Το πρωί ή το βράδυ έχουμε καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις;

Οταν χτυπάει το ρολόι του σεξ!

Ενα από τα συνεχή ερωτήματα που ακούω εντός και εκτός του γραφείου μου είναι το: «Γιατρέ, ποια θεωρείται η κατάλληλη ώρα για το καλύτερο σεξ;». Προφανώς αναζητούν το πιο σωστό χρονικό διάστημα, όπου θα γίνει σεξ που θα μείνει αξέχαστο και στους δύο.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι σήμερα όλο και περισσότερο ψάχνουν συνταγές και οδηγίες μέσα στο άγχος της σεξουαλικής συνεύρεσης, του «πότε μπορώ εγώ αλλά δεν μπορείς εσύ», σαν να πρόκειται να ψάχνουμε το μαγικό και το τέλειο, η ζωή μας δυσκολεύεται κυνηγώντας το σωστό σεξ. Είναι αλήθεια ότι το 24ωρο φαίνεται να έχει κάποιες ώρες όπου η σεξουαλική επιθυμία ανεβαίνει και η διάθεση για επαφή μάς κάνει πιο εύκολους και διαθέσιμους.

Αναρωτιέστε πότε είναι; Ποια ώρα της ημέρας ή της νύχτας θα μπορούσαμε οι δύο μας να έχουμε τις καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις;

Μήπως θα απαντούσαμε ότι οι βραδινές ώρες είναι οι πιο κατάλληλες για μια καλή σεξουαλική συνεύρεση; Αυτό άλλωστε δεν προβάλλεται και στις ταινίες; Και όμως, η επιστήμη έρχεται για άλλη μία φορά να διαψεύσει το «δεδομένο και στερεότυπο» νυχτερινό σεξ.

Σύμφωνα λοιπόν με το διαδικτυακό κέντρο υγείας floLiving.com και την Αλίσα Βίτι, ειδική σε θέματα ορμονικής λειτουργίας και συγγραφέα του βιβλίου-οδηγού για τις ορμόνες «Woman Code», φαίνεται πως η σεξουαλική πράξη που γίνεται γύρω στις 3 το μεσημέρι μπορεί να εγγυηθεί τη σεξουαλική ικανοποίηση και στα δύο φύλα.

Αν κάνετε διάλειμμα από τη δουλειά σας εκείνη την ώρα και βρίσκεστε και οι δύο κάπου εύκαιρα, το ερωτικό παιχνίδι θα μπορούσε να ενισχύσει τη σεξουαλική σας ζωή, με περισσότερη ένταση και απόλαυση.

Ακόμα κι αν δεν είστε μαζί, κάντε ένα τηλέφωνο για να ενημερώσετε το ταίρι σας: «Πόσο πολύ σε θέλω τώρα!». Γεγονός πάντως είναι ότι η συγκεκριμένη ώρα δεν βολεύει καθόλου, καθώς οι περισσότεροι βρισκόμαστε στη δουλειά μας και ναι μεν η κορτιζόλη μας μπορεί να είναι ανεβασμένη, αλλά το άγχος και το στρες, από τις προθεσμίες που κυνηγάμε και τις εργασιακές απαιτήσεις, μας εμποδίζουν να βρεθούμε έστω και στον καναπέ μας.

Από την άλλη, πάλι, δεν είναι τυχαίο ότι στους χώρους εργασίας το μεσημέρι πολλές φορές κρύβει παράνομα μυστικά καθώς εξελίσσονται σε ξενοδοχεία ημιπαραμονής…

Γιατί στις 3 το μεσημέρι είναι η ιδανική ώρα για σεξ;

Η ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα φαίνεται να συγχρονίζεται καλύτερα αυτή τη μεσημεριανή -ή κατ’ άλλους απογευματινή- ώρα καθώς η ορμονική λειτουργία και των δύο συντρόφων μπορεί να «συνεργαστεί» αποδοτικότερα, κάνοντας την ερωτική συνεύρεση στη συγκεκριμένη ώρα πολύ πιο ικανοποιητική και για τους δύο.

Στον γυναικείο οργανισμό τη συγκεκριμένη ώρα παρουσιάζονται αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης που, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ενεργοποιεί τη σεξουαλική διάθεση και προωθεί την εγρήγορση και την ενεργητικότητα).

Στον ανδρικό οργανισμό, αντίστοιχα, παρουσιάζονται αυξημένα τα επίπεδα οιστρογόνων (ευθύνονται για τη μεγαλύτερη συναισθηματική συμμετοχή).

