Ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία αναπτύσσει ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά

CEd-fVoWIAEGOZC

Σήμερα υπάρχει καταιγισμός ερεθισμάτων και πληθώρα παιχνιδιών για τα παιδιά. Αλλά όχι για όλα τα παιδιά…

Οι σχεδιαστές και δημιουργοί παιχνιδιών εστιάζουν σε παιδιά χωρίς αισθητηριακά προβλήματα και συνήθως η καλή όραση είναι προαπαιτούμενο. Όμως ο αριθμός των μερικώς βλεπόντων και τυφλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 12 εκατομμύρια και υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά με προβλήματα όρασης στον κόσμο. Η ανάπτυξη παιχνιδιών χωρίς φραγμούς προσβασιμότητας θα έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμα περισσότερο αν πρόκειται για εκπαιδευτικά παιγνίδια σοβαρού σκοπού.

Το project LEAP (LISTEN-LEARN-PLAY) είναι το πρώτο βήμα του SciFY ενός Eλληνικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού  για τη δημιουργία μιας σειράς ψυχαγωγικών και σοβαρών, εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τυφλά παιδιά (αλλά όχι μόνο γι’ αυτά). Kαι τα τρία παιχνίδια που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του LEAP θα είναι εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές ή και φορητές συσκευές και το κοινό χαρακτηριστικό τους θα είναι η ηχητική επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής (ακουστική διεπαφή χρήστη – auditive interface).

Tο έργο LEAP αναλαμβάνει να απαντήσει σε σημαντικές προκλήσεις: Το άνοιγμα των συνόρων των παιχνιδιών με τη χρήση καινοτόμων διεπαφών, την ενίσχυση της εκπαίδευσης των τυφλών μέσω των παιχνιδιών, την ανάδειξη των ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων τους με τη χρήση των πληροφορικών συστημάτων, την ενθάρρυνση της
συνεργασίας μεταξύ βλεπόντων και τυφλών.

Κατεβάστε το πρώτο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδια για τυφλά παιδιά.

safe_image.php

Το LEAP απευθύνεται

– σε τυφλά παιδιά, αλλά μπορεί ευχάριστα να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε (χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας ή και από βλέποντες)

– στους οικείους ή σε όποιους «φροντίζουν» τα τυφλά παιδιά,

– σε σχολεία ειδικής αγωγής ή θεσμικούς φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με την τυφλότητα,

– σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς (υποστηρικτικές τεχνολογίες, ειδική αγωγή, ηλεκτρονικά παιχνίδια, φορητές συσκευές),

– αλλά και σε όλους όσους θα έβρισκαν ενδιαφέρουσα τη χρήση του.

Στοχεύει

– στην εισαγωγή και την εξοικείωση των τυφλών παιδιών με ακουστικά interfaces και την επικοινωνία με τον υπολογιστή με τη βοήθειά τους.

– στην ψυχαγωγία τους με τρόπο ταιριαστό με τις ανάγκες τους,

– στην πνευματική και σωματική τους εξάσκηση,

– στη βελτίωση της αίσθησης του χώρου και του προσανατολισμού,

– στην ανάδειξη των «κρυμμένων» δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους,

– στη διευκόλυνση της καλλιέργειας κοινωνικών σχέσεων και της αποδοχής από το περιβάλλον τους,

– στην αύξηση της δυνατότητάς τους να αντιληφθούν με ουσιαστικό τρόπο ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευσή τους, σε πολλος γνωστικούς τομείς.

και γενικότερα να τους δώσει την προοπτική ενός νέου χώρου δυνατοτήτων με την αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας.

Θέλετε να στηρίξετε αυτό το έργο; Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε εδώ.

28232e87509dedeadc0cd2b6a94ea3f5_M