Τι λένε τα παιδιά για την αγάπη…

tumblr_lyb2occJRm1qjfyulo1_500

Αγάπη. Δύσκολα ορίζεται από τους μεγάλους. Οι μικρότεροι πάντως έχουν διαφορετική και μάλλον ιδιαίτερη αντίληψη του τι είναι αγάπη…

Τι είναι αγάπη, λοιπόν;

Την αγάπη τα παιδιά την καταλαβαίνουν και την αισθάνονται καλύτερα από τους μεγάλους, με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο αθώο και πιο παιχνιδιάρικο. Και το σημαντικότερο, τη δίνουν απλόχερα, χωρίς διακρίσεις, και κυρίως, χωρίς ανταλλάγματα. Απολαύστε τις απαντήσεις τους…

Όταν κάποιος σ’ αγαπάει, ο τρόπος που λέει το όνομά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα του (Βασίλης, 4 ετών)

Όταν η γιαγιά μου έπαθε αρθρίτιδα δεν μπορούσε να βάψει τα νύχια των ποδιών της, γιατί δεν μπορούσε να σκύψει. Έτσι, της τα έβαφε ο παππούς μου παρότι και αυτός είχε αρθρίτιδα στα χέρια του (Τόνια, 8 ετών)

Αγάπη είναι όταν ένα κορίτσι βάζει άρωμα κι ένα αγόρι after shave και μετά βγαίνουν έξω μαζί και μυρίζουν ο ένας τον άλλον (Κάρολος, 4 ετών)

Αγάπη είναι όταν βγαίνεις για φαγητό και δίνεις στον άλλον τις μισές τηγανιτές σου πατάτες χωρίς να του ζητήσεις να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του (Χριστίνα, 6 ετών)

Αγάπη είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς όταν είσαι κουρασμένη (Λευτέρης 4 ετών)

Αγάπη είναι όταν η μαμά φτιάχνει καφέ για τον μπαμπά και πίνει πρώτα μια γουλιά εκείνη για να δει αν τον πέτυχε (Δανιήλ, 7 ετών)

Αγάπη είναι όταν φιλιέσαι όλη την ώρα. Μετά βαριέσαι να φιλιέσαι αλλά θέλεις συνέχεια να είσαι μαζί με τον άλλον και να μιλάτε. Η μαμά μου κι ο μπαμπάς μου έτσι κάνουν. Κι όταν φιλιούνται, εμένα μου φαίνεται αηδία (Αιμιλία, 8 ετών)

Αγάπη είναι όταν είσαι στο δωμάτιό σου τα Χριστούγεννα και ανοίγεις τα δώρα. Αν σταματήσεις το άνοιγμα, θα ακούσεις την αγάπη (Θανάσης, 7 ετών)

Αν θέλεις να μάθεις ν’ αγαπάς καλύτερα, πρέπει να ξεκινήσεις από έναν φίλο που μισείς (Νίκη, 6 ετών)

Αγάπη είναι όταν λες σε ένα αγόρι ότι σου αρέσει το πουκάμισό του κι αυτός μετά να το φοράει κάθε μέρα (Τζένη, 7 ετών)

Αγάπη είναι σαν τον παππού και τη γιαγιά που μετά από τόσα χρόνια που γνωρίζονται, είναι ακόμα φίλοι (Θωμάς, 6 ετών)

Κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ πιάνου μου μ’ έπιασε φόβος πάνω στη σκηνή. Τότε κοίταξα κάτω και είδα τον μπαμπά μου να με χαιρετάει χαμογελώντας. Ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό. Τότε μου πέρασε ο φόβος  (Σίσσυ, 8 ετών)

Η μαμά μου με αγαπάει πιο πολύ απ’ όλους. Κανένας άλλος δεν έρχεται να με φιλήσει όταν πέφτω για ύπνο (Κατερίνα, 6 ετών)

Αγάπη είναι όταν η μαμά δίνει στον μπαμπά την καλύτερη μερίδα φαγητού (Ελένη, 5 ετών)

Αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει τον μπαμπά αξύριστο και βρώμικο και πάλι πιστεύει ότι είναι ωραιότερος κι από τον Brad Pitt (Χρήστος, 7 ετών)

Αγάπη είναι όταν το σκυλάκι σου σου γλείφει το πρόσωπο ακόμα κι αφού το άφησες μόνο του όλη μέρα (Άννα-Μαρία, 4 ετών)

Ξέρω ότι η αδελφή μου μ’ αγαπά γιατί μου δίνει όλα τα ρούχα της ακόμα κι αν πρέπει να βγει έξω και να αγοράσει άλλα (Λαμπρινή, 4 ετών)

Αφήνω τη μεγαλύτερη αδελφή μου να με πειράζει γιατί η μαμά λέει ότι με πειράζει επειδή μ’ αγαπάει. Κι εγώ μετά πειράζω την μπέιμπι σίτερ γιατί την αγαπάω (Μάριος, 4 ετών)

Όταν αγαπάς κάποιον οι βλεφαρίδες σου ανοιγοκλείνουν και βγάζουν αστεράκια (Αλεξάνδρα, 7 ετών)

Αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει τον μπαμπά στην τουαλέτα και δε σιχαίνεται (Μάρκος, 7 ετών)

Δεν πρέπει να λες σ’ αγαπώ αν δεν το εννοείς. Αλλά αν το εννοείς πρέπει να το λες συνέχεια γιατί οι άνθρωποι ξεχνάνε (Ιωάννα, 8 ετών)

Βασισμένο στο βιβλίο του Μαρσέλο Ντ’ Όρτα, «Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα αρραβωνιαστήκαν από κάτω»

0387_CURTIS-580x331

Πηγή: Thessaloniki Arts & Culture