Σουηδία: Καλωσήρθατε στο mall με ανακυκλωμένα είδη

Πολλές φορές διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι η Σουηδία ξεμένει από σκουπίδια. Και είναι αλήθεια: Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων στέλνει λιγότερο από το 1% των οικιακών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα απορρίμματα καίγονται και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών.

Οι Σουηδοί έχουν πολύ καλή σχέση με την ανακύκλωση. Σχεδόν όλα όσα μπορούν να ανακυκλωθούν, ανακυκλώνονται! Γι’ αυτό κι έχουν την φήμη ότι δεν παράγουν σχεδόν καθόλου σκουπίδια.

Στην ιδέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης βασίζεται και ένα εμπορικό κέντρο – το ReTuna Återbruksgalleria – στο οποίο οι Σουηδοί μπορούν να βρουν μόνο ανακυκλωμένα ή επισκευασμένα είδη.

Το εμπορικό κέντρο βρίσκεται περίπου 100 χλμ έξω από τη Στοκχόλμη, στην πόλη Eskilstuna. Υπάρχουν 14 καταστήματα, ένα εστιατόριο, ένας εκθεσιακός χώρος και μια αίθουσα παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν πώς να ανακυκλώνουν ακόμη περισσότερο!

Το εμπορικό κέντρο δημιουργήθηκε ως τμήμα του τοπικού δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης και περιλαμβάνει ένα χώρο όπου οι πολίτες μπορούν εύκολα να αφήνουν όσα πράγματα δεν χρειάζονται πια ή χρήζουν επισκευής και να πάρουν τα πράγματα που χρειάζονται.

Eπισκευασμένα και ανακυκλωμένα έπιπλα προς πώληση

Ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό εμπορικό κέντρο (αλλά καλύτερο), αυτό έχει εξειδικευμένα καταστήματα για έπιπλα, ρούχα, κηπουρική, εξοπλισμό ήχου και εικόνας, ηλεκτρονικά και αθλητικά εργαλεία (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων).

Το εμπορικό κέντρο δεν βοήθησε μόνο στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση περισσότερων επίπλων, συσκευών και άλλων αντικειμένων, άλλα δημιούργησε και 50 νέες θέσεις εργασίας.

Το παράδειγμα της Σουηδίας μας δείχνει ότι τα απορρίμματα μπορούν να μην αποτελούν βάρος ή κάτι που πρέπει να ξεφορτωθούμε. Αντίθετα, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και τελικά να επαναπροσδιορίσουμε τι θεωρούμε ΄σκουπίδι΄.