Generation D. Η νέα γενιά είναι ψηφιακή!

illust_1200x1000-16(1)_900x750

Τρία εργαστήρια ψηφιακής τέχνης για παιδιά και εφήβους με αφορμή την έκθεση Digital Revolution στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η έκθεση που θα σας πάρει το μυαλό… Digital Revolution! Η μνημειώδης έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου το 2014, φιλοξενείται φέτος στη Στέγη. Παρακολουθήστε τις μεταμορφώσεις της τέχνης χάρη στην εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, από το 1970 μέχρι σήμερα.

Δημιουργικός προγραμματισμός, DIY (Do It Yourself) , ψηφιακές κοινότητες, επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη, wearables, 3D εκτύπωση… Όλο το μέλλον είναι εδώ. Μια σειρά από καλλιτέχνες – σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, μουσικοί και προγραμματιστές παιχνιδιών – διευρύνουν τα όρια της πρακτικής τους με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Ελάτε στα τρία πρωτοποριακά εργαστήρια για νέα μέσα και τεχνολογίες που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Ένα μεγάλο «ψηφιακό» αφιέρωμα της Στέγης στη νέα γενιά που… γνωρίζει την ηλεκτρονική της διεύθυνση καλύτερα από τη διεύθυνση του σπιτιού της!

Εργαστήριο 1

Κωδικός «Πεταλούδα»: Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακών ευχών με τη χρήση κώδικα προγραμματισμού για παιδιά & γονείς

Να έχουμε ειρήνη! Να μην ξαναφάω φακές! Να νικήσει η ομάδα μου! Κάνε μια ευχή… και θα γίνει πεταλούδα!

Ψιθυρίστε την ευχή σας και παρακολουθήστε τη να μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια σας σε πεταλούδα! Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Varvara & Mar δημιουργούν έργα τέχνης έχοντας ως πρώτη ύλη την τεχνολογία. Με εκτεταμένη εμπειρία στην εκπαίδευση, είναι εδώ για να παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους τη δημιουργική πλευρά του κώδικα προγραμματισμού και της τεχνολογίας και να τους δείξουν πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τον κώδικα για να κινήσουν ψηφιακά σχεδιασμένες πεταλούδες. Το εργαστήριο βασίζεται στο έργο τους, Wishing Wall (Τοίχος των Επιθυμιών), μια εγκατάσταση που προσεγγίζει με ευφάνταστο τρόπο το πώς θα μπορούσαμε να μοιραστούμε τις πιο κρυφές επιθυμίες μας με τον κόσμο. Το έργο παρουσιάζεται στη Στέγη ως μέρος της έκθεσης Digital Revolution και σχεδιάστηκε με την υποστήριξη της Google.

Απευθύνεται σε: Παιδιά 6-10 ετών και τους γονείς τους

Ημερομηνίες: Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ώρες: 11:00-12:30

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για μία από τις δύο ημέρες που θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο.

Γλώσσα: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά)

Κόστος συμμετοχής: 5 € για το κάθε παιδί και 5 € για τον κάθε ενήλικα

Συντελεστές:

Varvara Guljajeva: εικαστικός
Mar Canet: εικαστικός

Εργαστήριο 2

Ένα βιβλίο που… φωτίζει και μιλάει: Εργαστήριο δημιουργίας διαδραστικού pop-up βιβλίου για παιδιά

Κοίτα, το λυχνάρι του Αλαντίν δουλεύει με… ηλεκτρικό! Μα άκου πώς ροχαλίζει ο κακός ο λύκος! Ένα παιδικό βιβλίο πιο ζωντανό από ποτέ…

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά δημιουργούν ένα pop-up βιβλίο το οποίο λαμπυρίζει, τραγουδάει και κινείται! Αφού χωριστούν σε ομάδες, τα παιδιά θα εικονογραφήσουν μια ιστορία, θα κόψουν χαρτιά και θα τα ζωγραφίσουν, ενώ θα εξερευνήσουν μηχανισμούς για να κινήσουν τις χάρτινες ζωγραφιές τους. Έτσι, θα σχεδιάσουν τα δικά τους διαδραστικά βιβλία από χαρτί, δημιουργώντας μια συλλογική αφήγηση μέσα από σχέδια και χρώματα.

Δεν σταματάμε όμως εκεί! Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και εφευρίσκουν μοναδικούς τρόπους για να ενσωματώσουν λειτουργικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα –όπως LED και ηχειάκια– μέσα στα σχέδια και τα χρώματα της εικονογράφησης. Οι χάρτινες κατασκευές που θα δημιουργήσουν, θα δεθούν σε ένα βιβλίο, το οποίο δεν θα είναι ένα συνηθισμένο pop-up βιβλίο, αλλά πιο διαδραστικό, πιο φωτεινό και πιο συναρπαστικό από ποτέ άλλοτε!

Απευθύνεται σε: Παιδιά από 9 έως 12 ετών

Ημερομηνίες: Τις Κυριακές 15, 22 και 29 Νοεμβρίου & 6 και 13 Δεκεμβρίου 2015

Ώρες: 11:00-14:00

Κόστος συμμετοχής: 45 € (και για τις πέντε συναντήσεις)

Συντελεστές:

Μαρία Βαρελά: εικαστικός
Αφροδίτη Ψαρρά: εικαστικός

Εργαστήριο 3

Η ιαπωνική τέχνη origami στα χέρια των εφήβων: Εργαστήριο διαδραστικών χάρτινων κατασκευών με χρήση τεχνολογίας

Διπλώνω την τέχνη σε μια κόλλα χαρτί και… 2 καλώδια! Σε αυτό το πρακτικό εργαστήριο που συνδέει την ιαπωνική παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, οι έφηβοι θα πάρουν στα χέρια τους την πανάρχαια, ιαπωνική τεχνική διπλώματος χαρτιού, για να κατασκευάσουν origami μεγάλου μεγέθους. Στη συνέχεια, μυούνται στις αρχές της χρήσης ηλεκτρονικών μηχανισμών, για να εμπλουτίσουν τις χάρτινες κατασκευές τους με κίνηση. Αφού μελετήσουν τη συμπεριφορά συγκεκριμένων υλικών, θα τα ενσωματώσουν στις κατασκευές τους origami και το αποτέλεσμα θα εμπεριέχει κίνηση, αντιληπτή από τον θεατή. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των εφήβων με τη χειροτεχνία και ο πειραματισμός με τις νέες τεχνολογίες και τα έξυπνα υλικά.

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12 έως 16 ετών

Ημερομηνίες: Από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (εκτός της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου)

Ώρες: 11:00-14:00

Κόστος συμμετοχής: 36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)

Συντελεστές:

Μαρία Βαρελά: εικαστικός
Αφροδίτη Ψαρρά: εικαστικός

The Treachery of Sanctuary

Κρατήσεις

Tηλ: 213 017 8002

Email: education@sgt.gr

ww.sgt.gr