Η ηλικία του πατέρα έχει άμεση αλληλεπίδραση με την κοινωνικότητα του παιδιού

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν εξετάσει το πώς η ηλικία της μητέρας επηρεάζει την υγεία των παιδιών, αλλά μόλις πρόσφατα άρχισε να διερευνάται εάν η ηλικία του πατέρα έχει κάποια σημασία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συμπεριφορές των παιδιών από την πρώιμη παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία και διαπίστωσαν ότι η ηλικία των ανδρών κατά τη σύλληψη είχε μεγάλη επίδραση στις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαΐου του 2017 του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (JAACAP), εξέτασε στοιχεία από περισσότερες από 15.000 σειρές δίδυμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προέκυψαν από την μελέτη Twins Early Development (TEDs).

Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry

Η ομάδα επικεντρώθηκε στα αναπτυξιακά πρότυπα των κοινωνικών δεξιοτήτων και σημείωσε διαφορές στους τομείς της υπερκινητικότητας, της συναισθηματικότητας, καθώς και των συμπεριφορών και των προβλημάτων.

Στη συνέχεια, χωριστά, συνέκριναν αν η ηλικία του πατέρα είχε μεγαλύτερη επιρροή από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες ηλικίας κάτω των 25 ετών και άνω των 51 ετών εμφάνιζαν προ-κοινωνικές συμπεριφορές στην πρώιμη ανάπτυξη, αλλά με ένα όριο.

Μέχρι τη στιγμή που έφθασαν στην εφηβεία, αυτά τα παιδιά είχαν βρεθεί πίσω από τους συμμαθητές τους, με τους μεσήλικες μπαμπάδες. Αυτό ήταν γεγονός σε όλους τους τομείς της κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά σε κανέναν άλλο τομέα, ακόμη και όταν οι ερευνητές εξέτασαν και την ηλικία της μητέρας.

Η περαιτέρω γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι η κοινωνική ανάπτυξη καθοδηγείται κυρίως από γενετικούς παράγοντες και όχι από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, τα γενετικά αυτά αποτελέσματα έγιναν πιο σημαντικά καθώς αυξήθηκε η πατρική ηλικία.

“Η αυξημένη σημασία των γενετικών παραγόντων που παρατηρείται στους απογόνους μεγαλύτερων πατεράδων, και όχι τόσο στους νεαρούς, υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί πίσω από τα αποτελέσματα σε αυτά τα δύο άκρα της πατρικής ηλικίας”, δήλωσε η Dr. Magdalena Janecka, επικεφαλής της μελέτης σε ένα δελτίο τύπου. “Ακόμη και αν τα προφίλ συμπεριφοράς των απογόνων που προέκυπταν ήταν παρόμοια, οι αιτίες θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές.”

Όπως και πολλά άλλα πολύπλοκα πειράματα, αυτό εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων και τον προσδιορισμό των βιολογικών συσχετισμών.

Ωστόσο, η Dr Janecka και η ομάδα της ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και προνοητικότητα όσον αφορά την ηλικία των γονέων και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του αυτισμού ή της σχιζοφρένειας, οι οποίες έχουν μελετηθεί παλαιότερα.

Μέχρι τότε, χρησιμοποιήστε τη φράση “γέρος” με προσοχή.