ΣΥ.Γ.Α.Π.Α: Ένας σύλλογος για τα δικαιώματα του χωρισμένου πατέρα

140607132248-13-single-dads-horizontal-large-gallery

Γιατί γονιός δεν είναι μόνο η μητέρα…

Με τα ποσοστά διαζυγίων να μεγαλώνουν συνεχώς, οι χωρισμένοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις με πιο σημαντική το ποιος θα μεγαλώσει τα παιδί και τι θα ρόλο θα παίξει ο καθένας. Συνήθως η μητέρα είναι εκείνη που από το νόμο αναλαμβάνει την επιμέλεια και πλέον είναι συχνό φαινόμενο αρκετοί πατέρες να μη συμφωνούν με τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Παρόλο που έχει εξελιχθεί ο ρόλος και η συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού, αυτό που δυστυχώς δεν έχει εξελιχθεί με τον ίδιο ρυθμό είναι ο τρόπος με τον οποίο η πολιτεία θέλει να λύσει (ή να μη λύσει) το πρόβλημα. Για αυτό ακριβώς το λόγο ιδρύθηκε το 2005 με απόφαση δικαστηρίου ο σύλλογος ΣΥ.Γ.Α.Π.Α (Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια www.sos-sygapa.eu) με στόχο να προασπίσει τα δικαιώματα του πατέρα και του παιδιού, τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και να αναδείξει την πατρική πλευρά του προβλήματος και την ανάγκη έπικοινωνίας με τα παιδιά του.

Σήμερα αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη, δύο γραφεία (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) και δραστηριοποιείται σε 25 ελληνικές πόλεις.  Ο Σύλλογος ερευνά την άνιση μεταχείριση, την ανάδειξη προβλημάτων και νομική προστασία για τα παραπάνω θέματα και θέματα παρενόχλησης ή κακοποίησης, σχέσεις ζευγαριού, νομική και ψυχολογική στήριξη παιδιού και πατέρα μετά από διαζύγιο.

Επίσης, διεκδικεί:

– Συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου

– Να έχει ίδια επιδοματική ή εργασιακή ισότητα και ο πατέρας και άνδρας (όρια συνταξιοδότησης, οικογενειακά επιδόματα, πολυτεκνική ιδιότητα, άδειες πατρότητας, κτλ).

– Ανάδειξη του πατέρα-τροφού και δημιουργού μέσω των σχολικών και άλλων εγχειριδίων. Παραδοχή της ύπαρξης του πατρικού φίλτρου.

– Από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα

– Ελεύθερη επικοινωνία σε περίπτωση διαζυγίου.

– Εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών όπου είναι δυνατό.

– Δίκαιη διατροφή (στα διαζύγια) σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των γονέων. Να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα ταξιδιού του γονέα που ταξιδεύει για να επικοινωνήσει με τα παιδιά του. Δήλωση εισοδημάτων των παιδιών από κοινού.

– Τιμωρία του γονέα που προσβάλλει συκοφαντικά, δίχως στοιχεία, τον άλλο για να στερήσει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα ή για να αποκτήσει μοναδικότητα στην επιμέλεια. Αποκλεισμό του από την επιμέλεια του παιδιού. Ποινική δίωξη νομικών που προσυπογράφουν ανυπόστατα κατηγορητήρια αγνοώντας την υποχρέωση του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του παιδιού.

o-KIDS-DIVORCED-PARENTS-facebook

Ο σύλλογος υποστηρίζει πως ένα διαζύγιο είναι απο μόνο του οδυνηρό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα παιδιά που εμπλέκονται.

Τα οκτώ πρώτα χρόνια της ύπαρξης του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. είναι γεμάτα με κοινωνική δράση για την Γονεική Ισότητα και την παιδική υπερηφάνεια. Οι διαζευγμένοι γονείς κατάφεραν να συσπειρωθούν γύρο από τον Ιδρυτή του Κινήματος Δρ Καθηγητή, Νίκο Σπιτάλα και να προβάλλουν βασικά θέματα που αφορούν σε όλα τα ζευγάρια σήμερα αλλά κυρίως αυτά των διαζυγίων (περίπου δύο εκατομμύρια ενήλικες και ένα εκατομμύριο παιδιά).

Το κοινωνικό έργο του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α χρειάζεται οικονομική ενίσχυση. Βοηθήστε και εσείς προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει η φωνή του συλλόγου.

Λογαριασμός ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: 213/480139-35 ΙΒΑΝ: GR3301102130 000021348013935