Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «ήσυχα» παιδιά

Στα ήσυχα παιδιά δεν τους αρέσουν οι συγκρούσεις. Τείνουν να έχουν μία χαλαρή στάση, η οποία όμως δεν εκφράζει πάντα παθητικότητα από την πλευρά τους.

Πολύ απλά, τα ήσυχα παιδιά γνωρίζουν ότι η αντιπαράθεση δεν είναι απαραίτητη, για τη συντριπτική πλειονότητα των ζητημάτων.

Η ηρεμία και η υπομονή τους τα κάνει πολύ ωραία άτομα, αλλά συνήθως δεν είναι εξωστρεφή. 

Η προσέγγισή τους μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, καθώς η ήρεμη φύση τους μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν θέλουν να είναι πολύ κοινωνικά. Όμως αντίθετα, ενδιαφέρονται να επικοινωνούν με άλλους. 

Μην ξεχνάτε ότι η διαχυτικότητα και η υπερβολή δεν είναι πάντα η πιο ξεκάθαρη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Εάν το παιδί είναι ήσυχο, οι ειδικοί συνιστούν να το εκπαιδεύσετε και να το ενθαρρύνετε να εκφράσει τα συναισθήματα του, χωρίς να πέσετε στην παγίδα να το προστατεύσετε υπερβολικά.

Μην το πιέσετε, και πάνω απ’ όλα φροντίστε να του δώσετε την αγάπη που χρειάζεται. 

Με τον τρόπο αυτό, θα το βοηθήσετε να έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να επιτύχει τη σωστή ανάπτυξη που θα του παρέχει πλεονεκτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. 

Χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των ήρεμων παιδιών.

 

  • Δεν είναι απαραίτητα ντροπαλά. 

Το γεγονός είναι ότι το να είσαι ήσυχος/ήρεμος και ταυτόχρονα ντροπαλός, δεν συμβαδίζει απαραίτητα. Στην περίπτωση αυτών των παιδιών, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τείνουν να είναι λίγο πιο επιφυλακτικά, αλλά όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που τους εμπνέει εμπιστοσύνη, ενεργούν με απόλυτο αυθορμητισμό.

Τα παιδιά κρατούν μία προσεκτική στάση. Παρατηρούν τις νέες καταστάσεις για να δουν τι θα συμβεί προτού τις αντιμετωπίσουν. Αλλά όταν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, κανείς δεν μπορεί να τα συγκρατήσει.

 

  • Ακούνε πάντα και αφομοιώνουν πληροφορίες.

Μην συγχέετε την ήρεμη φύση των παιδιών με το γεγονός ότι δεν δίνουν προσοχή όταν τους μιλάτε. 

Είναι πολύ προσεκτικά άτομα που τείνουν να δίνουν προσοχή σε ότι τα περιβάλλει. Κατά συνέπεια εσωτερικεύουν πολλά συναισθήματα και σκέψεις. 

 

  • Δεν μιλούν συνήθως με αγνώστους.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να μιλήσει με αγνώστους, είναι καλύτερα να μην το αναγκάσετε να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, καθώς μπορεί να αισθάνεται πραγματικά άβολα. 

Βοηθήστε το με λεπτό και ήρεμο τρόπο, να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία και να βγει λίγο «έξω» από τη ζώνη της άνεσής του.

Αν και η συνομιλία με ένα τυχαίο πρόσωπο δεν αποτελεί προτεραιότητα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το ενθαρρύνετε να παρεμβαίνει σε καθημερινές καταστάσεις, όπως η παραγγελία φαγητού στο εστιατόριο ή να αγοράσει πράγματα που θέλει σε ένα σούπερ μάρκετ. 

 

  • Πολλά πράγματα συμβαίνουν πίσω από αυτό το σιωπηλό εξωτερικό.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να διαβάζουν και να γράφουν, είναι καλή στιγμή να καταλάβετε ότι συμβαίνουν πολλά πράγματα στο μυαλό αυτών των «ήσυχων» παιδιών. 

Δεν πρόκειται πάντα να μιλούν για όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με τους γονείς τους. Αυτό δεν είναι καλό, αλλά πρέπει να τους δώσετε την προσοχή που έχουν ανάγκη. 

Για να τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο άνετα, μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να γράψουν σε ένα ημερολόγιο, να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Έτσι θα διαπιστώσετε πιθανότατα ότι έχουν περισσότερες γνώσεις από ότι περιμένατε.

Όσο πιο ήρεμος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του, η επιρροή του, η δύναμή του. Η ηρεμία του νου είναι ένα από τα όμορφα κοσμήματα της σοφίας. 

 

  • Δεν αισθάνονται την ανάγκη να είναι το κέντρο της προσοχής. 

Δεν έχουν την ανάγκη να μονοπωλούν την προσοχή. Ευδοκιμούν περισσότερο με προσωπική αλληλεπίδραση. Κατά συνέπεια, δεν προσελκύονται από την ιδέα να είναι το κέντρο των κοινωνικών καταστάσεων. 

 

  • Έχουν την ανάγκη να σας πουν για τις ελπίδες και τα όνειρά τους.

Τα ήσυχα παιδιά θέλουν κάποιον να τα ακούσει πραγματικά, χωρίς πρώτα να τα κρίνει. Θέλουν να έχουν μία σχέση με τους δασκάλους τους, προπονητές και άλλους ενήλικες στη ζωή τους. 

Επομένως, δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία να τα προσεγγίσετε και να ακούσετε αυτά που έχουν να πουν. 

Προσπαθήστε να τους μιλήσετε για τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν και όχι μόνο για αυτά που ενδιαφέρουν εσάς. 

 

Μία πολύ καλή ιδέα είναι να ανακαλύψετε τι τους αρέσει και τα παρακινεί και να τα ενθαρρύνετε να μιλήσουν γι’ αυτό.