Τρόποι απασχόλησης του παιδιού σε ταξίδι με το αυτοκίνητο

131760

Ετοιμάζετε ταξίδι με το αυτοκίνητο και δεν ξέρετε τι κάνετε για να απασχολήσετε το παιδί σας; Με τα κατάλληλα ερεθίσματα μπορείτε να τα καταφέρετε.

– Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το παιδί σας στις διαδικασίες, ώστε να αισθανθεί χρήσιμο. Αναθέστε του μια αρμοδιότητα, για παράδειγμα, να σας ειδοποιεί κάθε φορά που ανάβει πράσινο φανάρι.

– Αν είναι στο χέρι σας, προσπαθήστε να προγραμματίσετε το ταξίδι κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ή βραδινού ύπνου του παιδιού ούτως ώστε, αν είναι δυνατό, να κοιμάται κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού. Αν αυτό δεν γίνεται, προγραμματίστε στάσεις ανά μιάμιση ώρα.

– Δε χρειάζεστε πολλά παιχνίδια. Δύο είναι αρκετά. Πάρτε μαζί ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια (που ενδείκνυται για ταξίδι με αυτοκίνητο). Μια ωραία ιδέα είναι να αγοράσετε ένα καινούριο παιχνίδι και να το δώσετε στο παιδί ακριβώς πριν το ταξίδι. Η χαρά και η περιέργεια για το καινούριο παιχνίδι θα κρατήσουν απασχολημένο το μικρούλι σας για αρκετή ώρα!

– Διαβάστε δυνατά τις πινακίδες από τα χωριά ή τις πόλεις που περνάτε και δείξτε στο παιδάκι σας πού βρίσκεστε σημειώνοντας τη διαδρομή σε ένα χάρτη. Σχολιάστε παρέα το τοπίο και αυτά που βλέπει το παιδί από το παράθυρό του κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

558c76225a7775e8_490734075.xxxlarge_2x

– Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι με λέξεις. Ψάξτε για πράγματα, χρώματα, ζώα που αρχίζουν π.χ. από Α. Ή μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να σκεφτεί ένα χρώμα και να βρει όσο πιο πολλά αντικείμενα μπορεί π.χ. μπλε. Ακόμη, δοκιμάστε να «παίξετε» με το χρώμα των αυτοκινήτων που συναντάτε στο δρόμο σας. (π.χ. «Αναμετρηθείτε» με το παιδάκι σας για το ποιος θα βρει τα περισσότερα αυτοκίνητα ίδιου χρώματος).

– Καλό είναι να αποφεύγετε σχόλια σχετικά με τον προορισμό σας από την αρχή του ταξιδιού, ώστε να περιορίσετε τη βασανιστική ερώτηση «Πότε φτάνουμε;». Καθώς, όμως, πλησιάζετε στον προορισμό σας, μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί τι θα κάνετε και τι θα δείτε στο μέρος που πηγαίνετε.

– Βάλτε στο παιδάκι σας το αγαπημένο του τραγουδάκι και αφήστε το να διασκεδάσει τραγουδώντας τους στίχους ή χτυπώντας παλαμάκια στο ρυθμό!

– Προμηθευτείτε ή φτιάξτε κάρτες με αριθμούς, σχήματα ή γράμματα με τις οποίες είναι εύκολο να παίξετε μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

– Πείτε του μια ιστοριούλα ή ακόμη, εάν γνωρίζετε, κάτι από τη μυθολογία ή την ιστορία του μέρους που πρόκειται να επισκεφθείτε. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε στο μικρούλι σας να ακούει ένα CD με τα αγαπημένα του παραμύθια κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Traveling With Kids

Πηγή