Οδηγός επιβίωσης για μπαμπάδες – Από το μαιευτήριο στο σπίτι

neosmpampassimvoules

Μια λίστα για τις τελευταίες εβδομάδες πριν τη γέννα:

Γράφει ο Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας – Ενδοσκοπικός χειρουργός – Γυναικολόγος/infokids.gr

• Βεβαιωθείτε ότι η σύντροφός σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας όλες τις ώρες
• Αποφασίστε πώς θα φτάσετε στο νοσοκομείο (εάν η γέννα γίνει στο νοσοκομείο)
• Εάν χρησιμοποιήσετε το δικό σας αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι έχει βενζίνη, και κάντε μια δοκιμαστική διαδρομή για να δείτε πόση ώρα κάνετε μέχρι το νοσοκομείο
• Θυμηθείτε να πακετάρετε μια τσάντα και για εσάς, που να περιλαμβάνει σνακ, την κάμερα και το κινητό σας

Άδεια πατρότητας

Μιλήστε με τον υπεύθυνο προσωπικού ή το αφεντικό σας για την άδεια πατρότητας που δικαιούστε.

Όταν γίνεστε πατέρας

Παρακολουθώντας το μωρό σας να έρχεται στον κόσμο είναι η πιο απίστευτη εμπειρία. Οι μαίες θα σας δώσουν να κρατήσετε το μωρό σας. Ορισμένοι άνδρες φοβούνται μήπως πονέσουν ένα τόσο μικρό πλάσμα. Μην φοβάστε.

Κρατήστε το μωρό κοντά στο σώμα σας. Νιώστε το πόσο μαλακό είναι το κεφάλι του μωρού, ακουμπώντας το στο μάγουλό σας. Πολλοί πατεράδες βιώνουν πολύ έντονα συναισθήματα.

Θα είναι πολύ δύσκολο να πάτε σπίτι και να ηρεμήσετε μετά από μια τόσο έντονη εμπειρία, οπότε σκεφτείτε ποιες μπορεί να είναι οι ανάγκες σας αυτή την ώρα.

Μπορεί να θέλετε να διηγηθείτε σε κάποιον τα πάντα για τη γέννα πριν ηρεμήσετε, αλλά μετά καλό θα ήταν να κοιμηθείτε. Θα χρειαστείτε κι εσείς να συνέλθετε από τη γέννα και όταν το μωρό έρθει σπίτι (εάν η γέννα έγινε στο νοσοκομείο), να περιμένετε ότι θα έχετε άγρυπνες νύχτες.

Φέρνοντάς τους σπίτι

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι συγγενείς και οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν τις πρώτες μέρες, για να μπορέσει η σύντροφος να ξεκουραστεί και να ταΐσει το μωρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά από μια δύσκολη γέννα.

Παρόλα αυτά, μπορεί να μένετε μακριά από συγγενείς και να έχει μόνο εσάς. Καλό θα ήταν να πάρετε 1-2 εβδομάδες άδεια από τη δουλειά.

Σκεφτείτε τα παρακάτω:

• Πολλοί επισκέπτες μπορεί να την κουράσουν και να επέμβουν σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή που μαθαίνετε πώς να γίνετε γονιός και οικογένεια.

• Μπορείτε να προσέχετε εσείς το μωρό καθώς αυτή ξεκουράζεται.

• Αναλάβετε τις βασικές δουλειές του σπιτιού, αλλά μη νιώθετε ότι το σπίτι πρέπει να είναι πεντακάθαρο.

Κανένας δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

• Χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα για να μάθετε το μωρό σας.

Μπορείτε να μάθετε να αλλάζετε πάνες και να κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, όπως και να το αγκαλιάζετε και να παίζετε μαζί του. Εάν η σύντροφός σας θηλάζει, μπορείτε να της φέρετε ένα σνακ ή ένα αναψυκτικό, εάν ταΐζει το μωρό με μπουκάλι, μπορείτε να αποστειρώσετε τα μπουκάλια και να μοιραστείτε το τάισμα.

• Όταν επιστρέψετε στη δουλειά, μπορεί να πρέπει να αναπληρώσετε το μισθό της συντρόφου σας, αλλά κρατήστε τις υπερωρίες στο ελάχιστο.

Θα θέλετε να συνεχίσετε να μαθαίνετε για το μωρό σας και να είστε εκεί για να το βλέπετε να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται.

• Να είστε διακριτικός για το σεξ.

Μπορεί να πάρει εβδομάδες ή και μήνες πριν σταματήσει να νιώθει πόνο. Συζητήστε άλλους τρόπους για να δείξετε την αγάπη σας μέχρι η σεξουαλική επαφή να είναι εφικτή.