Πέντε μύθοι για την πατρότητα

Eάν είστε όπως οι περισσότεροι νέοι ή μελλοντικοί μπαμπάδες, έχετε πιθανώς μερικές ιδέες σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι πατέρας.

Αυτές οι ιδέες έχουν τις ρίζες τους σε εμπειρίες που είχατε με τον δικό σας πατέρα και τι πιστεύετε ότι η κοινωνία περιμένει από εσάς.  Δυστυχώς λίγες πηγές υπάρχουν για να βοηθήσουν τους άνδρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, όσο περισσότερο εξετάζετε και καταλαβαίνετε τις σιωπηλές προσδοκίες της πατρότητας, τόσο καλύτερη ευκαιρία έχετε για να γίνετε ο γονέας που θέλετε να είστε.

Ίσως ο μεγαλύτερος μύθος από όλους  είναι ότι υπάρχει μόνο ένας ορισμός του «καλού πατέρα». Ότι δεν υπάρχει.

Εσείς θα δημιουργήσετε τη δική σας ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι πατέρας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και τις ανάγκες της οικογενείας σας.

Ελάτε να δούμε πέντε ακόμη «μύθους» για την πατρότητα.

Μύθος 1 : Μόνο τα συναισθήματα της μέλλουσας μητέρας είναι σημαντικά.

Οι αλλαγές στο σώμα της συντρόφου σας στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και το γεγονός της γέννας, είναι τα μόνα συναισθήματα που έχουν αξία.

Η δική σας ανησυχία για τη σωματική και ψυχική υγεία της είναι σημαντική τώρα και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, όμως εξίσου σημαντικά είναι και τα δικά σας συναισθήματα.

Είναι εύκολο για τον μέλλοντα μπαμπά να μιλήσει με ενθουσιασμό για τα θετικά του να γίνει πατέρας. Είναι πολύ πιο δύσκολο, να μιλήσει για τους φόβους του και τις ανησυχίες του.

Θα λιποθυμήσω κατά τη διάρκεια του τοκετού;Θα υπάρξουν επιπλοκές; Θα αλλάξει η σχέση μας; Μπορώ να συνεχίσω την καριέρα μου και να είμαι ο πατέρας που θέλω να γίνω;

Η σύντροφος σας πρέπει να ακούσει τους φόβους σας και να γνωρίζει τα συναισθήματά σας. Μην φοβάστε ότι θα την επιβαρύνετε με τις δικές σας ανησυχίες.

Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να μοιραστούν και τους δικούς σας φόβους και το να μοιράζεστε τα συναισθήματα αυτά θα σας φέρουν πιο κοντά.

Διαβάστε ένα καλό βιβλίο με συμβουλές για τον καλό πατέρα, συζητήστε και με άλλους άνδρες που περιμένουν τη γέννηση του παιδιού τους, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να εκφράσει τα συναισθήματα και τον ενθουσιασμό του.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον πρώτο καιρό μετά την γέννηση, αμφισβητείτε το μύθο ότι μόνο τα συναισθήματα της μέλλουσας μητέρας είναι σημαντικά και θέτετε τα θεμέλια να γίνεται ένας  ενεργός μπαμπάς.

Μύθος 2 : Τα νεογέννητα δεν έχουν ανάγκη τον μπαμπά τους.

Η έντονη σχέση, μητέρας μωρού, ιδίως αν θηλάζει, ίσως σας προβληματίσει αν πραγματικά το μωρό σας χρειάζεται και εσάς. Ασφαλώς και σας χρειάζεται.

Είστε σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του, και το να είναι μαζί σας το παρηγορεί και το ευχαριστεί.

Πάρτε το αγκαλιά, μιλήστε του, τραγουδήστε του, όμως περιμένετε να φάει πρώτα για να έχετε όλη την προσοχή του!

Αν το αναλάβετε μετά το φαγητό, δίνετε την ευκαιρία στην σύντροφό σας να ξεκουραστεί λιγάκι.

Επίσης μπορείτε να το ταΐζετε με το μπιμπερό, όταν και αν αντλεί η σύντροφός σας το γάλα, είτε  αποφασίσει  να συμπληρώσει το θηλασμό με τάισμα με το μπιμπερό, είτε να το αντικαταστήσει.

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας έμμεσα, βοηθώντας τη σύντροφό σας στο σπίτι, επιτρέποντας έτσι να έχει η ίδια περισσότερο και καλύτερο χρόνο με το μωρό σας.

Θυμηθείτε, εσείς κάνετε τη διαφορά σε ολόκληρη την οικογένεια.

Μύθος 3: Οι άνδρες δεν ξέρουν πώς να φροντίζουν τα μικρά παιδιά.

Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, που κρατά τον πατέρα από το να έχει μια στενή σχέση με το μωρό του, και κάτι που προκαλεί μεγάλο άγχος στις νέες μητέρες γιατί φοβούνται ότι ο σύντροφος τους δεν είναι σε θέση να περιποιηθεί ένα νεογνό.

