Παιδοσυναντήσεις στη ΜΙΝΕΤΤΑ

1

Η ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΙΝΕΤΤΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ενεργή συμβολή της σε θέματα που αφορούν τους ανθρώπους αλλά και το περιβάλλον, στηρίζει έμπρακτα όλα όσα προωθούν τον πολιτισμό.

Στα πλαίσια αυτά προγραμμάτισε μια σειρά δραστηριοτήτων για παιδιά με τον τίτλο «Παιδοσυναντήσεις στη ΜΙΝΕΤΤΑ».

Κύριος σκοπός αυτών των παιδοσυναντήσεων ήταν η μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Κάθε παιδί μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτει, εκφράζεται, συνεργάζεται, δίνει, εισπράττει, μαθαίνει να οργανώνεται, να οργανώνει, να αναπτύσσει τη δημιουργία του. Μαθαίνει να ζει! Άλλωστε η έννοια της λέξης «παίζω» είναι το παιδί να ζει (Παίζω = παις (παιδί) + ζω, Παιχνίδι = Ζωή)

Το παιχνίδι για το παιδί είναι τόσο σημαντικό όσο και οι βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί αναπτύσσεται παίζοντας, εξελίσσεται και μόλις ξεκινήσει να παίζει με άλλα παιδιά αυτή η διαδικασία κορυφώνεται. Δυστυχώς στις μέρες μας οι δυνατότητα τα παιδιά να παίζουν ελεύθερα με άλλα παιδιά σε ασφαλές περιβάλλον είναι περιορισμένη (ιδιαίτερα στις πόλεις), κυρίως σε σχολικές ηλικίες. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σημερινή κατάσταση είναι η έλλειψη χώρου και χρόνου, που οδηγούν στο μοναχικό παιχνίδι και στη στέρηση των ομαδικών δραστηριοτήτων. Ήδη οι αναμνήσεις των παιδιών είναι διαφορετικές από τις παλαιότερες γενεές, περισσότερο άχρωμες.

Ορμώμενοι από αυτή τη στέρηση μιας πρωταρχικής ανάγκης του παιδιού, οι τέσσερις παιδοσυναντήσεις από τις Ασφάλειες ΜΙΝΕΤΤΑ διοργανώθηκαν κόντρα στην απομόνωση, τη μοναξιά και τον ανταγωνισμό.

Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας και ήταν στην ουσία ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ με ποικίλο περιεχόμενο (μουσική, κίνηση, εργαστήρια, θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση, κατασκευές, κουκλοθέατρο, αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι, κ.ά ). Κάθε μια εκδήλωση είχε διαφορετικό θέμα με σκοπό να επικεντρωθούν τα παιδιά σε αυτό. Καταπιαστήκαμε με αλεύρια και ζύμες και μάθαμε να φτιάχνουμε τα δικά μας ζυμαρικά, χαλαρώσαμε και εκφραστήκαμε – με τον ξεχωριστό τρόπο που έχουν τα παιδιά – στο θεατρικό εργαστήρι, φτιάξαμε μουσικά όργανα για να μπορούμε να ταξιδέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους συνδυάζοντας τις νότες και απολαύσαμε, με την παρέα της κιθάρας, τη θεατρική παράσταση η οποία άρεσε και σε εμάς και στους γονείς μας.

2

Έτσι απλά ο απόηχος των εκδηλώσεων ήταν ενθουσιώδης. Τα παιδιά διασκέδασαν με την καρδιά τους και οι γονείς ένιωθαν την ασφάλεια μιας πολύ προσεγμένης εκδήλωσης υπό την επίβλεψη των ειδικών (την επιμέλεια των εκδηλώσεων είχε η κυρία Φλατσούση). Κάθε παιδοσυνάντηση είχε ιδιαίτερο νόημα για εμάς καθώς η χαρά των παιδιών επιβεβαίωσε την ανάγκη ακόμη περισσότερων τέτοιων παιχνιδιάρικων συναντήσεων. Τα παιδιά όσο και αν εξελίσσεται η τεχνολογία εξακολουθούν να χαίρονται με απλές εκδηλώσεις με την παρέα με το κίνητρο που τους δίνεται μέσα από το παιχνίδι και τη συζήτηση.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κινούν σημαντικά νήματα εξέλιξης του μέλλοντος. Εμείς μεγαλώνουμε τους ενήλικες του αύριο και από εμάς εξαρτάται με τι εφόδια θα τους προμηθεύσουμε για να πορευθούν. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν και διαχωρίστε τι είναι καλύτερο για αυτά. Μη γεμίζετε το πρόγραμμα τους μοναχά με διάβασμα. Το παιδί μορφώνεται περισσότερο όταν επικοινωνεί. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τη δική μας παιδική ηλικία. Οι εντονότερες αναμνήσεις μας είναι από αυτήν.

3Untitled

54