“Διχάζει” η Τσικνοπέμπτη τα σχολεία στη Λέσβο

Προϊόν αντιπαράθεσης έχει γίνει η Τσικνοπέμπτη στη Λέσβο, διχάζοντας την τοπική κοινωνία, καθώς έχει προκληθεί έντονη συζήτηση για το αν θα στηθούν ψησταριές μέσα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να τηρηθεί ένα νέο «έθιμο» (των τελευταίων τριών το πολύ τεσσάρων χρόνων), βάσει του οποίου οι μαθητές «τσικνίζουν» στο σχολείο.

Συγκεκριμένα, έχει καθιερωθεί στα σχολεία της Λέσβου και μάλιστα όχι μόνο σε αυτά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την Τσικνοπέμπτη να «τσικνίζουν». Σε ορισμένα από τα σχολεία προμηθεύονται έτοιμα ψητά κρέατα από ψητοπωλεία, ενώ σε άλλα ψήνουν στις αυλές με πρωτοβουλία των γονέων τις τελευταίες ώρες του σχολικού ωραρίου.

Η όλη συζήτηση προκλήθηκε από μία επιστολή μέσω email του προϊστάμενου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλη Καπιωτά, ο οποίος ζήτησε από τους συλλόγους διδασκόντων «να αποφύγουν ενέργειες και εκδηλώσεις που δεν συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Έτσι, ακολούθησε σχετική ενημέρωση από τους διευθυντές των σχολείων στους συλλόγους γονέων, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Ειρήνη Λάσκαρη, επιχειρηματολογώντας υπέρ του «εθίμου» στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, υποστήριξε πως «κάποια παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τσικνίσουν, όταν το μεσημέρι επιστρέψουν στο σπίτι τους, λόγω της κρίσης και οι σύλλογοι γονέων όπως με ευπρέπεια έκαναν τόσα χρόνια, θα το κάνουν και αυτή την Τσικνοπέμπτη, έχοντας ως πρώτο μέλημα τα παιδιά».

«Δεν προσβάλουμε με τον τρόπο αυτό το χώρο του σχολείου, αντίθετα την ημέρα αυτή το παιδί έχει τη δυνατότητα να έρθει κοντά στην παράδοση, σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Δεν κινδυνεύει ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε η ευπρέπεια του σχολείου την Τσικνοπέμπτη. Στο σχολείο, μας ενημέρωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να ψήσουμε στην αυλή, ακόμα και έτσι θα ψήσουμε σε άλλο χώρο και θα τα προσφέρουμε για το καλό της ημέρας στα παιδιά μας στο σχολείο», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Καπιωτάς, μιλώντας και αυτός στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε πως «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία να μη γίνουν ενέργειες την ημέρα αυτή, που να διαταράσσουν την ευπρέπεια των σχολείων – είναι απόλυτα σαφές. Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δεν χωρά μέσα στο σχολείο και την ευθύνη για την τήρηση των όσων προβλέπονται έχουν οι σύλλογοι διδασκόντων».

Μολαταύτα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Αριστείδης Καλάργαλης, άναψε το «πράσινο φως» στο στήσιμο των ψησταριών, σημειώνοντας ότι «δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, το κάθε σχολείο θα κάνει ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει και το εθιμικό δίκαιο».

Τέλος, στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα ο κ. Καπιωτάς, τονίζοντας ότι στην οδηγία που έστειλε στα σχολεία δεν είπε να μην τηρηθεί το έθιμο και να μην προσφερθεί ένα κέρασμα λόγω της ημέρας στους μαθητές. «Είπα να μην γίνουν ενέργειες που δεν ταιριάζουν με το χώρο του σχολείου. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μεταφέρονται ψησταριές και να ψήνουν στο σχολείο, πολύ περισσότερο στο ωράριο λειτουργίας. Τηρούσαμε το έθιμο, προσφέροντας στους μαθητές ένα κέρασμα την τελευταία ώρα του ωραρίου ή λίγο μετά τη λήξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ – kathimerini.gr)