Δώστε συναίσθημα στις φετινές γιορτές!

merry-christmas-family-pictures

Αρκετοί επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν οτι η ενίσχυση του μύθου του Άγιου Βασίλη σε μία πρώιμη ηλικία είναι πιθανά ζωτικής σημασίας για τη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο μύθος αυτός εξoικοιώνει τα παιδιά με το ψέμα ενώ ενισχύει τη μαγική σκέψη η οποία μπορεί να φτάσει στα όρια του πιστεύω σε κάθε τέρας μαγικό που πιθανά ζει κάτω απο το κρεβάτι μου.

Όποια κι αν είναι η όδος που ακολουθείται , τα αποτελέσματα είναι τα ίδια … δεν πρόκειται να βλάψει το παιδί σας υποστηρίζει η Tasha Howe δρ. Ψυχολογίας. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν έρευνες που να στηρίζουν τη μια ή την άλλη πλευρά.

Κι αν ακόμη θέλετε να συντηρήσετε το μύθο αλλά φοβάστε τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί η αλήθεια, ησυχάστε. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (γύρω στα 6 με 7 ετών), όχι μόνο δεν απογοητεύονται αλλά νοιώθουν και υπερήφανα που μπαίνουν στον κόσμο των μεγάλων!

Μήπως όμως ο Άγιος Βασίλης συνιστά ένα σύμβολο και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται;

Ένα σύμβολο αγάπης, ζεστασιας, γεναιοδωρίας, ελπίδας και αλληλεγγύης. Ένα σύμβολο, που είτε επιμένουμε στα παιδιά μας ότι θα έρθει τις γιορτές είτε ότι δεν υπάρχει, οφείλουμε να ακολουθούμε;

Κι αν φέτος δεν τα καταφέρει να έρθει γιατί “μπήκε σε εφεδρεία”, η βενζίνη είναι απλησίαστη και τα ξωτικά απεργούν, υπάρχει το πνεύμα, εκείνο των Χριστουγέννων.

Αρκει μία ζεστή ατμόσφαιρα, μερικά ζεστά κουλουράκια , ενα στολισμένο δέντρο και η μαμά και ο μπαμπάς που παίζουνε μαζί με τα παιδια.

Γιατί τελικά αυτό που μένει στα παιδια είναι η διάθεση , η ατμόσφαιρα και η μυρωδιά των Χριστουγέννων και όχι το ακριβό δώρο που πιθανά βαρεθούν σύντομα! Για τα παιδιά αυτές οι γιορτές καταγράφονται για την μελλοντική τους μνήμη.

Και το συναίσθημα που θα εισπράξουν θα είναι πιο ισχυρό από οτιδήποτε καταναλωτικό. Άλλωστε οι επιθυμίες των παιδιών είναι απλές και χωρίς μεγάλος κόστος αν δε τα βάλουμε στο παιχνίδι του καταναλωτισμού.

Έτσι είναι και η επιθυμία της ανηψιάς μου για τα φετινά Χριστούγεννα, «ένα άσπρο ποτιστήρι με λουλούδια»!

Χαρίστε λοιπόν φέτος χειροποίητα δώρα, μία ζωγραφιά για την γιαγιά και τον παππού, κουλουράκια στη θεία και τον θείο και τα παιχνίδια που βαρεθήκαμε στους φίλους μας και τα παιδιά που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.

Καλές “συναισθηματικές” γιορτές!

Πες μας μπαμπά για τα Χριστούγεννα

Christmas Fireplace

psychologiapaidiou.blogspot.gr