Ταξίδι στην παλιά Αθήνα

Το Βρυσάκι σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση προσκαλεί τους μικρούς Αθηναίους σε μία πρωτότυπη γνωριμία με την ιστορία της πόλης τους.

Το Βρυσάκι, ένα παραδοσιακό σπίτι της παλιάς Αθήνας που από το 1890 στέκεται φρούρος ανάμεσα στην αρχαία Αγορά και τη σύγχρονη πόλη, προσκαλεί τα παιδιά σε μια διαδραστική περιήγηση στην παλιά Αθήνα. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (ξεναγήσεις, προβολές, εκπαιδευτικά παιχνίδια), οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την όμορφη πόλη της Αθήνας και την πλούσια ιστορία της που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει έως τις μέρες μας.

Στόχος των συναντήσεων είναι να εξοικειωθούν οι μικροί Αθηναίοι κι όχι μόνο, με την πόλη της Αθήνας και την ιστορία της. Τι είναι το έθιμο του Κλήδονα; Τι συνέβαινε στην Εκκλησία του Δήμου; Ποια επαγγέλματα δε βλέπουμε πια στους δρόμους της Πόλης; Πώς παίζουμε γαϊτανάκι; Οι μικροί μαθητές μαθαίνουν παίζοντας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Προβολή φωτογραφικού υλικού και σχεδιαγραμμάτων της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα απ’ τις φωτογραφίες, την αφήγηση και τα διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά της πόλης των Αθηνών.

– Σύντομη βόλτα στην παλιά Αθήνα: Οι μικροί φίλοι γνωρίζουν την πόλη της παλιάς Αθήνας, το ιστορικό της κέντρο. Ξενάγηση στη γειτονιά της Πλάκας, όπου έρχονται σε επαφή με κτήρια-ορόσημα διαφόρων εποχών και αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.

– Εκπαιδευτικό παιχνίδι: Αναβιώνεται το έθιμο του Κλήδονα και του Αμίλητου Νερού. Ένα παιδί παίρνει «το Αμίλητο Νερό» από τη βρύση του παραδοσιακού σπιτιού, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις του εθίμου. Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, κάθε παιδί ρίχνει μέσα στον Κλήδονα ένα αντικείμενο με το όνομά του κι όταν έρθει η ώρα, μαθαίνει το στιχάκι που του αντιστοιχεί…

– Χειροτεχνία: Οι μικροί Αθηναίοι μεταφυτεύουμε ατομικά δενδρύλλια βασιλικού και ζωγραφίζουμε τη γλάστρα, χαρακτηριστικό των αυλών της Πλάκας. Τα παιδιά γυρίζουν σπίτι με τη γλαστρούλα και την ανάμνηση της Παλιάς Αθήνας. Αναμνηστική κατασκευή για το σπίτι.

Πληροφορίες

Χώρος Τέχνης και Δράσης Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, στάση Μετρό Μοναστηράκι, Τ: 210 3390447, www.vryssaki.gr

Καθημερινά στις 10:00-12:00 (σχολεία), Κυριακή στις 12:00 (γονείς και παιδιά), μέχρι 29.06.2014

Είσοδος 5 ευρώ

Επιμέλεια: Εβελίνα Συρίγου