθοδος και έχει βοηθήσει πολλούς άντρες που δεν βρήκαν ικανοποιητική λύση με τη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, πολλοί από τους άντρες στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή δεν βοηθούσε, μετά τη θεραπεία με τα κρουστικά κύματα, είχε σημαντικά αποτελέσματα επιτυχίας.

Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις.

Πρόκειται για τη δραστική ουσία αλπροσταδίλη η οποία με ενδοπεϊκή ένεση προκαλεί στύση ικανή, για να γίνει η συνουσία ανεξάρτητα από εξωτερικό ερέθισμα. ‘Οταν υπάρχει και εξωτερικό ερέθισμα, τότε υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Η αλπροσταδίλη μπορεί να συνδυαστεί με παπαβερίνη και φαιντολαμίνη σε ένεση (tri-mix). Η μείξη αυτή αυξάνει τα ποσοστά επιτυχίας. Η ένεση γίνεται περίπου 10 λεπτά πριν την σεξουαλική πράξη και η διάρκεια δράσης σχετίζεται με τη δόση του φαρμάκου που ενίεται. Ο ειδικός ουρολόγος εκπαιδεύει τον ασθενή πώς να κάνει την ένεση. Συνήθεις παρενέργειες είναι ο πόνος στο πέος και η παράταση στη στύση.

Ορμονοθεραπεία.

Στην περίπτωση που τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά, τότε ο γιατρός προτείνει θεραπεία με τεστοστερόνη είτε σε ενέσιμη μορφή είτε σε τοπικής θεραπείας σκευάσματα (γέλη/σπρέυ).

Πεϊκές προθέσεις. Αποτελεί παλαιότερη θεραπεία και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις, που έχουν αποτύχει οι άλλες μέθοδοι. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται χειρουργείο διάρκειας περίπου 1 ώρας και τοποθετείται ειδική συσκευή στο πέος. Υπάρχουν οι σταθερές πεϊκές προθέσεις που οδηγούν σε ένα μόνιμο στυτικό αποτέλεσμα ικανό για ερωτική πράξη. Επίσης, υπάρχουν και οι διογκούμενες πεϊκές προθέσεις οι οποίες οδηγούν σε στύση κατόπιν επιθυμίας του ασθενούς. Το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ υψηλό και η μόνη πιθανή παρενέργεια είναι η επιμόλυνση της πρόθεσης. Στην περίπτωση αυτήν, αφαιρείται και τοποθετείται νέα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: www.simygeias.gr