Τι λέει ο πατέρας του μικρού Αϊλάν ένα χρόνο μετά…

aylan-pateras

«Μετά τον χαμό της οικογένειάς μου, οι πολιτικοί είπαν: ‘Ποτέ ξανά!’», θυμάται ο Αμπντουλάχ Κούρντι. Σήμερα ένα χρόνο μετά εκφράζει τη λύπη του γιατί ακόμη «πνίγονται πρόσφυγες στη θάλασσα και κανείς δεν κάνει τίποτα».

Πρόκειται για τον πατέρα του μικρού Αϊλάν Κούρντι, το άψυχο σώμα του οποίου, ξεβρασμένο από τη θάλασσα σε μια παραλία, είχε συγκινήσει ολόκληρο τον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2015 και η φωτογραφία του έγινε σύμβολο της τραγωδίας των Σύρων προσφύγων.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά την προσωπική του τραγωδία – έχασε και τον άλλο του γιο, τον πρωτότοκο Γκάλιπ που ήταν τότε πέντε χρονών, αλλά και την 35χρονη σύζυγό του Ρεχάμπ – ο Αμπντουλάχ Κούρντι μιλά στην εφημερίδα Bild.

«Όλοι ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν κάτι λόγω της φωτογραφίας αυτής που τους είχε συγκινήσει τόσο. Αλλά τι γίνεται τώρα; Οι θάνατοι δεν έχουν σταματήσει και κανείς δεν κάνει τίποτα», λέει ο Αμπντουλάχ Κούρντι.

Ο Αμπντουλάχ δεν μετανιώνει για την τόσο μεγάλη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης της φωτογραφίας του άψυχου σώματος του γιου του, γιατί όπως λέει «κάτι τέτοιο πρέπει να δείχνεται ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν καθαρά τι συμβαίνει.

Η φρίκη της Συρίας θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και η τραγωδία της εξορίας».

Ωστόσο ο ίδιος δηλώνει σοκαρισμένος από την πρωτοβουλία του Κινέζου καλλιτέχνη Ai Weiwei, ο οποίος αναπαρέστησε στις αρχές του έτους τον νεκρό Αϊλάν φωτογραφιζόμενος στην ίδια στάση σε μια παραλία της Λέσβου.

«Δεν με είχαν ρωτήσει πριν και σοκαρίστηκα τελείως. Καταλαβαίνω καλά ότι ο Ai Weiwei ήθελε να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες, αυτό είναι καλό. Αλλά θα έπρεπε να σκεφτεί και μένα. Είμαι ο πατέρας και εγώ πρέπει να ζήσω με αυτό», εξήγησε.

Ο πατέρας του Αϊλάν και του Γκάλιπ ζει σήμερα στην Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου, όπως λέει, είναι περισσότερο ασφαλής από ποτέ. «Τι να το κάνει όμως;», διερωτάται.

Πηγή: tvxs.gr