15 μαθήματα από πατέρα σε γιο

Μάθε του τη Δύναμη της αγάπης λέγοντας του “Σ’αγαπώ” με κάθε ευκαιρία.

Διεκδικεί την αγάπη σου όσο ακριβώς και μια κόρη. Μπορεί βέβαια να ξεσηκώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, αλλά δεν παύει να θέλει να το ακούει σε καθημερινή βάση. Η οικογένειά μας ξεκίνησε να εκφράζει τακτικά το ” σ’ αγαπώ ” από την αρχή ( χάρη στη θαυμάσια σύζυγό μου, που μετέφερε αυτή την πρακτική από την οικογένειά της στη δική μας ).

Πλέον εγώ κι ο γιός μου σπανίως τελειώνουμε κάποια συζήτηση ή τηλεφωνική κλήση ή μήνυμα χωρίς να αναφερθούμε σε αυτή τη τόσο δυνατή φράση. Άλλες φορές το λέει εκείνος πρώτος κι άλλες εγώ. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια τακτική υπενθύμιση ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, και είναι ρητός κανόνας για τους άντρες να εκφράζονται ελεύθερα μεταξύ τους.

Είσαι η άμεση επιρροή για το πως θα συμπεριφέρεται σε άλλα αγόρια και άντρες

Σε παρακολουθεί κάθε στιγμή, είτε εσύ το ξέρεις είτε όχι. Φρόντισε, λοιπόν, να του μάθεις ότι όλοι σε αυτό τον κόσμο είμαστε ίσοι και αξίζουμε αγάπη και σεβασμό. Γίνε ο άντρας, ο φίλος και ο σύντροφος που θέλεις και ο ίδιος να γίνει.

Όσο μεγαλώνει, δώσε τα όλα

Έκανα πολλές χαζομάρες καθώς μεγάλωνα και το ίδιο θα κάνει κι εκείνος

Υπάρχει όμως μια λεπτή γραμμή από το να γίνεις υπερπροστατευτικός και να τον αφήνεις να μαθαίνει από τα λάθη του. Η επιστήμη μας εξηγεί ότι ο εγκέφαλος του αρσενικού χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ωριμάσει από εκείνον του θηλυκού, κατανοώντας έτσι γιατί τα έφηβα αγόρια κάνουν ανόητα πράγματα.

Αλλά δε θα πρέπει αυτό να αποτελέσει καμία δικαιολογία. Μπορείς να είσαι φίλος του κατά τη διάρκεια της εφηβείας, χωρίς όμως αυτό να σταθεί εμπόδιο στο γεγονός ότι πρώτα απ’ όλα είσαι πατέρας του.

Πώς φέρεσαι στη μητέρα του – Σε παρακολουθεί

Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι στη μητέρα του θα διαμορφώσει τον τρόπο που θα συμπεριφέρεται στις γυναίκες για το υπόλοιπο της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής του συντρόφου. Ερμηνεύοντας τον Justin Ricklefs ” Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για το παιδί σου είναι να αγαπάς τη μητέρα του.”

Άφησε τα συναισθήματά σου ελεύθερα και δείξε του πως είναι εντάξει να κλαις

Το συγκεκριμένο είναι μια μεγάλη υπόθεση και το λέω από προσωπική εμπειρία. Μεγάλωσα σε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια, αλλά με κάποιο τρόπο εξελίχθηκα ως ένας ενήλικας που δεν είχε αυτοπεποίθηση να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ευτυχώς που υπάρχει και η σύζυγός μου- την οποία, όταν γνώρισα στα 25 μου, δεν είχα πολλά να πω, δεν εξέφραζα τη γνώμη μου και τα συναισθήματά μου.

Ακόμη και μέχρι σήμερα απορώ τι την τράβηξε σε εμένα. Υπάρχει ακόμα στις μέρες μας η αντίληψη για τους άντρες πως αν εκφράσουν τα συναισθήματά τους είναι κάποιο στοιχείο αδυναμίας. Προστάτεψε απαραιτήτως το γιο σου από αυτή τη νοοτροπία.

Θυμάμαι μια στιγμή που και εγώ αλλά και ο γιός μου κλάψαμε μαζί, αρχικά από θλίψη και μετά από τα γέλια. Ντρέπομαι βέβαια να παραδεχτώ ότι όντως συνέβη, όμως από εκείνη τη στιγμή έχουμε δει ο ένας τον άλλο να ξεσπάει σε κλάματα κατά τη διάρκεια ταινιών και άλλων έντονων στιγμών. Δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά σημάδι ότι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ευαισθησίες και νοιαζόμαστε.

