Όχι άλλα φιλιά παρακαλώ! Ο σεβασμός στα προσωπικά όρια του παιδιού…

Επειδή όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει να σεβόμαστε τα προσωπικά τους όρια και το χαρακτήρα τους.

γράφει η Kate Pickle, Δασκάλα προσχολικής ηλικίας, μητέρα, Blogger

Ποτέ δεν υπήρξε ο τύπος του ευαίσθητου παιδιού. Όταν ήταν νήπιο σε έσπρωχνε μακριά όσο μπορούσε. Όταν πήγαινε σχολείο, προσέφερε την αγκαλιά του δύσκολα και επιλεκτικά και δεν συμπάθησε ποτέ τα φιλιά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σε αγαπά. Αν του δώσεις χρόνο, θα δεις πόσο σε λατρεύει. Αν του δώσεις χώρο, θα σε ανταμείψει με μεγάλες συζητήσεις και αγκαλιές που είναι τόσο δυνατές, τόσο που ποτέ δεν φανταζόσουν… αλλά όχι, φιλιά ποτέ. Μερικές φορές τον φιλάω αστεία, αν ξέρω ότι είναι σε παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά ξέρω ότι δεν έχει συχνά αυτή την διάθεση, ούτε καν για τα φιλιά της μητέρας του και προσπαθώ να το σεβαστώ αυτό.

Είναι κάτι που άλλοι συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν, ειδικά όταν ήταν μικρότερος και δεν είχε τελειοποιήσει το άγριο βλέμμα του.

«Έλα, δώσε μου ένα φιλί!»
«Δεν μ’αγαπάς;»
«Μόνο ένα φιλάκι!»

Girl showing stop gesture to angry mother in bed

Ξέρω ότι οι «απαιτήσεις» αυτές είναι γεμάτες αγάπη, ξέρω ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τον κάνουν να νιώσει άβολα και ξέρω ότι υπάρχουν κατά βάθος τρυφερές προσδοκίες … αλλά όλο αυτό κάνει το παιδί μου να νιώθει ότι πιέζεται και τον θυμώνει.

Πάντα τον συμβούλευα ότι μπορεί να λέει «όχι, ευχαριστώ, δεν μου αρέσουν τα φιλιά» ή το έλεγα εγώ εκ μέρους του, αν ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Τώρα που είναι μεγαλύτερος, του προτείνω να προσφέρει κάποια άλλη μορφή τρυφερότητας που τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα, όπως μια χειραψία, μια αγκαλιά, «κόλλα πέντε» ή ένα μεγάλο χαμόγελο. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με ευγενικό τρόπο και να προχωρήσουμε παρακάτω. Συχνά αυτό είναι αρκετό, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιμένουν.

Ξέρω ότι τον αγαπούν … αλλά αυτό δεν είναι σωστό.

Όταν ένα παιδί δηλώνει ρητώς ότι δεν θέλει να τον αγγίξουν, να τον αγκαλιάσουν ή να τον φιλήσουν, περιμένω οι ενήλικες να το σεβαστούν αυτό.

girl-4-5-making-faces-portrait-close-up-1

Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι το «όχι» σημαίνει όχι. Θέλω να ξέρουν ότι όταν λένε όχι, οι άλλοι θα το σέβονται αυτό. Επίσης, θέλω τα παιδιά μου να μάθουν ότι όταν κάποιος άλλος λέει όχι, πρέπει να το σέβονται αυτό και τα ίδια επίσης… ακόμη και αν δεν θέλουν. Με ενδιαφέρει κυρίως να γαλουχήσω τα παιδιά μου και μεγαλώνοντας να γίνουν οι άντρες που θα το κατανοούν αυτό.

Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι είναι καλό να ακούν την φωνή μέσα τους και ότι είναι εντάξει να εκφράζονται και να μιλούν όταν μια κατάσταση τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Θέλω να ξέρουν ότι ποτέ δεν πρέπει να υπακούσουν τυφλά σε κάτι, αν δεν αισθάνονται άνετα. Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι έχουν τον έλεγχο του σώματος τους και μπορούν να λένε ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να τους αγγίξει.

Είναι δύσκολο να διδαχθούν αυτά τα πράγματα στα παιδιά, ειδικά όταν ορισμένοι ενήλικες, ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, στέλνουν το αντίθετο μήνυμα.

Επομένως, σας παρακαλώ, όταν ένα παιδί λέει «Όχι φιλί» ή «Δεν θέλω αγκαλιά σήμερα» ή ακόμα κι αν γυρίζει απωθητικά το κεφάλι του… μην το πάρετε προσωπικά. Δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά, απλά έχει δικαίωμα στον προσωπικό του χώρο και το όχι σημαίνει όχι, είτε είσαι 2, 6, 26 ή 62 χρονών.

111

 Πηγή