Όμως, όλοι ξέρουμε πλέον, ότι αν χρειαστεί, ένας πατέρας μπορεί να είναι ο μόνος που φροντίζει το μωράκι.

Η φροντίδα αυτή μαθαίνεται από την μητέρα και τον πατέρα.

Αν ξοδεύετε χρόνο με το μωρό σας θα γνωρίσετε και τις ανάγκες του. Για να είστε σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί, πείτε στη σύντροφό σας να φύγει από το δωμάτιο.

Αφήστε τη να ξέρει ότι είστε σε θέση να χειρίζεστε τα πράγματα μόνος σας.

Μύθος 4: Οι άνδρες που επικεντρώνονται στο παιδί τους, δεν συγκεντρώνονται στη δουλειά τους.

Οι άνδρες ανατρέφονται με το ότι η εργασία τους είναι η κύρια πηγή της αξίας και της αυτοεκτίμησης τους. Και αν στραφούν στο παιδί τους είναι γιατί δεν μπορούν να επιτύχουν στην εργασία τους.

Αλλά είμαστε στην αρχή μιας τεράστιας αλλαγής. Όλο και περισσότεροι άνδρες βρίσκουν πραγματική αξία και νόημα στο να είναι καλοί πατεράδες, αρκετοί δε θυσιάζουν ακόμη και την εξέλιξη στην καριέρα τους για να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους.

Πολλοί περισσότεροι άνδρες τώρα πλέον εκτιμούν ότι το να είσαι καλός πατέρας είναι σημαντικό στη ζωή και διαλέγουν να το έχουν σαν προτεραιότητα, γιατί έτσι θέλουν.

Μύθος 5: Ο προορισμός σου είναι να είσαι ακριβώς όπως ο πατέρας σου.

Ο πατέρας σου θα αποκτήσει καινούργια σημασία όταν γίνεις μπαμπάς. Είναι φυσικό να σκεφτείς ότι θα ακολουθήσεις τα βήματα του, καλώς ή κακώς. Αλλά, δεν χρειάζεται να είναι το μοντέλο σου.

Ας είναι απλά μία επιρροή για το τι είδους μπαμπάς θα γίνεις. Θυμήσου όλους αυτούς που ήταν κοντά σου όλα αυτά τα χρόνια, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, προπονητές, φίλοι, θείοι, αδέλφια και άλλοι και δημιούργησε την δική σου ταυτότητα σαν πατέρα.

Διαφορετικοί πολιτισμοί, προσεγγίζουν την πατρότητα με άλλους τρόπους. Σε ορισμένες αφρικανικές κουλτούρες ο «πατέρας» είναι μία ομάδα ανδρών και όχι ένα άτομο. Σε κάθε πολιτισμό, η πατρότητα σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Για τους πατέρες μας, ένας καλός μπαμπάς σήμαινε την παροχή ενός σπιτιού, τροφής και εκπαίδευσης στην οικογένεια.

Οι δικοί μας πατεράδες μάλλον δεν ξόδευαν τόσο πολύ χρόνο μαζί μας, όπως θα θέλαμε να περάσουμε εμείς, με τα παιδιά μας. Αλλά έκαναν ότι νόμιζαν καλύτερο για μας, σύμφωνα  με τις κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες της εποχής εκείνης.

Κάντε λοιπόν τις επιλογές σας, σύμφωνα με αυτό που νομίζετε ότι είναι καλύτερο για την οικογένεια σας.

Μπορείτε να πάρετε όλα τα θετικά από τον δικό σας πατέρα, και να προσθέσετε όλα όσα εσείς θέλατε, αλλά δεν είχατε ποτέ.

Πώς να αμφισβητήσετε τους πέντε αυτούς μύθους της πατρότητας.

1. Πάρτε το χρόνο για να σκεφτείτε πως επηρεάζει τη ζωή σας το γεγονός ότι είστε ή ότι θα γίνετε πατέρας.

Μοιραστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας με τη σύντροφό σας και άλλους φίλους.

2. Αγκαλιάστε, τραγουδήστε και μιλήστε με το νεογέννητο μωράκι σας.

3. Μάθετε πώς να αλλάζετε την πάνα του, να του κάνετε μπάνιο, να το ταΐζετε και να είστε μέρος της καθημερινής ζωής του.

4. Σκεφτείτε σε τι κινδύνους είστε πρόθυμοι να βάλετε την καριέρα σας για να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας.

5. Πάρτε ότι σας αρέσει περισσότερο από τον πατέρα σας, τους δασκάλους, προπονητές, φίλους και συγγενείς για να φτιάξετε τη δική σας ταυτότητα σαν πατέρας.

Όποιος φρόντισε για την ανατροφή σας μπορεί να είναι ένα καλό πρότυπο και για σας.

Αφιερώστε χρόνο και ασχοληθείτε με τα παιδιά σας.

Μόνο χαρά θα σας δώσει!