Μουσικό Χωριό στο Πήλιο

Για ένατη συνεχή χρονιά, η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού ανακοινώνει τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και συναυλιακές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. 

Το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης. Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού Δήμου Βόλου, τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 19 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 29 μουσικά εργαστήρια – masterclasses συμβιωτικής δράσης. Συντονιστές των δράσεων αυτών είναι 47 διεθνείς μουσικοί – εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκεκλημένοι της διοργάνωσης με παρουσία και δράση στον χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος.

Στην πρώτη περίοδο εγκαινιάζονται δύο νέα εργαστήρια πολύτεχνης έκφρασης για εφήβους και παιδιά (Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου, Αντιγόνη Αυδή, Reynaldo Young, Γεωργία Γκανά), ενώ, για πρώτη φορά, η διοργάνωση φιλοξενεί τον διεθνή βαρύτονο Σπύρο Σακκά στην κατεύθυνση Ανθρώπινη Φωνή. Στη δεύτερη περίοδο επανεξετάζεται η σχέση των αρχετυπικών, μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης. Έτσι, εκτός από τα παραδοσιακά εργαστήρια, η δεύτερη περίοδος θα έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Κώστα Θεοδώρου σε ένα residency με τίτλο Lost_Anthropology, ενώ πρωτοπαρουσιάζει τον Αργεντινό ηθοποιό, σκηνοθέτη και ακροβάτη Camilo Betancor σε ένα εργαστήριο για το λαϊκό μεσαιωνικό θέατρο και τον Σύριο Ziad Rajab σε ένα εργαστήριο για το αραβικό μακάμ.

Τέλος, εκτός από τις καθημερινές συναυλίες και τα αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, φέτος για πρώτη χρονιά θα προσφέρεται μία απογευματινή αλυσίδα διαλέξεων – συζητήσεων, ανοιχτών στο κοινό, ως μέρος του κύριου κορμού μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων.

Οι φετινές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στις εξής θεματικές:

1η περίοδος: 18 – 24 Aυγούστου 2014
Παιδικά και εφηβικά εργαστήρια
Μουσικοπαιδαγωγικά
Ανθρώπινη φωνή
Τζαζ
Παλαιά μουσική
Σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη μουσική
Μουσική δωματίου
Ποπ κουλτούρα
Χορός και παραστατικές τέχνες
Τεχνολογία και φιλοσοφία της μουσικής
Το σώμα του μουσικού

2η περίοδος: 26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2014
Κουκλοθέατρο
Παιδικά εργαστήρια
Ρυθμική αγωγή και δεξιοτεχνία
Λαϊκός πολιτισμός – Βαλκάνια
Λαϊκός πολιτισμός – Τραγούδι, ζυγιές και κομπανίες
Λαϊκός πολιτισμός – Θέατρο και αφήγηση
Λαϊκός πολιτισμός – Χορός
Αυτοσχεδιαζόμενη μουσική
Μακάμια, δρόμοι και ταξίμια

Πληροφορίες:

Βαλαωρίτου 4 (8ος όροφος)

Τ: 6973578422

e-mail: [email protected]

Επιμέλεια κειμένου: Εβελίνα Συρίγου

Πηγή: culturenow.gr