Στις γιορτές η αγορά των παιχνιδιών δεν είναι… παιχνιδάκι!

kid-happily-open-the-Christmas-gift

Ποιο παιχνίδι να αγοράσω στο παιδί μου;

Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν ένα παιδί πιο ευτυχισμένο από όσο το κάνει ένα καινούριο παιχνίδι. Μπορεί να μην ενισχύουμε ούτε και να επικροτούμε αυτήν την αντίληψη, αλλά δεν παύει να είναι αλήθεια. Αυτοκινητάκια, κούκλες, κουκλόσπιτα, τρένα, σούπερ ήρωες, επιτραπέζια, παζλ, σπαθιά, κουζινικά, παιχνίδια στον υπολογιστή, κ.ά. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, χιλιάδες παιχνίδια για όλες τις ηλικίες και όλες τις επιθυμίες κατακλύζουν τα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών. Παιχνίδια δημιουργικά, παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, παιχνίδια πολεμικά, αλλά και παιχνίδια επικίνδυνα. Επικίνδυνα, όχι μόνο γιατί μπορεί να ωθούν το παιδί σε βίαιες συμπεριφορές ή να είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους αλλά και επειδή δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας λογώ κακής ποιότητας.

Κι ενώ τα παιδιά λατρεύουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια και τα επιλέγουν αυθόρμητα, εμείς ως γονείς θα πρέπει διακριτικά να τα κατευθύνουμε να επιλέξουν τα κατάλληλα παιχνίδια. Και κατάλληλα παιχνίδια είναι αυτά που «τρέφουν» το μυαλό και την ψυχή των παιδιών, που τους δίνουν χαρά και ταυτόχρονα είναι απόλυτα ασφαλή.

Το παιχνίδι είναι σοβαρή υπόθεση! 

Το παιδί μπορεί να παίζει ασυνείδητα, αλλά παίζοντας ανακαλύπτει και αποκαλύπτει. Το παιχνίδι με την έννοια που την αντιλαμβάνεται ένας ενήλικας, έχει πολύ διαφορετικό νόημα για ένα παιδί. Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. 

Για το παιδί το παιχνίδι είναι ο μικρόκοσμος του. Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσει τις κλίσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητές του. Μέσα από αυτό μαθαίνει το γνωστό και άγνωστο κόσμο γύρω του και μέσα από αυτόν τον μικρόκοσμο μαθαίνει τον τρόπο που αύριο μεθάυριο θα φαίρεται ως ενήλικας.

Ένα λάθος που κάνουμε καμιά φορά ως γονείς είναι να χωρίζουμε τα παιχνίδια σε αγορίστικα και κοριτσίστικα. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι τα παιδιά παίζουν με όλα τα παιχνίδια, και αν τα αφήσουμε ελεύθερα ίσως δούμε με έκπληξη ότι και τα αγόρια θα παίξουν με κουζινικά και τα κορίτσια θα παίξουν με σπαθιά. Κι έτσι πρέπει. Το παιχνίδι πρέπει να μπορεί να διασκεδάσει, να διαπαιδαγωγήσει σωστά το παιδί και όχι να του επιβάλλει μοντέλα ζωής με αμφισβητήσιμες ιδεολογικές προεκτάσεις.

becca-garber-uncle-goose-blocks

Το σωστό παιχνίδι είναι σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Ένα παιχνίδι μπορεί να μοιάζει τέλειο και να φωνάζει στο ράφι ή στην τηλεόραση «αγόρασέ με», αλλά δεν είναι πάντα το ιδανικό παιχνίδι για τα παιδιά μας. Αρκετοί γονείς, για παράδειγμα, κάνουν το λάθος να αγοράζουν στα παιδιά τους παιχνίδια για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά σκεφτόμενοι ότι με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά τους θα γίνουν πιο έξυπνα. Ωστόσο δε σημαίνει ότι π.χ. ένα παιδί ενός έτους που παίζει «θεωρητικά» με ένα παιχνίδι που κανονικά προορίζεται για 2 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί πνευματικά ταχύτερα.  Ίσα ίσα ένα ακατάλληλο ηλιακιακά παιχνίδι έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην κερδίζουν από αυτό ούτε διασκέδαση ούτε γνώση. 

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με άλλα δημοφιλή παιχνίδια που βάζουν το παιδί σε ρόλο παθητικού δέκτη. Για παράδειγμα ένα παιχνίδι που με το πάτημα ενός κουμπιού ανάβει φωτάκια ή παίζει μουσική ή τραγουδάει μπορεί να φαίνεται ελκυστικό στο νήπιο γιατί είναι πρωτόγνωρο για αυτό, αλλά στην πραγματικότητα δεν παύει να είναι ένα στείρο παιχνίδι που μετατρέπει το παιδί σε ένα παθητικό δέκτη και ευνουχίζει την φαντασία και τη δημιουργικότητα του.

