Ποιό παιδί προσέχουν περισσότερο οι μπαμπάδες

Μπορεί οι γονείς να πιστεύουν ότι μοιράζουν ισάξια την προσοχή και την αγάπη τους στα παιδιά, αλλά η παρακάτω έρευνα, βασιζόμενη σε τομογραφία εγκεφάλου, εξετάζει ότι οι μπαμπάδες δίνουν περισσότερη προσοχή και ανταπόκριση στις κόρες τους.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσιευμένη έρευνα, 52 μπαμπάδες (30 με κορίτσια και 22 με αγόρια) φόρεσαν για μια ολόκληρη εβδομάδα συσκευές καταγραφής ήχου στις ζώνες τους, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να αποτυπώσουν τι λένε οι πατεράδες στα παιδιά τους.

Παρόλο που οι μπαμπάδες είχαν πολλά παιδιά, οι ερευνητές εστίασαν στη σχέση του πατέρα με το ένα παιδί, το οποίο ήταν κάτω των δυο ετών.

Ανακάλυψαν ότι οι πατεράδες χρησιμοποιούσαν περισσότερες λέξεις που σχετίζονται με θλιβερά συναισθήματα (“κλαίω”) και το σώμα (“μάγουλα”) όταν μιλούσαν στις κόρες τους και ακόμη πιο συχνά χρησιμοποιούσαν αναλυτικές εκφράσεις και λέξεις (“πολύ”). Αυτές οι αντιδράσεις φαίνονται μηδαμινές, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι ενδιαφέροντα, γιατί δεν είναι διαφορές τις οποίες μπορεί κανείς να ψαρέψει απλά ρωτώντας έναν πατέρα για τις αντιδράσεις του απέναντι στα παιδιά του.

Έπειτα, έδειξαν στους μπαμπάδες φωτογραφίες ενός άγνωστου ενήλικα, ενός άγνωστου παιδιού και τη φωτογραφία του δικού τους παιδιού όσο τους έκαναν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Οι μπαμπάδες αντέδρασαν με χαμόγελο όταν είδαν την φωτογραφία της κόρης τους και με πιο ουδέτερη έκφραση όταν είδαν τη φωτογραφία του γιου τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι πατεράδες που είχαν κυρίως ουδέτερες αντιδράσεις όταν είδαν το πρόσωπο του γιου τους, είχαν σημειώσει ότι καυγάδιζαν αρκετά με τους γιους τους.

Αυτό είναι μια συνηθισμένη διαδικασία που οδηγεί στο ουσιαστικό δέσιμο μεταξύ πατέρα και γιου.

Μετά τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ των μπαμπάδων και των παιδιών τους, οπότε αναφέρουν ότι δεν πρέπει να συνδέσουμε τα αποτελέσματά της με πραγματικές συνθήκες και να πούμε με σιγουριά ότι οι μπαμπάδες δείχνουν προτίμηση στις κόρες τους παρά στους γιους.

Τονίζουν, επίσης, ότι η σχέση του πατέρα με τον γιο ή την κόρη είναι πιο σύνθετη από την εικόνα και την εντύπωση που διατυπώνεται σε αυτή την έρευνα. Αυτή η διαφορά συμπεριφοράς μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και σε μια μητέρα με δυο γιους.

Αν συμπεριφερόμαστε σε μερικά ζητήματα στους γιους μας, όπως συμπεριφερόμαστε στις κόρες μας, και αντίστοιχα στις κόρες μας, όπως συμπεριφερόμαστε στους γιους μας, τα παιδιά θα επωφεληθούν και δεν θα υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις.