Όταν η οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στο εξωτερικό

Ο Βασίλης Π. Μπαρτζώκας, ιδρυτής του DESIGNLOBBY, μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας συνεργασίας ανάμεσα σε έλληνες δημιουργούς και επιχειρηματίες, μιλάει για την απόφαση να μετακομίσουν οικογενειακώς στο εξωτερικό και περιγράφει πώς είναι οι νέες συνθήκες της οικογενεικής ζωής.

Τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Μπαρτζώκας μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό και τα τρία τους παιδιά, άλλαξαν τη ζωή και την καθημερινότητά τους παίρνοντας την απόφαση να αφήσουν τη ζωή στην Ελλάδα και να κάνουν μια νέα αρχή στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο. Εκεί τώρα πια λατρεύουν τον νέο τρόπο ζωής τους αλλά και την ίδια την πόλη, που όπως κι ο ίδιος τονίζει είναι καταπράσινη, ανοιχτή στους ξένους, παρέχοντας σημαντική κοινωνική μέριμνα στους πολίτες. Ένα όμως από τα πιο σημαντικά ζητήματα που ξεχωρίζει ο ίδιος είναι πως στην πόλη αυτή οι γονείς είναι τελείως διαφορετικοί σε σχέση με την Ελλάδα. Τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τις «ελληνικές υστερίες», με πειθαρχία αλλά συγχρόνως και με ελευθερία. Δεν υπάρχουν οι φόβοι του υπερπροστατευτικού έλληνα γονιού, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν στην πολυπολιτισμικότητα και στον σεβασμό της διαφορετικότητας. Κι έτσι τελικά, όλες αυτές οι διαπιστώσεις, απέδειξαν στον ίδιο και στη σύζυγό του, πως πήραν μια πολύ καλή απόφαση για τη ζωή των ίδιων αλλά και των παιδιών τους.

Συνέντευξη: Ελεονώρα Κανάκη

Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις την απόφαση να φύγεις μαζί με την οικογένειά σου στο εξωτερικό;

Πάντα η αλλαγή για το ζευγάρι αλλά και την οικογένεια είναι μια πολύ μεγάλη και δύσκολη απόφαση. Εγώ ήμουν όμως αποφασισμένος, ενώ είχα και τη συμπαράσταση της συζύγου μου, η οποία μεγάλωσε μέχρι τα 18 της χρόνια στη Γερμανία. Τα παιδιά μας πήγαν σε ελληνογερμανικό παιδικό σταθμό στην Ελλάδα ενώ είχαμε αποφασίσει να τους δώσουμε το δώρο τού να έχουν δεύτερη μητρική γλώσσα τα Γερμανικά κι έτσι η σύζυγός μου τους μιλούσε μόνο γερμανικά στο σπίτι. Αν και τότε δεν είχαμε στο πρόγραμμα να φύγουμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, όπου και μένουμε πλέον, η γνώση της γλώσσας βοήθησε πολύ τα παιδιά στο να προσαρμοστούν πιο γρήγορα, καθώς δεν είχαν το εμπόδιο της γλώσσας.

Έπαιξε ρόλο στην απόφαση αυτή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας;

Η οικονομική κρίση έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας αυτή, υπό την έννοια του ότι αποτέλεσε την αφορμή. Φύγαμε γιατί κουραστήκαμε πιο πολύ ψυχολογικά από την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν υπήρχε πλέον μέλλον για μένα και τα παιδιά μου στη χώρα όπου γεννήθηκα και ζούσα. Ένιωθα πως έπρεπε να προχωρήσω στη ζωή μου, να πάρω την οικογένειά μου και να κάνουμε μία νέα αρχή σε ένα μέρος όπου ο άνθρωπος και ο πολίτης θα τυγχάνουν σεβασμού. Ήθελα να πάω σε ένα μέρος όπου τα πράγματα θα λειτουργούν τις πιο πολλές φορές και οι νόμοι θα γίνονται σεβαστοί. Το Βερολίνο είναι επίσης πρωτεύουσα όσον αφορά τον πολιτισμό και τις τέχνες καθώς και μία μητρόπολη πολύ ανοιχτή στους ξένους.

Πώς αντέδρασαν τα παιδιά με αυτή την αλλαγή;

Τα παιδιά προσαρμόστηκαν γρήγορα. Βοήθησε ότι φέραμε και τα πράγματά τους από την Αθήνα, τα παιχνίδια τους, τα κρεβάτια τους. Αυτά τα έκαναν να αισθανθούν ασφάλεια και οικειότητα στο νέο περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα ή δυσκολίες στην προσαρμογή τους. Η σύζυγός μου θυμήθηκε κάποια στιγμή έναν ιδιαίτερο διάλογο που είχε με τον μεγάλο μας γιο, ο οποίος ήταν θυμωμένος και σε ανύποπτο χρόνο το πρώτο εξάμηνο που ήμασταν στο Βερολίνο τη ρώτησε: «Γιατί δεν με ρωτήσατε όταν φύγαμε, αν συμφωνούσα να έρθουμε στην Γερμανία;» Και φυσικά του εξηγήσαμε τους λόγους, αλλά ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το ότι το κρατούσε μέσα του και θεωρούσε ότι είχε δικαίωμα να γνωρίζει αλλά και να συμμετέχει στην απόφασή μας.

Ποια είναι η διαφορά που βλέπεις στους μπαμπάδες στο εξωτερικό σε σχέση με τους μπαμπάδες στην Ελλάδα;

Αυτό που βλέπω στη Γερμανία σε σχέση με την εικόνα που είχα στην Ελλάδα είναι ότι οι μπαμπάδες είναι πιο hands on. Ειναι πιο ενεργοί σε όλα. Συμμετέχουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους με κάθε τρόπο. Καμιά φορά νομίζω ότι βλέπω στο σχολείο περισσότερους μπαμπάδες από ότι μαμάδες. Οι μπαμπάδες πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολειο, τα παραλαμβάνουν, γενικά συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Θα έλεγα ότι ο ρόλος τους είναι ίσος με αυτόν της μητέρας, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά.

Ο Βασίλης Μπαρτζώκας είναι επιχειρηματίας με σημαντική δράση στο χώρο του Design και της Αρχιτεκτονικής. Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της CARTECO. Ήταν ιδρυτής και επιμελητής της πρώτης ελεύθερης βιβλιοθήκης υλικών για αρχιτέκτονες και designers, με την ονομασία THE ARCHIVE, ενώ είναι εκδότης και ιδρυτής του ηλεκτρονικού περιοδικού ARCHISEARCH.gr. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με μερικές από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, το Green Design Festival, τη διεθνή έκθεση Invisible Hotel, αλλά και με σημαντικά συνέδρια και εργαστήρια όπως το ΕΣΩ και το Athens Architecture Workshop. Είναι ο ιδρυτής της πλατφόρμας προώθησης ανθρώπων από τη δημιουργική οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης στην Ασία DESIGNLOBBY με έδρα το Βερολίνο.