Νέος μπαμπάς. Διατηρήστε τις φιλίες σας μετά τον ερχομό του μωρού

Είναι καταπληκτικό πόσο ισχυρό αντίκτυπο μπορεί να έχει ένα μικρό μωρό στη ζωή των ενηλίκων γύρω του.

Απλά και μόνο με τη γέννησή του, το μωρό σας έχει μετατρέψει το σύζυγός σας και εσάς από ζευγάρι σε γονείς και τους γονείς σας σε παππούδες και γιαγιάδες.

Η ανησυχία στην κοινωνική ζωή σας

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός της αλλαγής που θα φέρει στις σχέσεις των ενηλίκων στη ζωή του.

Το μωρό μπορεί να ενώσει το ζευγάρι ή να δημιουργήσει τρομερό άγχος. Μπορεί να ενώσει ξανά την οικογένεια επουλώνοντας παλιές πληγές ή να ανοίξει καινούργιες. Επίσης μπορεί να αλλάξει τις φιλίες σας.

Τώρα πλέον, δεν θα μπορείτε να πάτε σινεμά με το σύντροφό σας, αποφασίζοντας το την τελευταία στιγμή και δεν θα χαίρεστε με την ξαφνική επίσκεψη των φίλων σας.

Και αν εξοικονομήσετε λίγο ελεύθερο χρόνο μάλλον θα θέλετε να ξεκουραστείτε. Σαν αποτέλεσμα οι φίλοι σας θα αισθανθούν παραμελημένοι.

Ο καινούργιος τρόπος ζωής σας θα επηρεάσει πιο πολύ τις σχέσεις σας με τους ανύπαντρους φίλους σας.

Έχοντας ένα μωράκι, μάλλον θα πείτε αντίο στις νύχτες του πόκερ! Οι φίλοι σας θα σταματήσουν να σας καλούν, γιατί θα νομίζουν ότι είστε πολύ απασχολημένος ή δεν σας ενδιαφέρει πλέον να κάνετε παρέα μαζί τους. Ή μπορεί εσείς να σταματήσετε να τους συναντάτε, γιατί απλά ζηλεύετε την ελευθερία και την ξεγνοιασιά τους.

Τώρα πλέον, θέλετε να κάνετε παρέα με άλλα ζευγάρια που έχουν και αυτά παιδιά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τόσα κοινά με τους φίλους σας ή αυτούς που δεν έχουν παιδί και ίσως αισθάνονται και αυτοί το ίδιο.

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό γεγονός για την νέα οικογένεια, όμως οι άνθρωποι με παιδιά ή χωρίς παιδιά έχουν να προσφέρουν πολλά ο ένας στον άλλο. Οι φίλοι σας χωρίς παιδιά, μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στα δικά σας. Κάντε ότι μπορείτε για να διατηρήσετε αυτές τις φιλίες.

Οι φίλοι σας με μεγαλύτερα παιδιά από τα δικά σας, μπορεί να σας εκνευρίσουν αφάνταστα λέγοντάς σας συνεχώς τι κάνετε σωστά και τι λάθος. Μπορούν όμως να σας δώσουν καλές πληροφορίες και συμβουλές.

Μερικοί, ίσως κοροϊδέψουν το γεγονός ότι βοηθάτε ενεργά τη σύντροφό σας στη φροντίδα του μωρού, γιατί πιστεύουν ότι αυτά είναι «γυναικείες δουλειές», και ότι βάζοντας πρώτα την οικογένεια και μετά τη δουλειά θα βλάψει την καριέρα σας. Εδώ πρέπει να εμπιστευθείτε τη δική σας άποψη.

Η νηπιακή ηλικία
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι επιπτώσεις στις φιλίες σας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στην αρχή, το μωρό σας θα παίζει με όποιον εσείς του φέρνετε, συνήθως τα παιδιά των φίλων σας. Αλλά όπως το παιδί μεγαλώνει θα έχει τις δικές του προτιμήσεις.

Έτσι και εσείς θα αναγκαστείτε να κάνετε παρέα με τους γονείς των φίλων του παιδιού σας. Ο κύκλος των φίλων σας θα μεγαλώσει και ίσως μερικές από τις ενήλικες σχέσεις σας θα διαρκέσουν περισσότερο, επειδή τα παιδιά σας παίζουν μαζί.

Οι σχέσεις με τους παλιούς ή νέους φίλους μπορεί να αλλάξουν διακριτικά ή όχι, λόγω ανταγωνισμού. Ας το παραδεχτούμε όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να είναι τα πιο έξυπνα, πιο γρήγορα, πιο γλυκά και πιο αστεία. Και οι μπαμπάδες να γίνουν λίγο πιο ανταγωνιστικοί, στα σπορ ή στην εργασία.

Προσπαθήστε να κάνετε τις φιλίες σας να αντέξουν

Πάρτε το ημερολόγιο και καθορίστε ένα πρόγραμμα με τη σύντροφό σας, ώστε να έχετε και οι δύο κάποιο ελεύθερο χρόνο, μαζί σαν ζευγάρι ή και χωριστά ο καθένας έστω και για μία ή δύο ώρες.

Προσέξτε τι λέτε. Δεν έχει σημασία πόσο πολύ οι άνθρωποι χωρίς παιδιά προσποιούνται, υπάρχει ένα όριο στο πόσο πραγματικά θέλουν να ακούσουν για όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να κάνει το μωρό σας, ή πόσες πάνες του αλλάξετε.

Μάθετε να αποδέχεστε την αλλαγή. Μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά μπορεί να χάσετε κάποιους φίλους τώρα που είστε γονιός. Από την άλλη πλευρά, θα γνωρίσετε οπωσδήποτε καινούργιους.

Όμως μην παραιτηθείτε πολύ εύκολα. Το να κρατήσεις τους φίλους σου μετά τον ερχομό του μωρού, απαιτεί μεγάλες προσαρμογές, αλλά αξίζει την επιπλέον επένδυση σε χρόνο και ενέργεια.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει πάντα να ακούτε ότι λένε οι άλλοι. Το πώς να φροντίζουν σωστά το μωρό τους το έμαθαν κάνοντάς το. Έτσι θα το μάθετε και εσείς.

Μην υποκύπτετε σε πιέσεις. Μπορεί να είναι η παράδοση σε ορισμένους κύκλους, η μητέρα να φροντίζει το παιδί της, αλλά είναι πολύ όμορφο να συμμετέχετε και εσείς σε αυτό, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Τελικά, ακόμη και αυτοί που δεν συμφωνούν με τις καινούργιες αυτές αντιλήψεις, αν είναι πραγματικοί φίλοι θα αλλάξουν γνώμη και θα σας υποστηρίξουν.

Μην υπολογίζετε τον ανταγωνισμό. Εάν το παιδάκι του φίλου σας, μπουσουλάει, περπατάει, μιλάει, τραγουδάει, πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, και το δικό σας όχι ακόμη, μην σας νοιάζει και μη στενοχωρηθείτε.

Έτσι και αλλιώς το δικό σας μωρό είναι το καλύτερο του κόσμου.

Αφήστε τον φίλο σας να νομίζει ότι το δικό του είναι το καλύτερο! Γιατί να τον στενοχωρήσετε;

Διαβάστε ακόμη: Οι φόβοι που έχει ο μελλοντικός πατέρας