Μάθε του πως να υπερασπίζεται τους άλλους και τι είναι σωστό

Είναι σημαντικό για εκείνον τώρα περισσότερο από ποτέ να υπερασπίζεται το δίκιο και να ξέρει ότι ο πατέρας του τον υποστηρίζει. Είτε πρόκειται για μια περίπτωση που είναι παθιασμένος, ένας φίλος, η αδερφή του ή απλώς ένας αθώος παρευρισκόμενος. Πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία αξίζει να παλέψεις.

Δημιούργησέ του όσο πιο πολλές αναμνήσεις μπορείς

Και δε χρειάζεται να διαδραματίζονται σε ένα “σπήλαιο”.

Βεβαιώσου ότι ξέρει πως δε γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω από εκείνον

Ως καλοί πολίτες και άνθρωποι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε καθημερινά τη διαφορά σε αυτό τον κόσμο.

Όμως πέρα από αυτό, είμαστε εξίσου ασήμαντοι- σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δε θα τον θυμούνται για το πόσο καλός νομίζει ότι ήταν, αλλά για τον πραγματικό του εαυτό και για το πως συμπεριφερόταν στους άλλους.

Εμφανίσου στις εκδηλώσεις του, θα το θυμάται

Σήμερα δε θυμάμαι τα αποτελέσματα των αγώνων, με ποιές ομάδες έπαιζα αντίπαλος ή σε ποιούς αγώνες έλαβα μέρος μεγαλώνοντας. Αλλά θυμάμαι έντονα πως κάθε φορά που κοιτούσα δίπλα μου έβλεπα τον πατέρα μου να ζητωκραυγάζει για μένα πίσω από το φράχτη. Το πρώτο άτομο από το οποίο περιμένει ένα αγόρι επιβεβαίωση και αποδοχή είναι ο πατέρας του-χρειάζεται να ξέρει ότι του δίνεις προσοχή.

Η εγγύτητα δεν εξισώνεται με την πραγματική παρουσία

Ακόμα παλεύω με αυτό και είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι και ο μόνος. Τα κινητά τηλέφωνα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμα και στη δουλειά. Μάθε να τα βάζεις στην άκρη και να του δίνεις την αναπόσπαστη προσοχή σου. Μπορείς να παίξεις μαζί του πολλά, όχι βίαια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αφήνοντας το τηλέφωνό σου κάπου αλλού.

Η αξία της μυρωδιάς

Μάθε του να πλένεται, να βάζει αποσμητικό και να βουρτσίζει τα δόντια του καθημερινά. Οι γιοί μας πρέπει να μάθουν ότι αυτό το κομμάτι είναι σημαντικό και δείχνει σεβασμό για τους άλλους.

Μάθε του τη σημασία και τη σπουδαιότητα της ομορφιάς

Είναι σημαντικό για εκείνον να εκτιμήσει την ομορφιά στους άλλους ανθρώπους και στον κόσμο γύρω του. Ως πατέρες, πρέπει να βοηθήσουμε τους γιούς μας να καταλάβουν ότι η ομορφιά είναι περισσότερα πράγματα απ’ όσα δείχνει. Όσο το συντομότερο το καταλάβουν αυτό οι γιοί μας, τόσο θα αλλάξουν το παράδειγμα προς το καλύτερο.

Μπορεί να γίνει φίλος με αγόρια αλλά και με κορίτσια

Μεγαλώνοντας δεν είχα ποτέ κορίτσια για φίλες- τα αγόρια ήταν φίλοι και τα κορίτσια σύντροφοι. Ένιωθα συνεπώς πολύ άβολα όταν ήταν κορίτσια γύρω μου από τα σχολικά μου χρόνια. Παρατηρώ το ίδιο δυναμικό παιχνίδι με τα αγόρια και τα κορίτσια σήμερα. Βεβαιώσου ότι ο γιός σου ξέρει πως να κάνει φιλίες και με τα κορίτσια ήδη από μικρή ηλικία και να τους συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται και στα αγόρια. Μπορούν να αποδειχθούν οι πιο σημαντικές και μακροχρόνιες φιλίες και θα σε ευχαριστήσει για αυτό μια μέρα.

Μάθε του ότι μπορεί να γίνει φεμινιστής

Βεβαιώσου ότι θα γίνει ειλικρινής και θα παραδέχεται τα λάθη του

Σίγουρα κάποια στιγμή θα τα κάνει θάλασσα και θα αποκτήσει ατίθαση συμπεριφορά, είναι μέρος της κουλτούρας μας. Μάθε του πως να απολογείται όταν είναι απαραίτητο.

Κανείς δεν είναι τέλειος και οι γιοί μας δεν πρέπει να νιώσουν ότι είναι. Αλλά αν έχουν τα σωστά πρότυπα, θα μπορούν να διαχωρίσουν το σωστό από το λάθος, με πρόθεση να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος και να προχωρήσουν στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.