Τα λάθη των παππούδων στην ανατροφή των παιδιών

200132647-001

Κακά τα ψέματα, οι παππούδες εκτός από σωτήρια βοήθεια όταν τους χρειάζεσαι, μπορούν να γίνουν και η αιτία που κάθε σκληρή προσπάθεια να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί όπως εσείς κρίνετε σωστό, πάει στράφι. Πώς το καταφέρνουν;

Η στενή και συχνή επαφή των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική και χρήσιμη και για τις δυο πλευρές. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που σχετίζονται με τους παππούδες τους αποκτούν σαφέστερη οικογενειακή ταυτότητα, χαίρονται και απολαμβάνουν τη γλύκα και την εμπειρία ζωής των παππούδων. Ωστόσο υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι δε σας ακούν, όταν:

Δίνουν διαρκώς γλυκά στα παιδιά

Δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά γλυκά στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Για την ακρίβεια, οι παππούδες βλέπουν σαν παιχνίδι το να «κρύβουν» σοκολάτες και καραμέλες σε διάφορα σημεία του σπιτιού και να καλούν τα παιδιά να τα ανακαλύψουν. Και δεν μπορούν με τίποτα να δεχτούν ότι το να δίνουν τόσα πολλά γλυκά στα παιδιά κάνει κακό στην υγεία τους, όσες φορές κι αν τους το πείτε.

Όσους κανόνες πειθαρχίας κι αν προσπαθείτε να περάσετε πάνε χαμένοι

Είναι λες και οι παππούδες έχουν βάλει στόχο να υπονομεύουν την δική σας εξουσία. Ακόμα κι όταν το παιδί κάνει αταξίες, οι παππούδες είναι ικανοί να το αγκαλιάζουν και να το φιλούν.

Δίνουν στα παιδιά τροφές που δεν θα τους αγοράζατε ποτέ

Ένα από τα πιο έξυπνα «κόλπα» υγιεινής διατροφής των γονιών είναι το να μην φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τροφές όπως γαριδάκια ή γρανίτες, καθώς με το να μην γνωρίζουν τα παιδιά αυτές τις τροφές, δεν έχουν και λόγο να τις ζητούν. Οι παππούδες, όμως, κάνουν το ακριβώς αντίθετο: Αγοράζουν τις τροφές αυτές αποκλειστικά και μόνο για τα παιδιά! Και ξαφνικά τα παιδιά ξεχνούν τα φρούτα και το σπιτικό κέικ και ζητούν πεισματικά όσα έφαγαν στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού.

Ανακαλούν διαρκώς όσα κάνατε εσείς ως παιδιά

Μπορεί να πιστεύετε ότι στα μάτια των παιδιών σας αποτελείτε μία αξιοσέβαστη αρχή, όμως στα μάτια των παππούδων παραμένετε ακόμα τα παιδιά που έκαναν διαρκώς αταξίες και δεν έτρωγαν τίποτε άλλο παρά μόνο σοκολάτες. Και δε χάνουν ευκαιρία να θυμούνται και να αφηγούνται στα παιδιά σας κάθε ιστορία των επαναστατικών παιδικών σας χρόνων. Η αφήγηση ξεκινά κάπως έτσι «Αχ, μου θυμίζεις τη μάνα σου, που όταν την είχα μικρή μου έκανε τα ίδια…»

Τα χρήματα δεν είναι ποτέ πρόβλημα

Όσο κι αν εσείς προσπαθείτε να διδάξετε στα παιδιά σας ότι δεν μπορούν να έχουν τα πάντα και ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να πάρουν το παιχνίδι που θέλουν, η γιαγιά και ο παππούς θα τους το πάρουν την επόμενη μέρα. Και όσο κι αν οι παππούδες γκρινιάζουν για τις μειωμένες τους συντάξεις, για τα εγγόνια δεν υπάρχει ποτέ τέλος στο ξόδεμα. Έτσι, κάθε φορά που το παιδί σας ζητά κάτι και εσείς δεν του το παίρνετε… κανένα πρόβλημα! Θα του το πάρουν η γιαγιά και ο παππούς.

142019017

Γίνεστε και εσείς παιδιά στο σπίτι των παππούδων

Με κάποιον περίεργο τρόπο, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού – ειδικά αν πρόκειται για τους γονείς σας – λειτουργείτε και εσείς όπως όταν ήσασταν παιδιά. Περιμένετε από τη μαμά σας να σας σερβίρει, δεν πλένετε το πιάτο σας και νιώθετε την ανάγκη να βάλετε τις φωνές στον μικρό σας αδερφό. Κι αυτό είναι κάτι που ξέρετε πως τα παιδιά σας δεν θα έπρεπε να βλέπουν.

Σας αναγκάζουν να αμφισβητήσετε κάθε σας απόφαση ως γονείς

«Άσε το παιδί να φάει μια σοκολάτα, τι θα πάθει;», «είναι δυνατόν να αφήνεις το μωρό να κλαίει;», «Μπράβο! Ξέρει να αλλάζει και πάνες ο μπαμπάς;» και πολλές ακόμα τέτοιες εκφράσεις των παππούδων, σας κάνουν να νιώθετε τρομερή ανασφάλεια για όσα μέχρι πρότινος ήσασταν βέβαιοι ότι κάνετε σωστά.

Φεύγοντας από το σπίτι τους θα αναγκαστείτε να δωροδοκήσετε το παιδί

Δεν συμφωνείτε με την έννοια της δωροδοκίας, ε; Όταν, όμως, το παιδί σας κατηγορεί ότι, αφού δεν το αφήνετε να δει παιδικά στην τηλεόραση, δεν το αγαπάτε όσο η γιαγιά… κάθε «αρχή» σας γκρεμίζεται. Το χειρότερο είναι ότι, αφού είδατε πως η μέθοδος της δωροδοκίας «πιάνει», προκειμένου π.χ. το παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του, ίσως καταφεύγετε και εσείς σε αυτήν για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη.

 

Η αλήθεια είναι πως σε κάθε οικογένεια ο καθένας έχει το ρόλο και τη θέση του, ένα ρόλο και μία θέση που κατά το μεγαλύτερο μέρος μπορούμε να επιλέξουμε να τη διαμορφώσουμε εμείς συνειδητά. Με αυτήν την έννοια είναι ευθύνη του ζευγαριού να βρει από κοινού και να ορίσει – ξεκαθαρίσει ποια είναι τα όρια μέσα στα οποία επιτρέπει τους παππούδες και τις γιαγιάδες να επεμβαίνουν, να αποφασίζουν και να κινούνται γενικότερα και ποια είναι τα όρια που δεν διαπραγματεύεται…

Grandparent-Visitation-slider

Πηγή