Βουβωνοκήλη σε μωρό

Το μωρό μου παρουσιάζει ένα «πρήξιμο» λίγο πιο πάνω από το πουλάκι του…

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Πρόκειται για ένα έλλειμμα-κενό- στο κοιλιακό τοίχωμα, μέσα από το οποίο προβάλει περιεχόμενο της κοιλιάς(συχνότερα ένα τμήμα του εντέρου, μπορεί όμως και όρχεις ή ωοθήκες).

Χαρακτηρίζεται από διόγκωση-φούσκωμα στην βουβωνηκή χώρα(λίγο πιο ψηλά δεξιά και αριστερά από τα γεννητικά όργανα) που μπορεί στα αγοράκια να επεκτείνεται στο όσχεο(το «σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις) ή στα κοριτσάκια στα μεγάλα χείλη του αιδοίου.

Είναι πολύ συχνότερη στα αγοράκια(90% των περιπτώσεων) και ιδιαίτερα στα πρόωρα. Συνήθως, εμφανίζεται όταν το μωρό σφίγγεται και αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, όπως όταν κλαίει, φωνάζει, βήχει ή ζορίζεται για να κάνει τα κακά του. Συχνά υποχωρεί μόνη της.

Μπορεί να είναι μεγάλη και εμφανής ή μικρή που δύσκολα φαίνεται και εύκολα από μόνη της εξαφανίζεται. Οι μικρές βουβωνοκήλες είναι πιο επικίνδυνες, μια που εύκολα διαφεύγουν της προσοχής μας και πιο εύκολα κάνουν «περίσφιξη», που είναι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη επιπλοκή.

Η βουβωνοκήλη είναι κατά κανόνα ανώδυνη και μπορεί εύκολα να αναταχτεί ακόμα και από τους γονείς, εφαρμόζοντας ελαφρά τοπική πίεση, αφού ηρεμήσουμε το μωρό μας με ένα μπάνιο, ένα ρόφημα ή την πιπίλα.

Τι είναι η περίσφιξη;

Το κοιλιακό περιεχόμενο που προβάλει μέσα από την κήλη (συνήθως το έντερο), μπορεί να εγκλωβιστεί και στην κυριολεξία να «στραγγαλιστεί». Σταματά η αιμάτωσή του, με συνέπεια σταδιακά να νεκρώνεται.

Όλοι οι γονείς μικρών παιδιών πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της περίσφιξης μιάς βουβωνοκήλης. Σκληρό πρήξιμο, συχνά με ερυθρότητα, στη βουβωνική χώρα, που δεν ανατάσσεται ( δεν υποχωρεί με πίεση), σε ένα μωρό πολύ ανήσυχο, ευερέθιστο, που δείχνει να πονάει έντονα στην κοιλίτσα του, πρέπει να χτυπάει συναγερμό για άμεση αντίδραση.

Ακόμα και τα λεπτά μετρούν, διότι απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Είναι προφανές ότι υπό συνθήκες επείγοντος χειρουργείου, οι πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι αυξημένες. Για αυτό και μόλις διαγνωσθεί βουβωνοκήλη, πρέπει να προγραμματίζεται άμεσα τακτικό χειρουργείο ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικότερο δυνατό.

Το άρθρο διαβάσαμε εδώ: paidiatre.gr