Η χώρα με τα κλειστά σχολεία;

Κλειστά σχολεία ξανά. Λόγος ανησυχίας;

«Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 6/11 θα πραγματοποιηθεί σχολική γιορτή για το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου στις 09.00-10.00. Τα παιδιά θα αποχωρήσουν μετά τη λήξη της γιορτής.

Την Τετάρτη 7/11 το σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω εκλογών των εκπαιδευτικών για Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Την Πέμπτη 8/11 το σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω της επετείου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου. Την Παρασκευή 9/11 το σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ. Ευχαριστούμε, Ο σύλλογος διδασκόντων».

Είναι τρολ;

Η ανακοίνωση που (φωτογραφημένη) κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο μοιάζει με τρολάρισμα, φαίνεται όμως πως είναι αληθινή. Επιβεβαίωση πως δεν ξεχνάμε το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, ως οφείλουμε.

Τι γίνεται όμως όταν ο εορτασμός καταλήγει στο… ολοκαύτωμα του σχολικού προγράμματος; Η αλήθεια είναι πως μια ιστορική επέτειος συνδέεται με συγκεκριμένη ημερομηνία και δεν μπορούμε να την πηγαινοφέρνουμε. Από την άλλη, η απόφαση για εκλογές των εκπαιδευτικών αλλά και για απεργιακές κινητοποιήσεις αφορά όλη την Ελλάδα.

Έτυχε και συνέπεσαν όλα την ίδια εβδομάδα! Τι θα μπορούσε επομένως να κάνει ο σύλλογος διδασκόντων στο εν λόγω σχολείο της Κρήτης για να αποτρέψει τη διακοπή των μαθημάτων για τέσσερις συναπτές ημέρες; Ισως, λέω ίσως, λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων, ειδικά για εφέτος, την Τρίτη εκτός από γιορτή να έκαναν και μάθημα.

Ισως, ξαναλέω, η τρίωρη στάση εργασίας της Παρασκευής να έμενε πράγματι τρίωρη και τις υπόλοιπες ώρες να γινόταν και πάλι μάθημα. Ακόμα και αν αυτά που προτείνω μπορεί να ακούγονται αφελή και ανέφικτα σε εκείνους που ξέρουν καλύτερα το χώρο της εκπαίδευσης, που κινούνται σε αυτόν και γνωρίζουν τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις, είναι παράλογο ένα σχολείο να μην λειτουργεί επί τόσες μέρες ανεξαρτήτως αιτιών.

Kλειστά, λοιπόν, είναι τα σχολεία σε όλη τη χώρα σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, λόγω της διεξαγωγής εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Και ας μετακυληθεί στους γονείς το ζήτημα του τι θα κάνουν τα παιδιά τους σε αυτή την αργία –υπέρ του συνδικαλίζεσθαι– μαθημάτων που προέκυψε μεσοβδόμαδα! Δεν μπορούσαν, αλήθεια, οι εκλογές να πραγματοποιηθούν Σαββατοκύριακο ή ίσως να προγραμματιστούν για κάποια περίοδο που έτσι κι αλλιώς δεν πραγματοποιούνται μαθήματα;

Αλλά γιατί, θα μου πείτε να χαραμίσουν οι εκπαιδευτικοί τις δικές τους αργίες; Σωστά! Ας ταλαιπωρήσουν λοιπόν τις οικογένειες των μαθητών, και ας διακόψουν με τις συνδικαλιστικές τους διαδικασίες την εκπαιδευτική διαδικασία. Και τι έγινε; Μια μέρα είναι… Καμία μέρα όμως δεν θα έπρεπε να είναι.

Και τελικά;

Οπως και αν έχει μετά τις εκλογές έρχεται και η τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή, με αίτημα «την άμεση πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και με κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία, καθώς και τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών».

Βολεύει η Παρασκευή για τέτοιες κινητοποιήσεις, γιατί το Σαββατοκύριακο μετατρέπεται εύκολα σε τριήμερο. Δεν είναι αργία, είναι απεργία; Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε. Ή αν έτσι μας βολεύει.

Πηγή: Protagon.gr