Μπαμπάς για το παιδί σημαίνει ελευθερία…

dad-with-kids-on-back

Πώς να το κάνουμε; Υπάρχουν κάποια πράγματα που εμείς οι μπαμπάδες τα κάνουμε καλύτερα! Η εν πάση περιπτώσει διαφορετικά. Και το διαφορετικό είναι καλό…

Η γυναίκα μου έμαθε στην κόρη μας να χαιρετάει, εγώ της έμαθα να «κολλάει 5». Η μαμά, μας έμαθε το χορό, ο μπαμπάς το χορο-πηδηχτό! Η μαμά παίρνει το παιδί αγκαλιά, ο μπαμπάς καβαλίκα. Η μαμά την κρατάει σφιχτά, ο μπαμπάς την πετάει ψηλά και η μαμά φρικάρει.

Αν ρωτήσει κανείς γονείς για το πώς παίζουν με τα παιδιά τους θα αποδειχτεί πως οι μαμάδες παίζουν πιο συγκρατημένα και αυστηρά ενώ οι μπαμπάδες πιο ελεύθερα και συναρπαστικά. Οι μπαμπάδες γαργαλούν περισσότερο, «παλεύουν» μαζί τους, τα πετούν στον αέρα τη στιγμή που οι μαμάδες φωνάζουν «πρόσεχε» «θα χτυπήσετε» «όχι τόσο ψηλά!», τα κυνηγούν υποδυόμενοι τα τέρατα – ή στη δική μας περίπτωση την αρκούδα.

Eμείς οι μπαμπάδες έχουμε την τάση να αφήνουμε τα μικρά παιδιά πιο ελεύθερα και γενικά ανησηχούμε λιγότερο για τα μικροατυχήματα. Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί λένε ότι τα πρώτα βήματα γίνονται κυρίως παρέα με τον μπαμπά…

Πέρα από την πλάκα, το παιχνίδι με το μπαμπά βοηθά το παιδί να ξεπεράσει τα όρια του και ενισχύει τον ανταγωνισμό και την ανεξαρτησία, ενώ το παιχνίδι με τη μαμά ενισχύει την έννοια της ασφάλειας και της προστασίας. Για αυτό υπάρχει και το ρητό «οι μπαμπάδες προετοιμάζουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο, ενώ οι μαμάδες προσπαθούν να προετοιμάσουν τον κόσμο να αντιμετωπίσει τα παιδιά τους». Γιατί οι μπαμπάδες ξεφαντώνουν με τα παιδιά, ενώ οι μαμάδες προσέχουν τα παιδιά να μη χτυπήσουν. Έτσι, όταν το παιδί βλέπει την πολυαγαπημένη Πέππα το Γουρουνάκι και θέλει σώνει και καλά να πηδήξει στους νερόλακκους, ο μπαμπάς είναι αυτός που θα εκπληρώσει αυτήν την επιθυμία. Με τον πολυαναμενόμενο κίνδυνο βέβαια να τα ακούσει από τη μαμά για «τα ρούχα που έγιναν χάλια» και «τα παπούτσια που καταστράφηκαν» και «την άλλη φορά να κάτσεις να τα πλύνεις εσύ». Πιστέψτε με, ουκ ολίγες φορές έχω καθαρίσει πάτους παπουτσιών με οδοντογλυφίδα… Ε, μια φορά το ίδιο λάθος, δυο, άντε τρεις, μετά μαθαίνεις. Αγοράζεις ένα ζευγάρι γαλότσες για αυτές τις επικίνδυνες αποστολές και δε σε νοιάζει.

Αλλά επειδή, ως γνωστόν, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αγοράσει κάτι ο μπαμπάς και να το εγκρίνει χωρίς πολλά πολλά η μαμά, το έργο της επιλογής της κατάλληλης γαλότσας ήταν πιο δύσκολο από ότι περίμενα. Σε όσα καταστήματα πήγαμε, ή δε μας έκανε το νούμερο, ή δε μας έκανε το σχέδιο, το χρώμα, ή και τα 2. Γιατί αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένα πατέρας δίχρονου κοριτσιού, είναι ότι ακόμα και σε αυτή την ηλικία, έχουν άποψη για τα πάντα…

Μετά από αρκετές κουραστικές εξορμήσεις σε εμπορικά καταστήματα, αποφάσισα λοιπόν να καταφύγω στη γνωστή και μη εξαιρετέα τακτική του e-shopping. Και πιο άνετα και πιο γρήγορα. Βρήκα πολλές γαλότσες στο διαδίκτυο, πιο πολλές από ό,τι περίμενα. Αλλά τις πιο ωραίες τις βρήκα σε ένα ελληνικό online μαγαζί (ομολογώ δεν το περίμενα), το www.sunnyside.gr. Πολλά σχέδια, πολλά χρώματα. Από μία δανέζικη εταιρία ονόματι CeLaVi που ούτε την είχα ξανακούσει. Αλλά που όπως προκύπτει είναι ψιλοδυνατή στο χώρο της υπαίθρια ένδυσης. Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με παιδί και ασφάλεια, οι άτιμοι οι σκανδιναβοί είναι πολύ μπροστά! Έχουν βάλει και λωρίδες ανάκλασης φωτός στο πίσω μέρος της γαλότσας για έξτρα ασφάλεια. Και είναι από 100% φυσικό καουτσούκ, την ώρα που οι περισσότερες γαλότσες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι από PVC (που όπως διάβασα, όχι και η καλύτερη επιλογή για παιδιά γιατί είναι τοξικό).

61400-2

Οπότε no more ξεποδάριασμα στα μαγαζιά. Αλλάζουμε τακτική (και ας με αποκαλούν oι φίλοι τεχνοκράτη και μύστη της τεχνολογίας ή κοινώς geek και ιντερνετάκια)!

– Σ’αρέσει αυτή, αγάπη μου που είναι μωβ και έχει ροζ ελεφαντάκια;
– Όχι.
– Αυτή που είναι πράσινη και έχει τρύπα για να τη φοράμε πιο εύκολα;
– Όχι.
– Μήπως αυτή η μωβ, που έχει πράσινη σόλα και πορτοκαλί ελεφαντάκια;
– Όχι αυτή. Μπαμπάααα, θέλω τη μάβη (ίδια η μάνα της, ένα πράγμα, total black look από τώρα)
– Μαμά σ’αρέσει η μαύρη με τα ελεφαντάκια;
– Ναι πολύ! (σιγά που δε θα σου άρεζε το μαύρο)

Αφού πήραμε και το OK από το «αφεντικό» προχωράμε ακάθεκτοι! Επιβεβαιώνουμε το σωστό νούμερο για καλό και για κακό (το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα είναι να τα ακούσεις από τη γυναίκα σου και να πρέπει να ζητήσεις επιστροφή και αλλαγή), προσθήκη στο καλάθι, στοιχεία αποστολής, στοιχεία κάρτας και… μεγειά μας. Simple as that!

Οι μαμάδες ψωνίζουν online για να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους. Οι μπαμπάδες ψωνίζουν online για να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με το παιδί τους…

IMG_2411

Τις συγκεκριμένες γαλότσες παρεμπιπτόντως μπορείτε να τις βρείτε στο bit.ly/12hWXs3