Παρέα με τα παραμύθια ντορεμύθια του Ευγένιου Τριβιζά

Φωτογραφίa © Flickr / Cherie Ve Ard

Σας άρεσε να βλέπετε Φρουτοπία; Θυμάστε τον Αιμίλιο το μήλο, τον Πίκο Απίκο, τη Μάτα την ντομάτα; Άρα λογικά θα είστε από τους fans του δημιουργού της και συγγραφέα μιας πολύ έξυπνης, χιουμοριστικής και διαφορετικής – έξω απ’ τα συνηθισμένα παιδικής λογοτεχνίας, Ευγένιου Τριβιζά.

Αν λοιπόν σας άρεσε και συνεχίζει – επειδή κρύβετε ένα παιδί μέσα σας – να σας αρέσει ο Τριβιζάς τότε αγαπητοί μπαμπάδες (αν ζείτε στη Θεσσαλονίκη ή αν μπορείτε να βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη), ζητήστε την άδεια της μαμάς, δώστε της day off και πάρτε από το χέρι τον μικρό ή την μικρή σας για να βρεθείτε στο ΟΞΥΓΟΝΟ.

Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 στις 12.30 το μεσημέρι θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια δραματοποιημένη αφήγηση των βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά «Το Φαγκρί και το Σκουμπρί» και «Οι Σαράντα Εφιάλτες».

Τι θα συμβεί εκεί

Ο ηθοποιός Αναστάσης Ροϊλός μας ταξιδεύει στις μαγικές ονειροχώρες του Ευγένιου Τριβιζά. Επιβάτες ενός χαρούμενου τρένου, πηγαίνουμε σε μέρη που κανένας δεν τα ξέρει. Πρόσω ολοταχώς για τα μακρινά Παραμύθια Ντορεμύθια!

Μέσα στο βαγόνι του τρένου συναντούμε το παπί που έκανε πιπί στον Μισισιπή. Άραγε θα το παραδεχτεί; Εκεί είναι κι ο Φάνης το φαγκρί με τον Σωτήρη το σκουμπρί. Μαλώνουνε για ένα σκουλήκι και τους έχουν ζώσει οι λύκοι. Δίπλα τους κάθονται η Πουπού η λαίμαργη αλεπού και η Καρλότα η μικρούλα άσπρη κότα και παραδίπλα η Καιτούλα η κοκέτα η κοτούλα. Είναι στολισμένη με κορδέλες και βενετσιάνικες δαντέλες. Οι σαράντα εφιάλτες κάθονται όλοι μαζί, όμως σε ένα κουπέ ερημικό κάθεται ένα κουτάβι στρουμπουλό. Στη διαδρομή ο οδηγός μας ο Αναστάσης μας φανερώνει ένα μεγάλο μυστικό που εδώ δε θα σ’ το πω. Έχει να κάνει με έναν μεγαλόσωμο γορίλλα και τι δεν πρέπει να του κάνεις αν δε θες να πάθεις νίλα.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4,5-8 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 4 Μαρτίου). Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις, στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που απευθύνονται σε παιδιά, μπορείτε να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr. Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και ο τίτλος της εκδήλωσης την οποία επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Το φαγκρί και το σκουμπρί

Ένα αντιπολεμικό παραμύθι που διαδραματίζεται στον γαλάζιο βυθό της θάλασσας. Ο Σωτήρης το σκουμπρί και ο Φάνης το φαγκρί διεκδικούν ένα πρωί το ίδιο λαχταριστό σκουλήκι. Αυτή η ασήμαντη αφορμή διχάζει τα ψάρια. Από τη μία φάλαινες και καρχαρίες, από την άλλη μπακαλιάροι και αστακοί με πανοπλίες. Έξαψη στη θάλασσα κι αναβρασμός! Πεδίο μάχης κινδυνεύει να γίνει ο ωκεανός! Θα αποφευχθεί τελικά ο εξοντωτικός πόλεμος; Για ποιο λόγο το σκουλήκι της έριδος δεν είναι τόσο ελκυστικό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως; Και τι αποκαλύψεις ετοιμάζεται να κάνει ο σοφός γερο-κοκωβιός;

=

Οι σαράντα εφιάλτες

Ένας οδοστρωτήρας πατάει τον κάλο του Στέλιου, γιγάντιοι τερμίτες και τεράστιοι σκόροι κυνηγάνε μια μοναχοκόρη, ένας αετός αρπάζει το αγαπημένο παιχνίδι της Αννίτας, ένας κροταλίας εξομολογείται στην Αμαλία ότι είναι η αγάπη του η μεγάλη και δε θέλει καμιά άλλη. Όλοι μας βλέπουμε εφιάλτες, ιδίως άμα τρώμε με τις ώρες πτι φουρ και πάστα φλώρες. Ποιος δεν έχει ακούσει ένα μουγκρητό να έρχεται από την κουζίνα ή δεν έχει δει μια ουρά δράκου να σαλεύει πίσω από την κουρτίνα; Ποιος δεν έχει δει ένα πλοκάμι να προβάλλει κάτω από το κρεβάτι ή δεν έχει νιώσει ένα κρύο άγγιγμα στην πλάτη; Ένα βιβλίο που διασκεδάζει τα παιδιά και τα βοηθάει να μιλήσουν με τους δικούς τους τρόπους για τους εφιάλτες, τις φοβίες και τις ανησυχίες τους.

 

Κείμενο: Ελεονώρα Κανάκη