To τέλος – και η αρχή – της ευτυχίας

Nice Family

Κακά τα ψέματα, όσοι δεν έχουν παιδιά, ζουν μία πιο άνετη και καλύτερη ζωή. Ωστόσο υπάρχει μία μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Αυτοί που έχουν παιδιά είναι πιο ευτυχισμένοι…

Ως πατέρας και σύζυγος πολλές φορές ζηλέυω και νευριάζω ενίοτε με τα κοινωνικά κατορθώματα των δίχως παιδιά και υποχρεώσεις φίλων μου. Όταν τους ρωτάς για το καινούριο εστιατόριο που είναι talk of the town, έχουν ήδη πάει 2-3 φορές. Γενικά, βγαίνουν έξω ανελλιπώς, βλέπουν όλες τις καινούριες ταινίες που παίζονται στο σινεμά, πηγαίνουν σε συναυλίες, κάνουν ταξίδια και προπαντός…δεν ξυπνούν απαραίτητα από τις 8 το πρωί ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

Είναι οι ίδιοι αυτοί φίλοι που αποθεώνουν τις οικογενειακές μας στιγμές στο Instagram, αλλά προσβάλλονται όταν απορρίπτω τα last minute, αυθόρμητα σχέδια τους για ποτό, καφέ, φαγητό κλπ. Μεγάλε, εδώ θέλουμε να δούμε μία ταινία σε DVD και κάνουμε 3 μέρες να τη δούμε από την κούραση, πιστεύεις ότι μπορούμε να βγούμε έξω χωρίς να έχουμε προγραμματίσει τα πάντα τουλάχιστον 3 ημέρες πριν; Και αυτό με επιφύλαξη, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με το παιδί μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Οι γονείς και οι μηγονείς θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι δύο διαφορετικά είδη ανθρώπου. Η συμβατική μου γνώση λέει ότι οι γονείς κοιμούνται λιγότερο, γυμνάζονται λιγότερο, παχαίνουν περισσότερο, αγχώνονται περισσότερο, και έχουν γενικά πολύ λιγότερο χρόνο για οτιδήποτε αφορά ψυχαγωγία ή χόμπι. Οι μη γονείς, αντίθετα, ταξιδεύουν περισσότερο, τρώνε έξω περισσότερο, διαβάζουν περισσότερα βιβλία, βλέπουν περισσότερες ταινίες και γυμνάζονται περισσότερο.

Όμως είναι όλα αυτά αλήθεια ή απλώς αποτελούν ένα ακόμα στερεότυπο; Πόσο διαφορετική είναι η ζωή των γονέων και των μηγονέων, πραγματικά; Και πώς αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τη συνολική ευτυχία μας;

Οι μη-γονείς κοιμούνται περισσότερο

Το πιο βασικό. Έχουν τη δυνατότητα να κοιμούνται περισσότερο. Τώρα αν όντως κοιμούνται περισσότερο είναι άλλο θέμα. Η μεγάλη διαφορά πάντως είναι ότι όταν νιώσουν κουρασμένοι, μπορούν απλά να ξαπλώσουν λίγο…

Οι μη-γονείς έχουν περισσότερη οικονομική άνεση

Κατά γενική ομολογία, οι γονείς έχουν πολύ περισσότερα έξοδα. Θέλει και ρώτημα γιατί;

Οι μη-γονείς έχουν πιο συναρπαστική κοινωνική ζωή

Καταρχάς για να μην παρεξηγηθώ θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ΝΑΙ και οι γονείς έχουν κοινωνική ζωή. Να τα λέμε αυτά. Απλά, σημαίνει κάτι διαφορετικό: πάρτι 6-9, βόλτα στην παιδική χαρά, μεταγλωττισμένες ταινίες στο σινεμά, φαγητό στα πεθερικά ή στην ταβέρνα της γειτονιάς, επίσκεψη μόνο σε φίλους που έχουν παιδιά και πάντα σε κοντινή ηλικία με τα δικά σου παιδιά.

Οι γονείς ανησυχούν περισσότερο

Η επανάπαυση και η εφησύχαση είναι όροι που δεν υπάρχουν στο λεξικό των γονιών. Η ανησυχία είναι κάτι που κληρονομείς και κουβαλάς μαζί σου για πάντα από τη στιγμή που μαθαίνεις ότι θα γίνεις γονιός. Εντάξει, θα μου πείτε όλοι ανησυχούν για το μέλλον. Μόνο που για τους γονείς, το μέλλον είναι ήδη εδώ. Γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά τους.

Οι γονείς αγχώνονται περισσότερο

Όλοι, λίγο πολύ, αγχώνονται για την οικονομία, τη δημόσια εκπαίδευση, την υγεία, τους φόρους. Απλά οι γονείς αγχώνονται διπλά. Μία για τον εαυτό τους και μία για παιδιά τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω θα έβγαζε κανείς το συμπέρασμα ότι οι μη-γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι.

Έρευνες όμως δείχνουν ότι οι γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι από τους μη-γονείς. Ναι, καλά ακούσατε. Παρόλες λοιπόν τις ανησυχίες για το μέλλον, τη στέρηση ύπνου, το άγχος, την υποτυπώδη κοινωνική ζωή αλλά και τις οικονομικές προκλήσεις, οι γονείς καταφέρνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι.

Γιατί δε χρειάζεσαι ύπνο για να είσαι ευτυχισμένος. Η ευτυχία προκύπτει από τη χαρά της καθημερινότητας, από την περιπέτεια της ανατροφής των παιδιών, από τις θυσίες και από την άνευ όρων αγάπη. Το να κάνεις παιδιά μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της ευτυχίας όπως την ήξερες, αλλά σημαίνει επίσης και την αρχή μίας άλλης μορφής ευτυχίας, που δεν μπορούσες καν να φανταστείς ότι υπάρχει.

Tελικά, μάλλον είναι αλήθεια. Καμία ευτυχία δε συγκρίνεται με αυτή που σου δίνει το παιδί σου…

March-1

Πηγή: Quartz