Έξω βρέχει: 3 ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι

Ζητήσατε περισσότερα διασκεδαστικά παιχνίδια στο σπίτι και τα βρήκαμε! Είναι ένας έξυπνος τρόπος να διασκεδάσετε και να εξαντλήσετε το παιδάκι σας όταν ο καιρός ή άλλες συνθήκες σας έχουν «κλειδώσει» μέσα στο σπίτι.

Σίγουρα η λύση για πολλούς γονείς είναι να αφήσουν το παιδί να παίξει μόνο του στο δωμάτιο με τα παιχνίδια του αλλά υπάρχουν τρόποι να παίξετε κι εσείς μαζί του! Οι γονείς δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι το παιδί τους ‘παίζει’, αλλά πρέπει και να παρεμβαίνουν καθοδηγώντας το. Έχετε αναρωτηθεί αν παίζει αρκετά το παιδί σας;

Οπότε, σας δίνουμε έμπνευση για ευφάνταστες δραστηριότητες για παιδιά και θα εκτιμούσαμε θερμά τη γνώμη σας, ειδικά αν τις δοκιμάσετε!

3 παιχνίδια στο σπίτι για παιδιά και μεγάλα παιδιά:

Συνέχισε την ιστορία

  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 λεπτό (όσο χρόνο χρειαστείτε για να βρείτε τη μπάλα)
  • Χρόνος απασχόλησης: περίπου 30 λεπτά ή 15 λεπτά ανά ιστορία
  • Τι θα χρειαστείτε: Μια μαλακή, μεγάλη μπάλα

Το παιχνίδι για παιδιά «Συνέχισε την ιστορία», είναι ένα διαδραστικό ομαδικό παιχνίδι που βασική ιδέα του είναι η φαντασία. Ένας από εσάς ξεκινάει την ιστορία («Μια φορά και έναν καιρό…») και μετά δίνει την μπάλα στον επόμενο παίκτη (μπορείτε για έξτρα δυσκολία να τη δίνετε σε όποιον εσείς θέλετε) ο οποίος πρέπει να τη συνεχίσει όπως νομίζει. Το παιχνίδι διαρκεί όσο θέλουν τα μέλη της ομάδας, μέχρι κάποιος να τη σταματήσει (Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα).

Είναι μία δραστηριότητα για παιδιά που έχουν ξεκινήσει το σχολείο, η οποία αναπτύσσει τη φαντασία και τα «κρατάει» σε εγρήγορση.

Στα δίχτυα της αράχνης

  • Χρόνος προετοιμασίας: Δεν υπάρχει
  • Χρόνος απασχόλησης: περίπου 20 λεπτά
  • Τι θα χρειαστείτε: Μία μικρούλα (τύπου καναπεδίσια) μαλακή κουβερτούλα.

Το «κρυφτό» συναντά το «κυνηγητό» σε αυτό το παιχνίδι. Οι κανόνες απλοί. Ένας παίχτης στέκεται ακίνητος σε ένα σημείο του σπιτιού και παίζει τον ρόλο της αράχνης κρατώντας την κουβέρτα. Ο άλλος παίχτης τρέχει στηνπεριοχή που έχει οριστεί και από τους δύο στην αρχή του παιχνιδιού. Κάθε φορά που περνάει σε ακτίνα στόχου από την αράχνη, εκείνη πετάει την κουβερτούλα-ιστό και προσπαθεί να πιάσει το θήραμά της. Ακόμη κι αν ο ιστός απλά αγγίξει το θήραμα, ορίζεται ως πιάσιμο καθώς έτσι συμβαίνει στην αληθινή ζωή!

Το μαγικό κουτί

  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (περίπου)
  • Χρόνος απασχόλησης: 20 λεπτά ή και περισσότερο
  • Τι θα χρειαστείτε: Ένα κουτί από χαρτόνι που να ανοίγει από επάνω πλευρά (πχ. Κουτί από παπούτσια), έναν χαρτοκόφτη ή κάτι αιχμηρό που να μπορεί να κόψει το κουτι, μαρκαδόρους, κόλλα με γκλίτερ, φτερά και μπιχλιμπίδια.

Το μαγικό κουτί είναι ένα παιχνίδι που ειδικά στα μικρά παιδιά μπορεί να δώσει την αίσθηση της μαγείας! Αφήστε τα παιδιά σας να στολίσουν το μαγικό κουτί και προσεκτικά, ενώ δεν κοιτάνε, κάντε μία τομή στο πλάι του κουτιού από την οποία μπορείτε να περάσετε οποιοδήποτε μπιχλιμπιδάκι έχετε μπροστά σας (γιαυτό μη μαζέψετε ογκώδη μπιχλιμπίδια)! Έπειτα κρατήστε το κουτί και ζητήστε από το παιδί να ευχηθεί έντονα ποιό μπιχλιμπίδι θέλει να εμφανίσει μέσα στο κουτί. Με έξυπνες κινήσεις βάλτε μέσα από την τομή το μπιχλιμπίδι!

Ταράν!!! Μόλις εμφανιστεί θα τρελαθούν!

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε, αν και μάλλον είναι ξεκάθαρο: «Το παιχνίδι εκτός σπιτιού πρέπει να είναι μια καθημερινή εμπειρία για όλα τα παιδιά», όπως λέει ο διευθυντής Ανάπτυξης Προγράμματος, Steven Chown, τονίζοντας ότι πάντα υπάρχουν επιλογές προκειμένου τα παιδιά να παίξουν κρυφτό, να σκαρφαλώσουν σε δέντρα, να σκάψουν λακκούβες. «Είναι στο χέρι των γονιών αν διδάξουν τα παιδιά τους να αγαπούν το παιχνίδι στη φύση», επισημαίνει ο κ. Chown.