Παππούδες ανά τον κόσμο

pappoudes

Στην Ελλάδα οι παππούδες (στη λέξη παππούδες βάζουμε μέσα και τις γιαγιάδες χάριν συντομίας) φαίρονται πάνω-κάτω το ίδιο… Βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν το ζευγάρι και η χαρά τους είναι να περνούν χρόνο με τα εγγόνια τους.

Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, Σαββατοκύριακα, καθημερινές, όσο περισσότερο χρόνο μπορούν να περάσουν μαζι με το εγγόνι τους, τόσο το καλύτερο.

Στην ανατροφή και τη διατροφή τους, ε, προσπαθούν να κάνουν αυτό που ζητάει το ζευγάρι αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχουν αρκετές παρασπονδίες (πάρε κι αυτό το παιχνιδάκι, φάε κι ένα κουλουράκι κ.λπ.).

Ψάξαμε και βρήκαμε πώς συμπεριφέρονται οι παππούδες σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ας ξεκινήσουμε από την Αμερική. Η αλήθεια είναι ότι στην Αμερική οι παππούδες φημίζονται για την υπερβολή τους. Τους αρέσει να “κακομαθαίνουν” τα παιδιά με δώρα αλλά είναι πάντοτε εκεί να κριτικάρουν τον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδιά, το σχολείο που θα πάνε, τα ρούχα που θα φορέσουν.. Γενικά είναι “κάπως” επεμβατικοί.

grandfather-reading-a-story-for-twin-girls

Κίνα: Στην Κίνα είναι σύνηθες να ζουν κάτω από την ίδια στέγη οι γονείς, τα παιδιά και οι παππούδες οι οποίοι έχουν την αρχική άποψη στην φροντίδα των παιδιών. Ακούγεται σκληρό αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι κινέζοι παππούδες είναι ο κύριος παράγοντας της παχυσαρκίας που φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς. Φαίνεται να ταίζουν συνεχώς τα παιδιά καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν τους κινδύνους που κρύβει η παχυσαρκία.

fat-baby

Κορέα: Στην Κορέα όπως και στην Κίνα, οι παππούδες έχουν την αρχική φροντίδα της οικογένειας και μάλιστα πληρώνονται γι’ αυτό!. Είναι σύνηθες να παίρνουν περίπου 700ευρώ το μήνα. Και μάλιστα, το 2015, μεγάλος αριθμός παππούδων απαίτησε αύξηση (έχει κόστος η εκπαίδευση για να μάθει το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα; Έτσι φαίνεται…). Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι παρά τον μισθό που λαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνα (Korean Women’s Development Institute), το 73,8 % των παππούδων, αν είχε την επιλογή θα ήθελε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Στην Ινδία  τα έθιμα διαφέρουν ανά περιοχή, όμως στην Βενγκάλη και στο Χάσι τα έθιμα είναι πολύ ξεχωριστά. Τα παντρεμένα ζευγάρια σε αυτές τις περιοχές μένουν υποχρεωτικά με τους γονείς. Στη Βεγγάλη ζουν μαζί με τους γονείς του γαμπρού και στο Χάσι ζουν με τους γονείς της νύφης. Κι εκεί που σκέφτεσαι ότι το να έρχεσαι σε επαφή με τον άνθρωπο σου με έναν τοίχο να σε χωρίζει από τα πεθερικά σου, έρχονται οι Ινδοί να σου πουν ότι αυτή η “ντε και καλά” συγκατοίκηση δείχνει να αυξάνει τη γονιμότητα των γυναικών…

grandparents-from-india

Στην Ισπανία οι παππούδες περνούν περίπου 9 ώρες την ημέρα μαζί με τα εγγόνια τους. Δουλειά πλήρους απασχόλησης δηλαδή.. Το 2010 το εργατικό σωματείο τους παρότρυνε να κάνουν “απεργία” και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Στις Φιλιππίνες, υπάρχει ένας έντονος σεβασμός προς τους ηλικιωμένους καθώς θεωρούνται φύλακες των ηθών και των εθίμων. Ο σεβασμός είναι τόσο έντονος που συνηθίζεται τα εγγόνια να χαιρετούν τους παππούδες τους γονατίζοντας (γιος του Jor-El).

grandmother-and-child-in-the-philippines

Στην Αγγλία, οι παππούδες έχουν προνόμια. Το 2015 το Βρετανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κατοχυρώσει το νομικό δικαίωμα στους παππούδες να μπορούν να πάρουν “άδεια” και να μοιράζουνται την αμοιβή της γονικής άδειας. Με αυτό τον νόμο οι οικογένειες θα καθορίζουν έναν παππού που θα λαμβάνει τα προνόμια αυτά.

Αυτά… Αν θέλετε να μας πείτε και για άλλες κουλτούρες ή να προσθέσετε κάτι σε όσα έχουμε βρει περιμένουμε με χαρά. Μέχρι τότε όμως, μήπως να πούμε ένα παραπάνω ευχαριστώ στους παππούδες μας για την φροντίδα χωρίς μισθό που με χαρά μας προσφέρουν;