Η Αλίσα Βίτι περιγράφει το σεξ στις 3 ως την «απογευματινή απόλαυση» όπου υπάρχει η τέλεια συνδιαλλαγή για την ικανοποίηση και των δύο φύλων, με τους άνδρες να δίνουν στις γυναίκες τη «συναισθηματική στήριξη» που ζητούν, παίρνοντας ως αντάλλαγμα απόλαυση σε αφθονία.

Ανδρες και πρωινό σεξ

Ενώ οι άνδρες κοιμούνται, παράγουν τεστοστερόνη, την ορμόνη-κλειδί στη σεξουαλική διέγερση και τη σεξουαλική απόδοση.

Τα μέγιστα επίπεδα παρουσιάζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το μεσημέρι, που σημαίνει ότι αυτή είναι και η τέλεια στιγμή για έναν άνδρα να κάνει σεξ.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι οι άνδρες να ζητούν περισσότερο το πρωινό σεξ, καθώς νιώθουν να έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ανταπόκριση και πιο σκληρή στύση.

Παρ’ όλα αυτά, νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 3, είναι μια άλλη καλή στιγμή σεξουαλικής συνεύρεσης για τους άνδρες γιατί, αν και τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μειώνονται, αντιθέτως αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων τους, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο συναισθηματικά παρόντες κατά τη διάρκεια του σεξ και σε καλύτερη θέση να επικεντρωθούν στις ανάγκες και την ικανοποίηση της συντρόφου τους.

Η Αλίσα Βίτι υποστηρίζει επίσης πως η καλύτερη σεξουαλική περίοδος του ζευγαριού είναι κατά τη διάρκεια των περίπου δέκα ημερών μετά την ωορρηξία, όπου «οι γυναίκες βιώνουν ένα κύμα οιστρογόνων και τεστοστερόνης που μπορεί να ανεβάσει την ερωτική επιθυμία τους στα ύψη. Μάλιστα, νιώθουν και πιο ευγνώμονες για την ευχαρίστηση που λαμβάνουν» λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης που νιώθουν (γλυκιά αγάπη).

Καταλαβαίνετε ότι και το σεξ θέλει την ώρα του, με το ρολόι που δεν αγχώνει, ούτε υποχρεώνει σε ερωτική συνεύρεση δύο ανθρώπους που πρέπει να το κάνουν γιατί έχουν καιρό να βρεθούν μεταξύ τους.

Η ώρα γίνεται φιλική όταν δίνει τη δυνατότητα στους δύο συντρόφους να την απολαύσουν, ανεξάρτητα αν είναι πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

Σε όλους τους ανθρώπους, κυρίως της αστικής κοινωνίας, ο χρόνος γίνεται απειλητικός γιατί αφενός δεν φτάνει, αφετέρου δεν συγχρονίζεται με τα κέφια μας, έτσι ώστε να βρεθούμε χωρίς να φαγωθούμε!

Τώρα το τι λένε οι ορμόνες και τα μυστικά του εγκεφάλου μας, αυτό είναι μια επιστημονική αλήθεια, δεν είναι όμως όλη η αλήθεια.

Γιατί, πολύ απλά, το μεσημέρι όπου στην Ελλάδα -και κυρίως στις μεγάλες πόλεις- έχει χαθεί για τα καλά δεν σκεφτόμαστε το σεξ.

Δίνουμε προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα που εκείνη την ώρα μάς πνίγουν και μας δημιουργούν ένταση και αγωνία, μακριά από τη σεξουαλική επιθυμία, που και να έρθει δεν θα το καταλάβουμε!

Παρ’ όλα αυτά, το μεσημέρι έχει τη δική του ομορφιά. Αν μπορούμε να το κρατήσουμε στον προσωπικό μας χρόνο, αναμφίβολα μας κάνει καλό. Και αν έχουμε και τον άνθρωπο που μας ανεβάζει τη λίμπιντο, η ώρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, είτε είμαστε στο σπίτι, είτε στο γραφείο.

Σε εμάς μένει να καταλάβουμε την κορτιζόλη και τα οιστρογόνα που ανεβαίνουν το μεσημέρι, γιατί πολύ πιθανά εκείνη την ώρα ή κάποιον βρίζουμε ή με κάποιον «τα έχουμε», όχι όμως σεξουαλικά!

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 – Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: [email protected])

Διαβάστε ακόμη:

Ποια είναι τα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα; (μέρος α’)

5 Μύθοι για το σεξ αφότου γίνετε γονείς

Θάνος Ασκητής: Πώς το πορνό μπορεί να καταστρέψει τη σεξουαλική ζωή