Συμμετρία στη σωματική άσκηση

Πόσες φορές έχεις πάει στο γυμναστήριο και ασχολήθηκες μόνο με τους θωρακικούς μύες ή τους δικεφάλους σου και παρέκαμψες τις υπόλοιπες μυικές ομάδες;

γράφει ο Νικόλας Παναγιωτίδης, Fitness Instructor

Ένα σώμα για να είναι λειτουργικό και υγιές πρέπει να το γυμνάζεις συμμετρικά γυμνάζοντας εξίσου τους ανταγωνιστές μύες που επιδρούν στην κάθε άρθρωση. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους μύες που επιδρούν στη άρθρωση του αγκώνα. O δικέφαλος βραχιόνιος κάνει την κάμψη και ο τρικέφαλος κάνει την έκταση. Aν γυμνάζουμε λοιπόν μόνο τον δικέφαλο, μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσουμε
πρόβλημα στην λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Στα γόνατα μας, ο τετρακέφαλος κάνει την έκταση και ο δικέφαλος μηριαίος την κάμψη. Αν δεν γυμνάζουμε αναλογικά και τις δύο αυτές μυικές ομάδες θα δημιουργήσουμε αστάθεια στην κίνηση μας.

Γυμνάζεις τους προσαγωγούς; Τότε πρέπει οποσδήποτε να δουλέψεις και τους απαγωγούς. Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα: Η μέση! Πόσοι απο μας πηγαίνουμε γυμναστήριο και δε δίνουμε περισσότερη σημασία στους κοιλιακούς από ότι στους ραχιαίους; Αυτό σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές βλάβες στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής μας στήλης γιατί θα προκαλούσε σημαντική ανισορροπία στις σχέσεις μυών και σπονδυλικής στήλης. Εκτός αν έχεις λόρδωση οπότε εκεί επιβάλλονται πολλοί περισσότεροι κοιλιακοί…

Στους θωρακικούς μύες και στους μύες της πλάτης: αν για παράδειγμα κάνεις μόνο κάμψεις ή πιέσεις σε οριζόντιο πάγκο και δεν κάνεις παράλληλα έλξεις ή κωπηλατική μπορείς να προκαλέσεις κύφωση, γιατί βραχύνονται οι μύες του στήθους και τραβάνε τις ωμοπλάτες προς τα μπροστά.

Το νου σου λοιπόν! Την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να γυμναστείς προσπάθησε να δεις το σώμα σου πιο σφαιρικά και όχι με βάση τις προτιμήσεις σου. Η συμμετρία είναι η λέξη κλειδί!