Ο Καβάφης πάει σχολείο: Έκθεση με έργα μαθητών

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης, διοργάνωσε κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, αποσκοπώντας στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης, ουσιαστικότερης σχέσης των μαθητών με το έργο του Κ. Π. Καβάφη και της ποίησης γενικότερα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου. Ποιητές, συγγραφείς, εικαστικοί, μουσικοί, σκηνοθέτες πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς εργαστήρια σε πέντε δημόσια σχολεία της Αττικής. Το Αρχείο Καβάφη μπήκε στη σχολική τάξη και, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, έφερε την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια, οι μαθητές προσέγγισαν τα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή μέσω μίας σύμπραξης «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση οδήγησε τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του. Το υλικό το οποίο προέκυψε από αυτά τα εργαστήρια ανέδειξε το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Στο 72ο Γυμνάσιο Αθηνών η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και η εικαστικός Ηλιάννα Σκουλάκη πραγματοποίησαν εργαστήριο στο οποίο μαθητές χρησιμοποιώντας χαρτιά, ξύλα και άλλα υλικά, δημιούργησαν σειρά αντικειμένων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.

Στο 1ο ΓΕΛ Νίκαιας, η ποιήτρια Μαρία Τοπάλη και ο ζωγράφος-εικονογράφος Βασίλης Παπατσαρούχας συνεργάστηκαν με τους μαθητές για να φτιάξουν ένα ξεχωριστό λεύκωμα εμπνευσμένο από τις «Θερμοπύλες» του Κ. Π. Καβάφη.

Στο 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και ο εικαστικός Κώστας Ρουσσάκης μαζί με τους μαθητές δημιούργησαν τη δική τους καβαφική γραμματοσειρά την οποία μετέτρεψαν σε στένσιλ με σκοπό να επέμβουν εικαστικά στο σχολικό χώρο. Το αποτέλεσμα; Ένα σχολείο γεμάτο ποίηση στους τοίχους.

Στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων, η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)κάλεσαν μαθητές και καθηγητές να σκεφτούν με εντελώς εναλλακτικό τρόπο το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή δημιουργώντας τα δικά τους μουσικά κομμάτια στο ιδίωμα του χιπ-χοπ. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και τον μουσικό παραγωγό και καλλιτέχνη χιπ-χοπ Jeff Gonzalez.

Τέλος, στο 14ο Γυμνάσιο Αθηνών, ο ποιητής Παναγιώτης Ιωαννίδης και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης δούλεψαν μαζί με τους μαθητές για να γράψουν και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Κ.Π. Καβάφη.

Στο φουαγιέ του 2ου ορόφου της Στέγης θα εκτίθενται έως τις 27 Ιουλίου, τα αντικείμενα, τα προσχέδια και το συνοδευτικό υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Υμηττού, 1ο ΓΕΛ Νίκαιας και 72ο Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 19:00 θα παρουσιαστούν στο χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 5ου ορόφου, το θεατρικό έργο του 14ου Γυμνασίου Αθηνών και τα μουσικά κομμάτια που ετοίμασαν τα παιδιά του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αμπελοκήπων.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Επιμέλεια κειμένου: Εβελίνα Συρίγου

Πηγή: www.iefimerida.gr