Άντρια Ζαφειράκου: Υποψήφια για το βραβείο Καλύτερου Δασκάλου

Άντρια Ζαφειράκου: Mία Ελληνίδα δασκάλα στην μεγαλύτερη διάκριση των εκπαιδευτικών του πλανήτη.

Η 39χρονη Άντρια Ζαφειράκου επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο για το βραβείο του Παγκόσμιου Δασκάλου.

Η Άντρια εργάζεται με παιδιά μεταναστών στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ, στα προάστια του Λονδίνου.

Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα λιγότερο προνομιούχα μέρη της Αγγλίας και πολλοί από τους μαθητές του προέρχονται από σπίτια που κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της είναι παιδιά μεταναστών, ενώ ορισμένοι έχουν εκτεθεί σε βία συμμοριών. Ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει γέφυρες μέσα στη σχολική κοινότητα, η Άντρια Ζαφειράκου έμαθε να χαιρετά και στις 35 γλώσσες που μιλάνε οι μαθητές της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους αλλά και με τους γονείς τους. Μεταξύ αυτών είναι τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά και τα ιταλικά.

Οι κριτές ενέκριναν την υποψηφιότητα της για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσμιου Δασκάλου του ιδρύματος Varkey μετά από ακρόαση.

«Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε αυτό είναι ξεχωριστό» είπε η Άντρια Ζαφειράκου. Πρόσθεσε πως το να χαιρετά κάποιον στην γλώσσα του «βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα».

Δείτε ένα βίντεο με την Άντρια Ζαφειράκου:

Εκπρόσωπος του βραβείου είπε ότι «η Άντρια πηγαίνει ενάντια στο κύμα, αξιοποιώντας τον χρόνο της προκειμένου να κατανοήσει τις ζωές των μαθητών πέρα από το σχολείο, με επισκέψεις τα σπίτια τους, ανεβαίνοντας μαζί τους στο λεωφορείο και μερικές φορές παραμένοντας στην είσοδο του σχολείου με αστυνομικούς για να καλωσορίσει τους μαθητές στην αρχή της σχολικής ημέρας. Έχει μάθει επίσης, τους βασικούς χαιρετισμούς στις περισσότερες από τις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να ξεπεράσει τα εμπόδια και να βοηθήσει αποφασιστικά στη δημιουργία σχέσεων με τους γονείς, πολλοί εκ των οποίων δεν μιλούν καν αγγλικά».

Ως μέλος του συμβουλίου του σχολείο, η Ζαφειράκου ξανασχεδίασε το πρόγραμμα σπουδών για να το φέρει πιο κοντά στη ζωή των μαθητών της. Βοήθησε ένα δάσκαλο μουσικής να ξεκινήσει μια χορωδία με μαθητές από τη Σομαλία και επίσης πρωτοπορεί σε αθλήματα μόνο για κορίτσια, ώστε ακόμη κι εκείνα που ανήκουν σε συντηρητικές οικογένειες να μπορούν να συμμετέχουν.

Οι υπόλοιποι φιναλίστ από τις 30.000 συμμετοχές από 173 χώρες, προέρχονται από την Τουρκία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία, τις Φιλιππίνες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Τους κορυφαίους 10 συνεχάρη ο Μπιλ Γκέιτς, που δήλωσε πως ένας σπουδαίος δάσκαλος, μπορεί να είναι ο «σημαντικότερος παράγοντας» για το αν οι μαθητές θα έχουν σπουδαία μόρφωση.

«Αν σκεφτεί κανείς τι είναι αυτό που οδηγεί την πρόοδο και τη βελτίωση στον κόσμο, η εκπαίδευση είναι σαν ένας πελώριος διακόπτης – αυτός που ανοίγει όλες τις ευκαιρίες για τα άτομα και τις κοινωνίες. Και η έρευνα έχει αποδείξει ότι η ύπαρξη ενός σπουδαίου δασκάλου μπορεί να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει αν οι μαθητές θα λάβουν σπουδαία εκπαίδευση» είπε ο Γκέιτς σε τηλεοπτικό μήνυμα του.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το tvxs.gr