Αλλαγή πάνας. Ποια είναι τα σημεία “SOS” που πρέπει να προσέξουν οι νέοι γονείς;

Οι πρώτες ημέρες με το μωρό εκτός από μαγικές, είναι και αρκετά γεμάτες, καθώς οι γονείς πρέπει να εξασκηθούν στο τάισμα, στο νανούρισμα και στη φροντίδα του, με την αλλαγή της πάνας να είναι αρκετά συχνή και, συνάμα, απαιτητική. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» για τη σωστή αλλαγή πάνας:

1. Προετοιμαζόμαστε

Πρώτα, πλένουμε τα χέρια μας. Στη συνέχεια, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε κοντά μας όλα τα απαραίτητα, όπως:

  • πάνες
  • κρέμα αλλαγής πάνας
  • σακουλάκι μιας χρήσης
  • μια καθαρή αλλαξιά για το μωρό μας, σε… περίπτωση ανάγκης

2. Αφαιρούμε τη λερωμένη πάνα

Ξαπλώνουμε το μωρό μας ανάσκελα πάνω στην αλλαξιέρα και ξεκουμπώνουμε τις γλωττίδες της λερωμένης πάνας σε κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, ανασηκώνουμε το μωρό μας απαλά από τα ποδαράκια του και απομακρύνουμε την πάνα. Εάν υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες στην πάνα, χρησιμοποιούμε το καθαρό πάνω μισό της πάνας για να σκουπίσουμε τα υπολείμματα των ακαθαρσιών στη μηρογεννητική περιοχή. Στη συνέχεια, τυλίγουμε τη λερωμένη πάνα, κολλάμε τα αυτοκόλλητα και την τοποθετούμε στο σακουλάκι. Φροντίζουμε το μωρό μας να μην φτάνει με τα χεράκια του το σακουλάκι αυτό.

3. Καθαρίζουμε σχολαστικά το δέρμα του μωρού μας

Εφόσον απαλλαχτήκαμε από τη λερωμένη πάνα, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να πλύνουμε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού, ιδανικά με φορά από μπροστά προς τα πίσω, για να αποφεύγεται η μεταφορά των μικροβίων. Προτείνεται, εφόσον η αλλαγή πάνας γίνεται σε σπίτι, ο καθαρισμός του μωρού να πραγματοποιηθεί με νεράκι και ένα ήπιο καθαριστικό προϊόν, όπως το Gentle Cleansing Gel Mustela® στην μπανιέρα του ή στο νιπτήρα, για καλύτερα αποτελέσματα.

4. Εφαρμόζουμε την καθαρή πάνα

Έχοντας τελειώσει με την καθαριότητα, σειρά έχει η περιποίηση με εξειδικευμένα προϊόντα, όπως είναι η Κρέμα Αλλαγής Πάνας VBC 1>2>3 Mustela® Αφού έχουμε στεγνώσει καλά την περιοχή, ανασηκώνουμε ξανά το μωρό από τα ποδαράκια του και τοποθετούμε από κάτω του μία καθαρή πάνα. Στη συνέχεια, β άζουμε στο δάχτυλό μας κρέμα ίση με ένα φουντούκι και εφαρμόζουμε πάνω στην καθαρή και στεγνή μηρογεννητική περιοχή του μωρού μας. Με 98% συστατικά φυσικής προέλευσης , η Κρέμα Αλλαγής Πάνας VBC 1>2>3 Mustela® παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος στην ευαίσθητη περιοχή σε κάθε αλλαγή πάνας, από την πρώτη κιόλας ημέρα της γέννησης*. Έχει τριπλή δράση, καθώς προλαμβάνει τους ερεθισμούς, καταπραΰνει από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και επανορθώνει τον δερματικό φραγμό με διάρκεια ακόμα και σε περιόδους που απαιτούνται περισσότερες αλλαγές πάνας. Επιπλέον, εφαρμόζεται χωρίς να κολλάει στα χέρια, απορροφάται γρήγορα και ξεβγάζεται πολύ εύκολα.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει την εφαρμογή της κρέμας, κλείνουμε απαλά την πάνα και ελέγχουμε ότι εφαρμόζει καλά στο μωρό μας. Προσοχή: Η πάνα δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτή. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι διπλωμένη προς τα κάτω στο σημείο του ομφάλιου λώρου, προκειμένου να αποφεύγεται ο ερεθισμός του κολοβώματός του μέχρι να πέσει.

5. Ολοκληρώνουμε

Αφού έχουμε τελειώσει με την αλλαγή της πάνας και έχουμε τοποθετήσει το μωρό μας στο κρεβατάκι του, καθαρίζουμε την αλλαξιέρα και απολυμαίνουμε τα χέρια μας.

Extra tips !

  • Αν χρειαστεί να αλλάξουμε πάνα στο μωρό μας εκτός σπιτιού, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της βόλτας του, τότε καθαρίζουμε την λερωμένη περιοχή με το No Rinse Cleansing Water Mustela® ή εναλλακτικά με τα νέα Cleansing Wipes Mustela® , που καθαρίζουν αποτελεσματικά με μια κίνηση.
  • Ανεξάρτητα από την ηλικία του μωρού, δεν το αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη σε υπερυψωμένη επιφάνεια — ούτε για δευτερόλεπτο.
  • Κρατάμε συνεχώς με το ένα μας χέρι το μωρό μας. Έτσι, σιγουρευόμαστε ότι είναι διαρκώς ασφαλές, όσο ψάχνουμε για μια καθαρή πάνα ή άλλα απαραίτητα.
  • Δεν σφίγγουμε πολύ την πάνα, καθώς μπορεί να πιέσουμε το στομαχάκι του μωρού μας. Οι σφιχτές πάνες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ερεθισμούς στην περιοχή, λόγω της τριβής ή της έντονης υγρασίας.

Όλα τα προϊόντα Mustela® συνιστώνται από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας και διατίθενται στα φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και επιλεγμένα σημεία πώλησης.
* Συμπεριλαμβανομένων των νεογνών που βγήκαν από τη Νεογνική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.