Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται ως καθαριστές, μάγειρες, κηπουροί ή έχουν την φροντίδα άλλων παιδιών και ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το 2002 με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

«Όχι μόνο μοχθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους αλλά οι κοινωνίες δεν βλέπουν καν τι κάνουν σαν εργασία», αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Ο διεθνής οργανισμός παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών – περίπου 6,5 εκατομμύρια – είναι ηλικίας 5 έως 14 ετών, ενώ πάνω από το 71% είναι κορίτσια τα οποία είναι και τα πλέον απροστάτευτα. Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν και κάνουν σοβαρές διακρίσεις εις βάρος τους. Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία, διαπιστώνει η διεθνής οργάνωση.

Τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς

– Σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου ανήλικου, ενημερώνει τις υπηρεσίες/αρχές/οργανώσεις που εργάζονται με παιδιά που δουλεύουν στο πεδίο όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλευγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), εισαγγελία ανηλίκων, ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και PRAKSIS.

– Απευθύνεται για να ζητήσει χρήσιμες πληροφορίες από τις έμπειρες ομάδες κοινωνικών επιστημόνων: ομάδα του Κινητού Σχολείου(MobileSchool) και ομάδα streetwork όπου παρεμβαίνουν στο σημείο που εντοπίζεται ένα παιδί.

– Εάν θέλει να βοηθήσει, μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, νερό, καπέλα, γάντια, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά, όχι να δώσει χρήματα.

Πηγή: Newsbeast.gr