Μια καρδιά στα δεξιά

Το νέο παιδικό βιβλίο της Εύης Γεροκώστα με τίτλο Μια καρδιά στα δεξιά από τις εκδόσεις Παρρησία είναι μια παραμυθογραμμένη ιστορία για μικρούς και μεγάλους με λέξεις, εικόνες, μουσική και αφήγηση. 

Ένα μικρό κορίτσι. Μια μεγάλη πόλη. Ένα μικρό δάσος. Ένα μεγάλο δέντρο. Το κορίτσι ονειρεύεται ένα φόρεμα. Ένα φόρεμα πράσινο, σαν τα φύλλα του δέντρου, με μια κόκκινη, κατακόκκινη βελούδινη καρδιά στο μέρος της καρδιάς.

Αν είχε ένα τέτοιο φόρεμα, σαν θησαυρό θα το φύλαγε…

Το δέντρο ακούει, μα απάντηση δεν δίνει, αφού τα φύλλα του μένουν ήσυχα.

Το κορίτσι πηγαίνει ξανά στο δάσος. Κι όταν φτάνει κοντά στο δέντρο, δεν πιστεύει στα μάτια του.

Σ’ ένα κλαδί κρέμεται ένα φόρεμα. Πράσινο, σαν τα φύλλα του δέντρου, με μια κόκκινη βελούδινη καρδιά… στα δεξιά. Υπάρχουν κάποιοι με χέρια μαγικά που κόβουν, ράβουν και κεντούν υφάσματα.

Κι είναι φορές που βλέπουμε αυτά τα υφάσματα και νιώθουμε ότι είναι φτιαγμένα μονάχα για μας. Ακόμα κι αν πάνω τους υπάρχει ένα λάθος. Αυτή η ιστορία γεννήθηκε από ένα λάθος.

Ένα ρούχο με μια κόκκινη βελούδινη καρδιά,

όχι στο μέρος της καρδιάς. Μια καρδιά… στα δεξιά.

Κείμενο: Εύη Γεροκώστα

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Μουσική: Γιάννης Μυγδάνης

Εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ 2014

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: 

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, ενώ από το 2004 έως το 2014 ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Έχει μεταφράσει περισσότερα από 30 βιβλία για παιδιά και ενήλικες.

Έχουν εκδοθεί άλλα τρία εικονογραφημένα βιβλία της για παιδιά («Πώς γεννήθηκαν τα όνειρα», εκδ. Μεταίχμιο 2010, «Αστέρια στον πάτο της λίμνης», εκδ. Μεταίχμιο 2011- βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, «Ο βάτραχος και το φιλί», εκδ. Μεταίχμιο, 2013) και ένα εικονογραφημένο παραμύθι για ενήλικες («Μια μέρα που έγινε νύχτα», εκδ. Χριστάκης 2013).

Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε, ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν».

Έχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες: μουσική, ζωγραφική, χορός, θέατρο. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας. Άλλες απευθύνονται σε μικρούς, άλλες σε ενήλικες. Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας, ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν, κυρίως όμως εκείνη.

www.evigerokosta.gr | e-mail: [email protected]