Συμβουλές από γονείς σε νέους γονείς

anydaynow

Σε μια εποχή που ο προγραμματισμός και οι φόβοι κυριαρχούν οι νέοι γονείς χρειάζονται συμβουλές που ενημερώνουν χωρίς να τρομοκρατούν…

Πριν από λίγο καιρό η σελίδα evolutionaryparenting.com ρώτησε στο facebook τους αναγνώστες της ποια θα ήταν η μία και μοναδική συμβουλή που θα δίνανε στους νέους γονείς. Τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Συμβουλές επιβίωσης

«Κάντε αυτό που δουλεύει στην πράξη. Αν αυτό είναι να κρατάτε το μωρό σας στα χέρια όσο κοιμάται, γιατί με αυτόν τον τρόπο κοιμάται καλύτερα ή να το αφήνετε να ξετυλίγει ένα ρολό υγείας όσο εσείς είστε στο μπάνιο – κάντε το»

«Τους πρώτους τρεις μήνες γενικά η κατάσταση βελτιώνεται κάθε εβδομάδα. Όταν νιώσετε ότι δεν αντέχετε άλλο να κάνετε κάτι συγκεκριμένο σκεφτείτε ότι δεν θα χρειάζεται να κάνετε αυτό το «κάτι» για πάντα, μόνο μέχρι το τέλος της εβδομάδας»

«Μια μόνο φράση: Όλα θα περάσουν»

«Η υπομονή είναι αρετή! Στις δύσκολες στιγμές να είστε πάντα υπομονετικοί και να σκέφτεστε ότι και αυτό θα περάσει»

«Οι μέρες κυλούν αργά, αλλά οι εβδομάδες γρήγορα»

Συμβουλές για το πώς να είσαι γονιός

«Δε γίνεται να κακομάθετε το μωρό σας. Τα μωρά δεν θέλουν να σας παρασύρουν και να περάσει το δικό τους, ούτε αναπτύσσουν «κακές συνήθειες». Τα μωρά λειτουργούν αποκλειστικά με το ένστικτό τους και το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς»

«Ξεχάστε όσα ξέρατε για την γονεϊκότητα και ακολουθήστε τις ανάγκες του μωρού σας, όχι ένα βιβλίο ή ένα ωριαίο πρόγραμμα»

«Ό,τι νομίζατε ότι ξέρετε έχει πια αλλάξει. Μπορεί να κάνετε αυτά για τα οποία κάποτε κρίνατε τους άλλους. Δεν πειράζει. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και όλα θα πάνε καλά»

«Ό,τι και να συμβεί, πορευθείτε με αυτό»

«Ακολουθήστε το γονεϊκό σας ένστικτο και όχι την κοινωνικά αποδεκτή ‘συνήθεια’. Ακολουθήστε την καρδιά σας, δεν υπάρχει ποτέ υπερβολική αγάπη»

«Τα μωρά αλλάζουν συνεχώς. Μόλις νομίσετε ότι έχετε τον έλεγχο (του ύπνου, του φαγητού, οτιδήποτε άλλου) τα πράγματα θα αλλάξουν πάλι. Δεν φταίτε εσείς ούτε μπορείτε να κάνετε κάτι. Απλά ακολουθήστε τις αλλαγές»

«Ακολουθήστε το πρόγραμμα και τις ανάγκες του μωρού σας. Μην αγχώνεστε όταν άλλοι γονείς συγκρίνουν τα παιδιά τους ή τα προγράμματά τους»

«Μην υπερηφανευτείτε ότι το μωρό σας κοιμήθηκε όλη την νύχτα. Είτε οι άλλοι γονείς θα σας σνομπάρουν είτε το μωρό σας δε θα ξανακοιμηθεί τόσο πολύ για τους επόμενους 6 μήνες!»