Ένα σωστό παιχνίδι πρέπει πρωτίστως να παρέχει πολύτιμες ευκαιρίες μάθησης σε πολλούς διαφορετικούς τομείς κοινωνικής και προσωπικής εξέλιξης. Αλλά αυτό που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι η ποιότητα και οι πρώτες ύλες από τις οποίες φτιάχνεται ένα παιχνίδι, όπως π.χ. να μην περιέχουν βλαβερές / τοξικές ουσίες όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλά παιχνίδια του εμπορίου. 

Καλύτερα παιχνίδια θεωρούνται εκείνα που βοηθούν στην ανάπτυξη της αντίληψης, τα δημιουργικά εκείνα παιχνίδια που δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει τη φαντασία του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να χρησιμοποιήσει τη λογική και την κινητικότητά του. Τα επιτραπέζια, τα μουσικά όργανα, τα εκπαιδευτικά CD-ROM, οι ελεύθερες κατασκευές και οι χειροτεχνίες είναι από τα πλέον δημιουργικά παιχνίδια. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σωστά τα παιχνίδια τους, δεν είναι όμως σωστό να παραβλέπουμε την περιέργεια και τη διάθεσή τους για διάφορους πειραματισμούς.

A-28_web_hero4-920x500

Ίσως το καλύτερο παιχνίδι που μπορεί να πάρει κανείς δώρο για ένα παιδί άνω των 2 ετών είναι οι ξύλινοι κύβοι. Αυτά τα vintage ξύλινα κυβάκια με τα γράμματα, χρώματα, σχέδια και αριθμούς που βλέπουμε σε παλιές ταινίες και που μετράνε κοντά έναν αιώνα ιστορίας. Γιατί πολύ απλά:

– Οι ξύλινοι κύβοι είναι διαχρονικοί. Το παιχνίδι αυτό κυριολεκτικά μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά. Πιο value for money από αυτό δε γίνεται. 

– Παίζονται εξίσου ευχάριστα από αγόρια και κορίτσια, μικρούς και μεγάλους.

– Οι ξύλινοι κύβοι βοηθούν στην απελευθέρωση της φαντασίας του παιδιού. Μπορεί η συναρμολόγηση να είναι ό,τι καλύτερο για να ικανοποιήσει ένα παιδί την περιέργεια του, αλλά οι κύβοι πάνε ένα βήμα παραπέρα, καθώς το παιχνίδι μπορεί να πάρει ακόμα πιο σύνθετες μορφές.  

– Προσφέρουν ποικιλία χρήσεων. Από την πιο απλή χρήση για να μάθουν τα παιδιά την έννοια της διαλογής και της ταξινόμησης μέχρι να βρίσκουν τα αντίθετα και να δημιουργούν σχήματα, κατασκευές όπως πύργους, γέφυρες, αλλά και εκμάθηση του αλφάβητου και των αριθμών, μέχρι και καλλιέργεια μαθηματικής / λογικής σκέψης. Η λίστα δεν έχει τελειωμό…

– Το χρώμα και η μορφή των παιχνιδιών συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού. Μπορεί να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα και τα σχήματα των παιχνιδιών, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να υποτιμούμε το ρόλο τους, καθώς βοηθούν στη διαμόρφωση της αισθητικής των παιδιών. Και οι κύβοι αναμφισβήτητα είναι περίτεχνοι και όμορφοι. Δεν είναι τυχαίο που οι κύβοι της Uncle Goose, της πρωτοπόρου και αποκλειστικής εταιρίας που εξειδικεύεται στη χειροποίητη κατασκευή ξύλινων κύβων, αποτελούν έκθεμα του Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MOMA στη Ν. Υόρκη.

G-28_web1-920x500[Uncle Goose Ξύλινα Κυβάκια με Μαθηματικά Σύμβολα]

H συγκεκριμένη εταιρία μεταμόρφωσε το κλασσικότερο παιχνίδι προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο βοηθάει τα μικρά πλασματάκια στην ανάπτυξη των γλωσσικών και αριθμητικών τους δεξιοτήτων, καθώς διασκεδάζουν και παίζουν ανέμελα. Κάθε σετ χειροποίητων κύβων είναι φτιαγμένο από αειφόρο ξυλεία φλαμουριάς, έχει έντονα μη τοξικά και ασφαλή για τα παιδιά χρώματα (φυτικά και οικολογικά), υφές που είναι πολύ ενδιαφέρουσες στην αφή των παιδιών, αμέτρητες εικόνες, γράμματα και αριθμούς που ενισχύουν τις ικανότητες όπως η ανάγνωση, η γραφή, το μέτρημα και η ταξινόμηση. 

Στην Ελλάδα τους καταπληκτικούς κύβους της Uncle Goose θα τους βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.sunnyside.grΟι ξύλινοι κύβοι ήταν και θα είναι το καλύτερο παιχνίδι για παιδιά…

GK-24_web2-920x500

Πηγή: vita.gr