«Να ακούτε το μωρό ή το παιδί σας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, σχετικά με τις ανάγκες του»

Συμβουλές για το πώς θα τα προλάβετε όλα

«Αν κάποιος προσφέρει βοήθεια, πείτε του να πλύνει τα πιάτα»

«Το σπίτι δε χρειάζεται να είναι άψογο όλη την ώρα. Ούτε καν να διανοηθείτε να το προσπαθήσετε»

«Ακολουθήστε το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας. Τα πιάτα μπορούν να πλυθούν άλλη στιγμή. Θα κοιμάστε πολύ λιγότερο από ό,τι συνήθως – εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες»

«Όταν έγινα μητέρα έπρεπε να είχα πάρει όσο μεγαλύτερη άδεια γινόταν και να έμενα στο κρεβάτι, αγκαλιάζοντας και θηλάζοντας το μωρό μου. Αντ’ αυτού ήμουν διαρκώς εκνευρισμένη γιατί δεν προλάβαινα τις καθημερινές δουλειές. Μην κάνετε αυτό το λάθος – δεν θα ξαναέχετε ποτέ αυτές τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό σας»

«Μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μόνοι/ες σας»

«Αν η γυναίκα σας, την μια μέρα σας πει ότι νιώθει πεσμένη ή μελαγχολική και την επόμενη σας πει ότι δεν ήταν τίποτα – απλά υπερέβαλε – μην το αγνοήσετε. Μπορεί όντως να μην ήταν τίποτα αλλά μπορεί και να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι ντροπή να ζητάμε την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου αφού η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να συμβεί στην καθεμία. Ζητήστε βοήθεια, πηγαίνετε μαζί της και συμπαρασταθείτε της»

Συμβουλές για το τι θα χρειαστείτε εσείς

«Το 90% από όσα θα «χρειαστείτε» για το μωρό σας, δε θα τα χρειαστείτε»

«Τους πρώτους μήνες θα χρειαστείτε περίπου το 1/20 των πραγμάτων που θα αγοράζετε»

Συμβουλές για το θηλασμό

«Τα μωρά που θηλάζουν δεν κοιμούνται πολύ. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μην ακούτε όσους σας λένε το αντίθετο»

«9 στις 10 φορές δε θα χρειαστείτε συμπλήρωμα. Πολλοί γιατροί προωθούν τις βρεφικές σκόνες αντί να εκπαιδεύουν τους γονείς στον θηλασμό»

«Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι εντελώς ανενημέρωτοι για τον θηλασμό ή οι συμβουλές που προσφέρουν υπονομεύουν τελικά την διαδικασία του θηλασμού»

«Αν θέλετε να θηλάσετε μπορείτε να βρείτε μια ομάδα θηλασμού. Οι άλλες μαμάδες θα σας προσφέρουν γνώσεις, συμπαράσταση … και παρέα»

«Υπάρχει πιθανότητα να πάρετε βάρος κατά τον θηλασμό»

«Αν ο θηλασμός πονά σε σημείο δακρύων δεν είναι φυσιολογικό. Δείτε έναν ειδικό, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε τον βραχύ χαλινό της γλώσσας!»

«Τους πρώτους μήνες τα μωρά μπορεί να θηλάζουν όλες τις ώρες και αυτό είναι φυσιολογικό»

Συμβουλές για το να είσαι γονιός

«Μπορεί να κάνετε κάποια λάθη. Το πιθανότερο είναι να κάνετε λάθη αμέτρητες φορές. Αντί να κατηγορείτε τους εαυτούς σας και να επαναλαμβάνετε το λάθος, προσπαθήστε να αλλάξετε. Μάθετε από τα λάθη σας»

«Το μωρό σας σας θεωρεί τέλειους, όπως και εσείς το μωρό σας»

«Δώστε στον εαυτό σας την αναγνώριση που αξίζει. Κανείς δεν είναι τέλειος, απλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»

«Τα συναισθήματά σας θα είναι πολύ πιεστικά. Μιλήστε για αυτά και κλάψτε αν το επιθυμείτε!»

«Τα πράγματα θα αλλάξουν και έτσι πρέπει. Συμβιβαστείτε με την αλλαγή και να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε. Δεν θα έχετε ξανά την ευκαιρία να ζήσετε αυτές τις πολύτιμες στιγμές»

Kids-sleep-tips---sleep-in-their-own-beds

Πηγή: Betterparents